Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta se střetne s BK Häcken, Liberec s Tiraspolem nebo Rigou

Nyon (Švýcarsko) – Sparťané vyrazí do Švédska, fotbalisté Liberce destinaci teprve zjistí. Los ve švýcarském Nyonu rozhodl o tom, že Sparta narazí ve druhém předkole Evropské ligy na švédský BK Häcken a Liberec ve stejné fázi vyzve FC Tiraspol nebo Skonto Riga. Oba české týmy by měly úvodní duel sehrát na půdě soupeřů. První zápasy jsou na programu 18. července, odvety o týden později.

Trofej pro vítěze Evropské ligy
zdroj: eufa.com

Häcken v uplynulé sezoně skončil ve švédské lize na druhém místě, což pro klub z druhého největšího města Švédska Göteborgu znamenalo nejlepší umístění v klubové historii. Na první IF Elfsborg ztratil pouhé dva body a se sedmašedesáti vstřelenými brankami byl nejlépe střílejícím týmem v lize.

V tomto ročníku se však týmu, na jehož soupisce jsou hráči hned devíti národností, příliš nedaří, když po třinácti kolech je až na osmém místě tabulky a na první místo ztrácí deset bodů. Häcken hrál naposledy kvalifikaci Evropské ligy v sezoně 2011/12, kdy vypadl ve třetím předkole s portugalským Nacionalem.

"Přistupujeme k losu s respektem. Informace o soupeři budeme zjišťovat co nejrychleji, aby příprava byla co nejdůkladnější," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička. "Tým mají složený převážně z domácích hráčů, které doplňují Afričané. Hru budou mít zřejmě založenou na klasickém severském stylu fotbalu, tedy urputný fotbal připomínající ostrovní fotbal. Afričtí hráči tomu poté přidají kreativitu," dodal sparťanský lodivod na adresu celku, s kterým se doposud žádný český celek nestřetl.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Vítězslava Lavičky po losu 2. předkola Evropské ligy

Podle záložníka Sparty Lukáše Váchy musí Sparta přes švédský celek bezpodmínečně postoupit. "Postup je pro nás v této fázi povinnost," řekl Vácha, jehož potěšil i fakt, že Sparťané nemusí cestovat dlouhé hodiny. "S losem jsem ale spokojený, jsem rád, že nemusíme letět nikam daleko. Vyhnuly se nám některé nepříjemné destinace," dodal.

Liberec pocestuje buď do Moldavska nebo Lotyšska

Liberec pocestuje do Moldavska za soubojem s FC Tiraspol nebo do Lotyšska k utkání se Skontem Riga. Tiraspol naposledy skončil v moldavské lize třetí za suverénním městským rivalem Šeriffem a druhou Dacií Kišiněv. Silnou stránku FC byla zejména hra na domácím stadionu, kde za celou sezónu jen jednou prohrál a svým soupeřům nasázel 41 branek. 

Riga obsadila v domácí soutěži druhé místo za šampiony z Daugavpilsu, ale v této sezóně je po desíti utkáních na prvním místě, když ještě neprohrála. FC Skonto sice vznikl teprve před jednadvaceti lety, ale na kontě má již 15 titulů. Poslední z nich získal v roce 2010.

"Oba to jsou kluby, které mají v evropských soutěžích určité zkušenosti. Víc si ale v tuto chvíli říct netroufám. Budeme zjišťovat informace a za určitou výhodu považuji i to, že uvidíme jejich vzájemný zápas," řekl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Také sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar připustil, že o soupeřích toho moc neví. "Ale v dnešní době není problém si informace zjistit, nechat si vypracovat analýzu jejich hry i kádru. Navíc uvidíme aktuální formu soupeře. O lotyšském i moldavském fotbale ale nic nevím," řekl Nezmar, který ještě loni v dresu Liberce hrál v předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy.

Moldavské a lotyšské kluby považuje za těžko čitelné. "Za největší nebezpečí považuji, že v těchto zemích člověk nikdy neví, kdy se zámožný majitel klubu rozhodne utratit hodně peněz a přivést pět šest nových hráčů. To pak pochopitelně komplikuje situaci," dodal pětatřicetiletý Nezmar.

V Evropské lize se z českých zástupců představí ještě Jablonec, který jde jako vítěz domácího poháru přímo do 3. předkola.

2. předkolo Evropské ligy (18. července - odvety 25. července):

Häcken (Švéd.) - Sparta Praha, FC Tiraspol/Skonto Riga - Slovan Liberec, Dila Gori (Gruz.) - Aalborg (Dán.), Strömsgodset (Nor.) - Debrecín (Maď.), Honka Espoo (Fin.) - Lech Poznaň (Pol.), Mariehamn/Inter Baku - Celje/Tromsö, UE Santa Coloma/Mostar - Astana/zatím neurčený klub z Bulharska, Senica (SR, Brabec, Diviš, Jirásek, Kalabiška, Pavlík, Vrťo) - Mladost Podgorica/Videoton, Libertas/FK Sarajevo - Flora Tallinn/Kukësi, Maccabi Haifa (Izr.) - Sliema Wanderers/Chazar Lenkoran, Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Bala Town/Levadia Tallinn, Petrolul Ploješť (Rum.) - Víkingur/Inter Turku, CZ Bělehrad (Srb.) - ÍBV Vestmannaeyjar/Tórshavn, Čornomorec Oděsa (Ukr.) - Teuta/Dacia Kišiněv, Metalurg Skopje/Karabach Agdam - Piast Gliwice (Pol. Buryán, Dočekal, Polák), Anorthosis Famagusta (Kypr, Rezek) - Trans Narva/Gefle, Thun (Švýc.) - Čichura/Vaduz, Hajduk Split (Chorv.) - Turnovo/Suduva, Slask Vratislav (Pol.) - Rudar Plevlja/Mika, HNK Rijeka (Chorv.) - Prestatyn Town/Metalurg Liepaja, Šachtar Soligorsk(Běl.) - Milsami/Dudelange, IFK Göteborg (Švéd.) - Trenčín (SR), Crusaders/Rosenborg Trondheim - St. Johnstone (Skot.), Sturm Štýrský Hradec (Rak.) - FC Santa Coloma/Breidablik, Škoda Xanthi (Řec.) - Fuglafjördur/Linfield, Broughton/Ventspils - Jeunesse Esch/TPS Turku, Drogheda United/Malmö - Hibernian (Skot.), Žalgiris/Saint Patrick's Athletic - Teteks Tetovo/Pjunik Jerevan, Hibernians/Vojvodina Novi Sad - Čelik Nikšič/Honvéd Budapešť,Kruoja/Dinamo Minsk - Lokomotiv Záhřeb (Chorv.), Trabzonspor (Tur.) - Derry City (Ir.), Levski Sofia/Irtyš Pavlodar - Široki Brijeg (Bos.), Hodd (Nor.) - Kapan/Aktobe, Domžale/Astra Ploješť - Omonia Nikósie (Kypr), Jagodina (Srb.) - Rubin Kazaň (Rus.), Stara Zagora (Bul.) - Hapoel Tel Aviv (Izr.), Olimpija Ljublaň (Slovin.) - Torpedo Kutaisi/MŠK Žilina, KR Reykjavík/Glentoran - Standard Lutych (Belg.), La Fiorita/Valletta - FC Minsk (Běl.), Laci/Differdange - Utrecht (Niz.).

Zdroj
ČT sport, ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články