Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chelsea zdolala United, derby o Liverpool skončilo bez gólů

Londýn - Chelsea udělala velký krok za třetím místem, a tím pádem i přímé kvalifikaci do Ligy mistrů. Úmorné utkání s Manchesterem United se hrálo dlouho bez gólů na obou stranách, minutu před koncem se však šouravou střelou k tyči prosadil Juan Mata a Chelsea zvítězila 1:0. Derby o Merseyside skončilo bez gólů - i bez vítěze. Liverpool remizoval v 36. kole Premier League s Evertonem 0:0. Hostům se sice ve druhém poločase podařilo vstřelit branku, rozhodčí ji však kvůli faulu neuznal.

Radost Juana Maty a spoluhráčů z Chelsea
zdroj: Getty Images autor: Alex Livesey

O jedinou trefu duelu Manchesteru United - Chelsea se postaral tři minuty před koncem vlastním gólem obránce Phil Jones, který tečoval křížnou střelu Španěla Juana Maty. Vzápětí dostal Brazilec Rafael červenou kartu po faulu na krajana Davida Luize a domácí dohrávali v deseti. Šlo o vůbec první vyloučení Manchesteru United v této sezoně a mistrovský klub byl zároveň posledním týmem anglické ligy, který ještě červenou kartu neobdržel. Oslabení domácí již na vyrovnání nedosáhli a po rekordní šňůře 66 zápasů se poprvé střelecky neprosadili. 

Souboj o Ligu mistrů v Premier League:

3. Chelsea - 35 zápasů/68 bodů/skóre +34/zbývající zápasy: Tottenham (doma), Aston Villa (venku), Everton (doma)
4. Arsenal - 36/67/+31/Wigan (doma), Newcastle (venku)
5. Tottenham - 35/65/+18/Chelsea (venku), Stoke (venku), Sunderland (doma).

Nejblíže k vedení v derby o Liverpool byl Everton v 56. minutě, kdy se po rohovém kopu hlavou prosadil Francouz Sylvain Distin, jenže ještě předtím fauloval domácího gólmana Pepeho Reinu útočník Victor Anichebe. Everton čeká na ligovou výhru s Liverpoolem již pět zápasů, naposledy zdolal "Reds" v říjnu 2010 doma 2:0. Everton má stále teoretickou šanci na postup do evropských pohárů, na pátou příčku zajišťující účast v Evropské lize ztrácí dvě kola před koncem pět bodů. Pátý Tottenham má však utkání k dobru.

Wigan prohrával poprvé po půl hodině hry, kdy kombinaci zakončil do prázdné branky Shane Long, srovnání ale zařídil o deset minut později hlavou Arouna Koné. Po pauze pak na trefu Garetha McAuleyho brzy zareagoval James McArthur. Deset minut před koncem však zápas rozhodl Callum McManaman, který přidal svůj druhý prvoligový gól jen týden po tom premiérovém. Finalista Anglického poháru Wigan tak ztrácí dva body na Sunderland, který ale čeká jeho zápas až v pondělí.

36. kolo Premier League:

Fulham - Reading 2:4 (70. a 77. Ruiz - 12. z pen. a 62. Robson-Kanu, 75. Le Fondre, 83. Karacan), Norwich - Aston Villa 1:2 (74. Holt z pen. - 55. a 89. Agbonlahor), Swansea - Manchester City 0:0, West Bromwich - Wigan 2:3 (29. Long, 50. McAuley - 39. Koné, 58. McArthur, 80. McManaman), West Ham United - Newcastle 0:0, Tottenham - Southampton 1:0 (86. Bale), QPR - Arsenal 0:1 (1. Walcott), Liverpool - Everton 0:0.

Arsenal poslal podobně jako před týdnem proti Manchesteru United brzy do vedení Theo Walcott. Šlágr minulého kola otevřel po asistenci Rosického už ve druhé minutě, tentokrát se ve dvacáté vteřině postaral o vůbec nejrychlejší gól tohoto ročníku Premier League a na začátku akce byl znovu český záložník.

Walcott poprvé v kariéře nastřílel ve všech soutěžích v sezoně 20 branek a po půlhodině se přiblížil další, ale trefil jen tyč. Poté začali mít převahu Rangers, ale "Kanonýři" již výhru uhájili. Celkově vyhráli popáté za sebou.

Gareth Bale (vlevo) v zápase se Southamptonem
zdroj: Gettyimages Editorial

Tottenham v duelu se Southamptonem již tradičně zachránil Gareth Bale, vítěz ankety novinářů i hráčů o nejlepšího fotbalistu sezony. Třiadvacetiletý Velšan si v 86. minutě seběhl od postranní čáry a z hranice pokutového území rozhodl nechytatelnou střelou. Tottenham odsunul o bod na páté místo Arsenal, který se sestupujícím Queens Parkem teprve bude hrát.

Stejně jako Newcastle na tom mohla být i Aston Villa, jenže minutu před koncem ji zachránil gólem na 2:1 proti Norwichi Gabriel Agbonlahor. Ten zařídil i první gól birminghamského týmu, na který však z penalty odpověděl Grant Holt.

V dalším ze zápasů Reading, který před týdnem bezbrankovou remízou s QPR zpečetil svůj sestup, přerušil příliš pozdě sérii deseti zápasů bez výhry. Dnes přestřílel Fulham 4:2 a jeho trenér Nigel Adkins se v šestém zápase u týmu dočkal výhry. Duely Newcastlu s West Hamem a druhého Manchesteru City se Swansea skončily bez branek.

Sunderland si zkomplikoval boj o záchranu v Premier League, když jen remizoval 1:1 doma se Stoke. Na osmnáctý Wigan má tříbodový náskok, ale soupeř má k dobru úterní dohrávku se Swansea. Stoke šlo do vedení v deváté minutě, kdy se po několika odrazech míč dostal po rohu k Jonu Waltersovi a ten ho zblízka napálil do sítě. Snahu Sunderlandu o srovnání navíc otupil Craig Gardner, který byl v 34. minutě vyloučen za skluz na Charlieho Adama.

Po hodině hry ale přece jen Sunderland dokázal vybojovat alespoň remízu, podobnou situaci jako hosté totiž využil John O'Shea, kterému se snesl na nohu míč z rohového kopu. Svěřenci trenéra Paola Di Cania mají 38 bodů, stejně jako Newcastle a Norwich.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články