Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gól jako vítězství – Tahiti prožívá velkou premiéru

Belo Horizonte (Brazílie)  Fotbaloví trpaslíci z Tahiti si na Poháru FIFA v Brazílii poprvé vyzkoušejí, jaké je to hrát proti nejlepším světovým týmům. Za oceánské šampiony nastoupí v prvním utkání generálky před mistrovstvím světa v příštím roce proti Nigérii hned několik nezaměstnaných, poslíček, řidič, učitel nebo účetní. V soupisce figuruje jediný profesionál. Přímý přenos duelu vysílá od 20:50 ČT sport a náš web.

Marama Vahirua
zdroj: ČTK/AP

"Napíšeme jednu stránku historie mezinárodního fotbalu. Bude to náš první zápas na nejvyšší úrovni," řekl trenér Tahiti Eddie Etaeta, jehož tým figuruje v žebříčku FIFA na 137. místě. Jediným profesionálním fotbalistou ve výběru ostrovní země, kde žije pouze 178 tisíc obyvatel, je Marama Vahirua. Třiatřicetiletý útočník působil dlouhá léta ve francouzské lize, v letošní sezoně hostoval v řeckém klubu Panthrakikos.

Také on si připadá jako v jiném světě. "Všechno je pro mě nové, tohle jsem nikdy nezažil. Pokusím se neostýchat," řekl Vahirua. Etaeta věří, že se jeho svěřenci dobře placených hvězd z evropských klubů nezaleknou. "Budeme se bít jako lvi," prohlásil kouč.

Kapitán mužstva Vahirua mluví před turnajem s velkou skromností. Velkým úspěchem pro celé Tahiti podle něj bude, kdž se podaří hráčům vstřelit gól. "Je jedno, kdo ho dá. Gól bude jako vítězství," uvedl Vahirua pro list L'Equipe.

I když dorazili do Brazílie jako fotbaloví exoti, svým uměním zaujali. Tři hráče Tahiti pozval druholigový klub América Belo Horizonte k testům, až Pohár FIFA skončí. Zájem má hlavně o dvacetiletého útočníka Teanouiho Tehaua, který dal v 17 reprezentačních zápasech osm gólů. Tahiťané si ve skupině B zahrají také s mistry světa a Evropy Španěly a Uruguayí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články