Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chorvati porazili Německo a mají čtvrtfinále na dosah

Klagenfurt (Rakousko) - Chorvatští fotbalisté klepou na dveře čtvrtfinále. V podvečerním zápase si totiž poradili s reprezentanty Německa 2:1 a slavit mohou už dnes večer, pokud Poláci neporazí Rakousko. Za Chorvatsko se trefili Srna a Olič, v 80. minutě pak svým třetím gólem na turnaji snížil Podolski. K dovršení německé smůly navíc rozhodčí v závěru utkání vyloučil Schweinsteigera.

Chorvatský trenér Slaven Bilič poslal na hřiště defenzivnější sestavu, než do zápasu s Rakouskem, v základní jedenáctce nastoupil pouze jeden útočník Olič. Oproti tomu Němci vyběhli na trávník ve stejné sestavě, v jaké šampionát v neděli zahajovali. Nechyběl v ní ani Jansen, přestože na levé straně obrany v prvním utkání neoplýval jistotou.

A byl to Jansen, kdo se ve 24. minutě podepsal pod chorvatský gól při vůbec první šanci do té doby hodně opatrného zápasu. Po Pranjičově centru jen přihlížel, jak Srna směruje míč do sítě. Trenér Löw se u postranní čáry i v dalších minutách hodně zlobil, když viděl okénka ve své obraně. Hodně si oddechl, když Kranjčar po půlhodině hry v dobré pozici přestřelil.

Chorvati měli na hřišti hned čtyři hráče, kteří hrají v Bundeslize, a německé obraně zatápěli hlavně při rychlých protiútocích. Až v závěru prvního poločasu přišli ke slovu i Němci. Ballackovu ránu z přímého kopu brankář Pletikosa s námahou vyrazil a v závaru před brankou se dostal ke střele zblízka i hrdina z prvního zápasu Podolski, hrající své 50. mezistátní utkání. Tři minuty před přestávkou vypálil na druhé straně Kranjčar z otočky, ale Lehmann svůj tým podržel.

Druhý poločas německý nápor nepřinesl

Do druhého poločasu vystřídal Jansena Odonkor, ale Němcům to na klidu nepřidalo. V 52. minutě jim zatrnulo, když si při Modričově střele z velké dálky vybral slabší chvilku Lehmann. Míč mu proklouzl pod tělem, ale gólman ho v poslední chvíli ještě zachytil. V 64. minutě už tolik štěstí neměl. Střílený centr Rakitiče se otřel o Podolského, odrazil od tyče, a než stačil Lehmann zareagovat, dorazil Olič míč do odkryté branky. Útočník Hamburku dal v této sezoně v německé lize 14 branek, ale tu nejdůležitější si schoval až do Klagenfurtu.

Německé sebevědomí se pokusil zvednout z trosek střídající Schweinsteiger a jeho střela z úhlu v 73. minutě jen těsně minula branku. Tlak narůstal a jedenáct minut před koncem z něj Podolski vytěžil svůj třetí gól na letošním Euru. V šestnáctce se dostal k odraženému míči a levačkou ho neomylně napálil do sítě.

Löw pak ve snaze vyrovnat poslal na hřiště Kuranyiho jako třetího útočníka, ale dát druhý gól se nepodařilo. Naopak v hektickém závěru neudržel nervy na uzdě Schweinsteiger, v nastaveném čase po Lekově faulu oplácel a dostal červenou kartu.

Chorvatská hra by měla zajímat i trenéra Karla Brücknera. Situace ve skupině B se totiž vyvíjí tak, že pokud čeští fotbalisté v neděli porazí Turky, měli by být jejich čtvrtfinálovým soupeřem právě Chorvati.

Výsledek:

Chorvatsko - Německo 2:1 (1:0)
Branky: 24. Srna, 63. Olič - 79. Podolski. Rozhodčí: De Bleeckere -
Hermans, Verstraeten (všichni Belg.). ŽK: Ballack, Lehmann - Srna, Šimunič, Leko, Modrič. ČK: 90+1. Schweinsteiger (Něm.). Diváci: 30.000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články