Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

FIFA slibuje, že na MS v Brazílii budou ty nejlevnější lístky

Rio de Janeiro – Podle prezidenta mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera skončil konfederační pohár navzdory nepokojům v ulicích úspěšně a Brazílie se může příští rok těšit na skvělé mistrovství světa. Ceny vstupenek na šampionát oproti očekávání ještě zveřejněny nebyly, ale podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho budou lístky "nejlevnější, co kdy byly". Fanouškovské zóny a obří obrazovky budou rozmístěny i v chudinských čtvrtích.

Brazilští fanoušci na Maracaná
zdroj: ČTK/ZUMA

Valcke po skončení Poháru FIFA oznámil, že ceník mistrovství světa bude v definitivní podobě zveřejněn 19. července. Vstup na 70 procent zápasů podle něj vyjde levněji, než tomu bylo na předchozích turnajích. "Na šampionát bude k dispozici na tři miliony lístků, ale tahle země má 200 milionů obyvatel, takže budeme mít fan zóny a obří obrazovky na nejrůznějších místech – nejspíše i v chudinských čtvrtích a v dalších oblastech, kde se nebude možné dostat na stadion," prohlásil Valcke.

Vítězství domácích Brazilců na Poháru FIFA doprovodily také mohutné protesty, které trvají už tři týdny. Původně vyšli lidé do ulic kvůli zvyšování cen veřejné dopravy, postupně se ale téma protestů rozšířilo také na přemrštěné náklady na fotbalové mistrovství světa a na olympijské hry v roce 2016.

Je nám líto, video expirovalo.
Brazílie - Španělsko: Brazilská hymna na Maracaná

Valcke upozornil, že míra tolerance protestujících vůči fanouškům na stadionech postupem času vzrostla. "Demonstranti je nezastavili. Víme, jaká je situace a co se tady dva týdny dělo. Na jedné straně jste tu měli fanoušky, kteří chtěli vidět zápas, a na druhé demonstraci. Obě strany se respektovaly a spolu během Poháru FIFA koexistovaly," dodal generální sekretář.

Nezapomenutelná hymna

"I přes všechny nepokoje a protesty to byl úspěch," shrnul šéf FIFA Blatter. Nejpůsobivějším momentem celého turnaje byla pro něj brazilská hymna před finále na Maracaná. "Za všechny ty roky jsem nic podobného neviděl," řekl.

Více než sedmdesátitisícový dav na stadionu v Riu zpíval, i když hudba už dávno dozněla. "Zpívali hymnu tak dlouho, že zpozdili začátek zápasu o dvě minuty, ale to bylo jedno. Ano, byly tu problémy, ale vyřešíme je a za rok tu bude výjimečné mistrovství," ujistil Blatter.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články