Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Plzeň si zahraje s Borisovem o pohárové jaro

Minsk - Plzeň stojí před klíčovým zápasem podzimu. Pátý zápas ve slavné Lize mistrů se změní v bitvu o to, zda v pohárech "přežije" zimu. Čeští šampioni zamířili do běloruské metropole Minsku s vědomím, že prohra ve středečním utkání s Borisovem je definitivně připraví o naději obsadit třetí místo v základní skupině, které zaručuje účast v jarním play-off Evropské ligy. Výhra naopak postavení Plzně výrazně vylepší, Západočeši v tom případě bodově Borisov přeskočí a v posledním kole by doma měli v duelu s AC Milán o poznání jednodušší pozici než Borisov v Barceloně. Zápas začne v 19:00 SEČ, přímý přenos vysílá ČT4 a web sportživě.cz.

Ilustrační foto

"Tento zápas bereme jinak než utkání v Barceloně a Miláně, kde jsme neměli co ztratit. Tady naopak můžeme ztratit úplně všechno," uvedl na pondělní tiskové konferenci plzeňský kouč Pavel Vrba. "Naopak výhra může být klíčová pro nás. Nevěřím, že by pak Borisov v Barceloně vyhrál," řekl.

Plzeň má nyní v tabulce jeden bod, Borisov dva. Suverénní Barcelona i Milán si postup do osmifinále Ligy mistrů zajistily už po minulém kole, Plzeň si to s Borisovem rozdá o třetí příčku. I ta je pro Plzeň velkým lákadlem, start v jarním pokračování Evropské ligy by prý pro klub byl při třetí sezoně v pohárech dobrým vysvědčením. "Došlo k tomu, s čím se asi počítalo už od losu, tedy že se s Borisovem utkáme o třetí místo. Pro nás to je velmi důležitý zápas, ale svazovat by nás to nemělo. Naopak, snad nás to nakopne," uvedl záložník Daniel Kolář.

Borisov středeční zápas o třetí příčku ve skupině bere také hodně prestižně, výhra je pro domácí velkým lákadlem. Nejlepšímu běloruskému týmu současnosti by se líbilo, aby se dostal do jarního play-off Evropské ligy stejně jako v minulé sezoně, kdy těsně nestačil na Paris St. Germain. Hráči Borisova jako by v sobotním ligovém zápase mysleli spíš už na bitvu s Plzní. Poslednímu týmu ligy Mogilevu doma senzačně podlehli 1:2, ale ztráta je už tolik mrzet nemusela, protože už dřív si BATE zajistilo šestý ligový titul za sebou.

V prvním vzájemném zápase se Plzeň a Borisov v září v pražském Edenu rozešly s remízou 1:1, Plzeň pak vyšla naprázdno při utkání v Miláně a také z dvojzápasu s obhájcem titulu Barcelonou. Borisov po domácím debaklu 0:5 s Barcou v Miláně stejně jako Plzeň podlehl 0:2, v domácí odvetě však s italskými šampiony uhrál překvapivou remízu 1:1.

Vrba vzpomíná na výkony v Trondheimu a Kodani

Plzeňští kalkulují i s tím, že by možná ani nerozhodný výsledek nebyl k zahození. Kouč Vrba ale ví, že Západočeši musejí aspoň jednou skórovat, aby minimálně vyrovnali počin Borisova z Prahy a neměli horší bilanci ve vzájemných zápasech, která při bodové shodě na konci rozhoduje. Plzeňané tak musejí ukázat své schopnosti v ofenzivě, v posledních třech zápasech v Milánu a proti Barceloně se jim přitom ani jednou skórovat nepodařilo. Teď by negativní sérii rádi přerušili. "Přál bych si, abychom zopakovali třeba výkony z Trondheimu či v Kodani," zasnil se Vrba při vzpomínce na výhry svého týmu v letošních předkolech na hřištích soupeřů.

Vrba musí vymýšlet, kdo zastoupí distancovaného stopera Mariána Čišovského, který nemůže hrát kvůli vyloučení proti Barceloně. Největší šance se dávají Františku Ševinskému. Stále mimo hru je také brankář Marek Čech.

Hlavním rozhodčím zápasu je Nizozemec Kevin Blom, který se českým fanouškům zapsal do paměti hlavně v září, kdy v kvalifikačním utkání Skotsko - ČR (2:2) v závěru nařídil proti domácím penaltu po přifilmovaném pádu explzeňského Jana Rezka.

Předpokládané sestavy:

Borisov: Gutor - Lichtarovič, Jurevič, Simič, Raďkov - Bressan, Pavlov (Gordejčuk), A. Voloďko, Aleksijan - Koncevoj, Kežman.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články