Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Evropský soud fotbalistu Saboua v kauze daní nezachránil

Lucemburk – Soudní dvůr EU neuznal nárok českého fotbalisty Jiřího Saboua, který vedl spor s ČR, na to, aby ho české úřady informovaly o prověřování jeho příjmů v ostatních členských zemích EU. Finanční úřad totiž fotbalistovy příjmy zkoumal kvůli jeho daňovému přiznání, na jehož základě by bývalý hráč fotbalové ligy zaplatil desetkrát nižší daň z příjmů, než mu ve skutečnosti příslušelo.

Jiří Sabou
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Záložník třetiligového Králova Dvora, jenž v první lize odehrál za Žižkov a Teplice 253 zápasů, před osmi lety předložil finančnímu úřadu faktury údajně prokazující vysoké náklady na služební cesty za účelem vyjednávání o klubovém přestupu, které si odepsal z daňového základu.

Jednat se mělo o platby maďarské společnosti Salomon, která prý hráče zastupovala při jednáních s prestižními kluby z Anglie, Španělska či Francie. K vyměření nízké daně vedly faktury mající dokládat cesty do těchto zemí. Manažeři týmů jako Manchester United, FC Barcelona, Olympique Marseille či AS Monaco, kterých se zaměstnanci daňových úřadů v těchto zemích na přání svých českých kolegů zeptali, ale o žádných rozhovorech nevěděli.

Sabou: Je to pro mě uzavřená záležitost

Stát hráči nejprve vyměřil daň necelých 30 000 korun. Daňoví úředníci ale po prověření a zjištění, že si fotbalista všechno vymyslel, nakonec doměřili daň v desetinásobné výši 283 000 korun. Sabou se obrátil prostřednictvím právníků na soud s tvrzením, že takto získané informace jsou nezákonné. Soud EU uvedl, že unijní směrnice daňovému úřadu zvolený postup umožňuje.

Dnes se k případu nechtěl příliš vyjadřovat. "Něco se tady děje a já o tom ani pořádně nevím. Pro mě je tohle uzavřená záležitost, kdy mám své daně vyřešené. K něčemu jsem se odvolal prostřednictvím svého právního zástupce, takže se k tomu vůbec nechci vyjadřovat ani to řešit. Nechápu, že má někdo zapotřebí řešit nějakého Saboua, který je v tomhle státě úplná nula," řekl osmatřicetiletý Sabou.

Soud EU uvedl, že unijní směrnice daňovému úřadu zvolený postup umožňuje. Soud k tomu ale dodal, že směrnice neupravuje otázku, za jakých podmínek může daňový subjekt napadnout správnost informace poskytnuté dožádaným členským státem, a nestanoví žádné zvláštní požadavky na obsah poskytnuté informace.

Český Nejvyšší správní soud o stížnosti fotbalisty jednal, ale rozhodl se obrátit kvůli výkladu pravidel Evropské unie pro získávání informací v daňových řízeních na soudní dvůr v Lucemburku.

Zdroj
ČTK, Aktuálně

Hlavní zprávy

Nejčtenější články