Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Na Česko čekají na Euru 2008 dva \"domácí\" týmy

Ženeva - Do začátku fotbalového Eura 2008 zbývá jedenáct dnů. Na českou reprezentaci čeká v úvodním zápase domácí Švýcarsko, ale i při druhém utkání českého týmu bude zřejmě podpora diváků na straně našeho soupeře, kterým bude Portugalsko. Ve Švýcarsku jsou totiž právě Portugalci, kterých zde žije několik desítek tisíc, jednou z nejpočetnějších národnostních menšin. Ženeva má dokonce vlastní amatérské fotbalové kluby Sporting a Benfiku.

Švýcarští Portugalci
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavně v 80. letech minulého století mířily tisíce Portugalců do frankofonních oblastí Švýcarska za prací a většina mladých Portugalců, kteří žijí ve Švýcarku a baví se fotbalem, má podobný životní příběh. "Před dvaceti lety jsem do Švýcarska přišel s rodiči, kteří tu hledali práci. Zůstali jsme tady, teď tu studuji," představil se za všechny hráč Benfiky Ženeva Toni Silva. V současnosti jsou Portugalci nejpočetnější menšinou v Ženevě, kde jich žije na 32 tisíc.

Pravděpodobně nejsilnější soupeř českého týmu v základní skupině na mistrovství se tak bude mít v Ženevě o koho opřít. Naopak čeští emigranti se tradičně usídlovali spíš v německojazyčných částech Švýcarska a kolem Ženevy žije pouze zhruba tisíc lidí českého původu.

Českou republiku tedy čekají v základní skupině Eura 2008 hned dva domácí týmy. A možná i tři, neboť ve Švýcarsku žije také mnoho Turků, kterých navíc mnoho přicestuje podpořit svůj tým ze sousedního Německa a Rakouska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články