Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dovalil se těší na velké Euro, ale pak se vrátí k lvíčatům

Praha - S mládežnickými reprezentačními výběry se už podíval na šest vrcholných akcí, odkud si přivezl také hned pět medailí. V červnu fotbalový kouč Jakub Dovalil pozná, jak "chutná" atmosféra velkého seniorského podniku. Na mistrovství Evropy vyrazí jako nový asistent Michala Bílka, ale tím se prý jeho krátká anabáze u dospělých uzavře. Dovalil plánuje, že od srpna se bude zase na plný úvazek věnovat jednadvacítce. "Určitě to tak bude, to v každém případě. Smlouvu tam mám až do roku 2014, takže není co řešit," řekl Dovalil.

Ilustrační foto

Dovalil působí u juniorských reprezentačních výběrů od roku 2004, jako hlavní kouč či asistent s nimi nasbíral dost úspěchů. Ale teď už začíná netrpělivě vyhlížet další zkušenost - spolupráci s elitním reprezentačním výběrem a navíc na ostře sledovaném evropském šampionátu. "Bude to jistě výborná zkušenost a beru to tak, že mě to může jenom obohatit. Některé hráče, kteří už v áčku jsou, jsem v minulosti trénoval, spoustu dalších poznám. Reprezentační áčko prostě je výkladní skříň fotbalu a já se těším na to, co mě tam čeká," uvedl Dovalil.

Nad nabídkou jet na Euro jako Bílkův asistent prý ani neváhal. Dovalil zaujme místo Luďka Klusáčka, který loni u týmu skončil a následoval odcházejícího předsedu FAČR Ivana Haška do Emirátů. "Můj příchod na místo Luďka byl v dané chvíli asi tím nejjednodušším řešením," uvedl Dovalil. Zatím přesně neví, jakou náplň bude jeho krátkodobá výpomoc u "A" týmu mít. "Ještě jsme nad tím neseděli, bude na to čas," řekl Dovalil.

Jisté je, že Dovalil bude mít napilno. Ve druhé polovině května vyrazí s reprezentací na soustředění do Rakouska, po jeho skončení se zase vrátí k jednadvacítce a těsně před Eurem se připojí k "áčku". "Důležité bude, že s reprezentací budu v Rakousku, kde se bude trénovat dvoufázově. Tam budu potřeba asi nejvíc. Pak musím být u jednadvacítky, což byla jedna z podmínek, a k nároďáku se zase připojím až těsně před mistrovstvím," popsal.

Dovalil se zároveň stal hlavním garantem nového projektu fotbalová akademie, který sdružuje talentované šestnáctileté hráče a má jim pomoci nastartovat jejich kariéry. Individuální tréninkové plány šité přímo na míru jednotlivce, možnost spolupráce s fyzioterapeuty či odborníky zabývajícími se problematikou pitného režimu či výživy - to má mladým fotbalistům nabídnout akademie, jejímž partnerem je i Fotbalová asociace České republiky a ministerstvo školství.

Osmnáctka vybraných fotbalistů se po dobu jednoho roku bude scházet jednou měsíčně. Vrcholem má být pětidenní soustředění v Německu. Projekt odstartoval už loni na podzim, do konce roku všichni hráči podstoupili fyzické testy na pražské Fakultě tělesné výchovy a sportu. Podle nich dostali individuální plány, podle kterých mají pracovat na odstranění svých nedostatků. To dělají ve svém volném čase, aby nebylo zasaženo do jejich standardní přípravy v klubu.

Jakub Dovalil:

"Jde o to, aby mladí kluci získali další impulz a poznali, že fotbal není jen o balonu, ale mnoha dalších aspektech. Chceme jim prostě trochu víc otevřít oči a rozšířit obzory."

"Hráči teď prostě dostanou maximální péči a oni se mohou ve svém volném čase dál rozvíjet a zlepšovat. Kondiční trenéři jim ukázali, jak pracovat na rozvoji síly, posílení hlubokého svalstva, nebo jak kompenzačním cvičením předcházet zranění. V kategorii mladšího dorostu v klubech takové možnosti zatím příliš nejsou," řekl Dovalil. Sám věří, že do půl roku by mohl vidět u členů akademie pokroky.

Jednou z podmínek účasti v projektu je také třeba to, že hráči musí mít i dobré studijní výsledky. Dovalil během svého semináře mladíkům také zdůraznil, že úspěch ve fotbalové kariéře není odvislý pouze z vystupování na trávníku a hry samotné. "Není dobré, když hráč třeba ve škole dělá nějaké problémy. Proč jsou dlouhodobě na vrcholu třeba Messi, Cristiano Ronaldo, Iniesta nebo Puyol? Protože to mají srovnané v hlavách a ví, čeho chtějí dosáhnout," apeloval na pozorně naslouchající mladíky Dovalil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články