Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jansta: Hašek špinil jméno fotbalu, Pelta ho napravuje

Praha - Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta na valné hromadě fotbalové asociace ostře kritizoval jejího bývalého předsedu Ivana Haška. Obvinil jej z toho, že neúměrně dlouho stál po boku tehdejšího šéfa Sazky Aleše Hušáka, čímž prý poškodil fotbal i celý český sport. Jansta naopak vyjádřil podporu Miroslavu Peltovi, který je jediným kandidátem na předsedu FAČR.

Haška, který v čele fotbalu stál v letech 2009 až 2011, označil Jansta za člena Hušákovy "galerky". Jansta dlouhodobě Hušákovi vyčítá, že hnal celý český sport do záhuby výstavbou O2 areny i svým megalomanským chováním a utrácením. Hašek prý svými postoji Hušákovi výrazně pomáhal.

"Od roku 1994, kdy se Hušák stal místopředsedou ČSTV pro ekonomiku a následně šéfem Sazky, se v českém sportu objevil opravdový kmotr, který se obklopil elitními estébáky. Bohužel, fotbal se stal jedním z hlavních pilířů jeho moci. A někteří z bývalých předsedů svazu mu byli nablízku, nebo se dokonce stali jeho partnery. A budu jmenovat toho posledního - Ivana Haška," uvedl ve svém projevu Jansta.

Propojení Haška s Hušákem podle Jansty celému českému sportu i fotbalu výrazně uškodilo. Naplno se to prý projevilo v roce 2011, kdy Sazka pod Hušákovým vedením zkrachovala. "V únoru 2011 založilo 54 sportovních svazů iniciativu Sport 2011, která měla dva základní cíle: řešit problematiku Sazky transparentně, aby sportu zůstal významný majetkový podíl, nebo aby získal významné peníze. Den před vyhlášením insolvence měla Sazka podle odborného posudku hodnotu asi 3,1 miliardy korun. Ale fotbal u toho jako rozhodující sport chyběl. Proč? Ivan Hašek poslouchal svého kmotra," prohlásil Jansta.

Haškovi vyčítá i to, že si fotbal na jaře roku 2011 přišel na mimořádnou podporu 43 milionů korun ze státního rozpočtu na úkor ostatních sportovních svazů. "Předpokládalo se, že se infrastruktura ČSTV kvůli nedostatku finančních prostředků úplně zhroutí a fotbal pod vedením 'čistého' Haška ji převezme a udrží pro ostatní svazy. Hašek ale peníze ponechal pouze fotbalu a tehdejší vedení ČSTV, do kterého Hašek patřil, si vzalo půjčku 48 milionů prostřednictvím neplatného prodeje pohledávky. Takže nové vedení ČSTV mu musí tuto půjčku splácet. Fotbal tak vydělal 43 milionů a ostatní prodělali 91 milionů," řekl Jansta.

Haškovi vyčetl i to, že v dubnu roku 2011 chyběl na klíčové valné hromadě Sazky, kde se rozhodovalo o záchraně loterijní společnosti. "Hušákovské vedení si ale při nejednotnosti komor udrželo moc a Haškovo jméno při tom sehrálo rozhodující roli," uvedl Jansta.

Peltovi, proti jehož spojení s kontroverzním fotbalovým funkcionářem Romanem Berbrem protestuje například výzva deníku Sport "Dejme kmotrům červenou", vyjádřil naopak velkou podporu. Jansta si pochvaluje spolupráci s Peltou, který je místopředsedou ČUS. "I díky Peltovi ČUS, největší česká sportovní organizace, nezkrachovala. Napravuje dobré jméno sportu i fotbalu, které tolik pošpinil Ivan Hašek," dodal Jansta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články