Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Dnes bude zvolen nový reprezentační trenér, pravděpodobně Chovanec

Praha - Dnes by už měla být zodpovězena otázka, kdo obsadí post trenéra české fotbalové reprezentace, který uvolnil po Euru Karel Brückner. Poté, co svazové vedení v úterý oznámilo, že se nedohodlo s Němcem Klausem Toppmöllerem, zbyli dva kandidáti - generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec a teplický kouč Petr Rada. S největší pravděpodobností bude ale zvolen Chovanec.

Jozef Chovanec
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ke zvolení slovenského rodáka, který vedl český národní tým před Brücknerem a rozloučil se s ním propadákem v baráži o mistrovství světa 2002 s Belgií, se na začátku minulého týdnu přiklonili čtyři členové výkonného výboru. Radu veřejně nepodpořil nikdo.

Úspěšný i neúspěšný trenér Chovanec

Trenérská kariéra Jozefa Chovance je mírně rozporuplná. Prakticky okamžitě, co skončil s aktivním fotbalem, začal se věnovat trénování a to hned pražské Sparty. S ní získal dva tituly a po roce a půl mu bylo svěřeno i trénování reprezentace.

České fotbalisty vedl během kvalifikace na Euro 2000, ve které český tým neztratil ani bod, nutno však dodat, že soupeři nebyli až tak kvalitní. Samotná účast na Euru byla propadákem - Češi prohráli s Nizozemskem i s Francií, v zápase s Dánskem pak už nebylo o co hrát.

Poté přišla již zmiňovaná neúspěšná kvalifikace na světový šampionát 2002, která vyvrcholila katastrofickým barážovým zápasem s Belgií. „Na tom jednoznačně měl podíl i Chovanec, mužstvo bylo nedisciplinované a ani nebylo správně takticky řízeno," soudí zástupce šéfredaktora Deníku Sport Luděk Mádl. Poté Chovanec od reprezentace odešel a věnoval se trénování průměrné Příbrami a druholigového ruského celku Krasnodar, nyní již několik let působí na Spartě.

Knadidáti představí svou vizi

Oba kandidáti dnes dopoledne předstoupí před svazovou exekutivu. Chovanec kvůli tomu předčasně odjede ze sparťanského soustředění v Rakousku a v půl jedenácté se bude hlásit na Strahově. Na jedenáctou je pak pozvaný Rada. "Každý z nás bude mít pětiminutový projev, v němž přiblíží svoji vizi práce u národního týmu," řekl bývalý Brücknerův asistent Rada.

Debut na reprezentační lavičce si Brücknerův nástupce odbude 20. srpna na stadionu v londýnském Wembley v atraktivním přípravném utkání s Anglií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články