Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

FAČR má informace od policie, jména zatím nezveřejní

Praha - Fotbalová asociace České republiky dostala od Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality text obvinění v souvislosti s nedávno odstartovanou sázkařskou aférou. Usnesení převzal bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký a hned ho předal disciplinární komisi. Ta zahájila řízení s 11 osobami, které mají zastavenou činnost. Konkrétní jména ale oznámí, až informuje obviněné.

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka
zdroj: ČT24

"Na základě informací od Policie ČR zahájila komise disciplinární řízení s 11 osobami podezřelými z účasti v sázkařské aféře. Ve všech případech rozhodla o zastavení závodní činnosti, respektive výkonu všech funkcí, a zároveň tyto osoby bude postupně předvolávat na svá zasedání," stojí v prohlášení komise.

Asociace tak již zná jména všech osob figurujících v kauze. Disciplinární komise chce nejdříve obeslat všechny kluby, ve kterých obvinění fotbalisté působí, a sdělit jim, že nemohou od zítřka nastoupit do žádného utkání. Téměř jisté je, alespoň podle dřívějšího vyjádření advokáta, že jedním z obviněných je Jan Halama, který momentálně hraje v Bohemians Praha. Dále se mluví například o hráčích z Roudnice nad Labem – Ondřeji Bírovi, Michalu Macháčkovi, Jaroslavu Chalupovi a Vítězslavu Brožíkovi, a také teplickém Davidu Jablonském.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Richarda Samka k jednání disciplinární komise FAČR

"Vedení FAČR se však rozhodlo nejprve informovat dotčené kluby a osoby a teprve poté oznámit jejich jména veřejnosti," řekl mluvčí FAČR Petr Kovář. "Tresty jsou poměrně výrazné. Peněžité tresty mohou jít až do výše půl milionu korun. Tam je to odstupňováno podle soutěží. Hrozí tam i trest vyloučení z fotbalové asociace," dodal.

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články