Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sparta rozstřílela Bohemians 4:0 a má jistý titul půlmistra

Praha - Fotbalisté pražské Sparty přesvědčivě zvládli dohrávku 14. kola první ligy a na hřišti Bohemians 1905 zvítězili 4:0. Do role hvězdy zápasu se pasoval záložník Ladislav Krejčí, který vstřelil dvě branky a třetí připravil pro Libora Sionka. Skóre uzavřel Václav Kadlec. Sparta má po dnešku šestibodový náskok na druhý Liberec a už teď je jisté, že také po 15. kole povede ligovou tabulku, což jí zajišťuje titul půlmistra. Bohemians jsou dál desátí.

Duel Sparta - Bohemians
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Na "Klokanech" jako by i dnes ležel komplex ze špatné bilance ve vzájemných zápasech se Spartou. Bohemians se soupeřem, kterého neporazili deset let, tápali od samého začátku. Sebedůvěru jim nedodal ani návrat klíčového defenzivního hráče Nikla, který nastoupil poprvé od 10. září. Ani Nikl v osmé minutě nezabránil první brance Sparty, když se po Matějovského centru z pravé strany trefil Krejčí.

Sparta jasně vládla

Sparta na hřišti v Edenu jasně vládla. Chvíli po vedoucí brance se proti svému bývalému klubu neprosadil sparťanský útočník Kadlec, brankář Bohemians Sňozík pak vzápětí vytáhl další skvělý zákrok proti dorážce Krejčího.

Vršovický tým se částečně vzchopil až po obdržené brance. Obrana Sparty, v níž těsně před zápasem nemocného stopera Zápotočného nahradil Brabec, však dlouho nemusela řešit žádný problém a zdálo se, že hosté i v šestém vzájemném duelu za sebou bez potíží udrží čisté konto.

Tým Bohemians znovu ukázal, že na něj s blížícím se koncem podzimu dolehla herní krize. Sparta navíc pět minut před poločasem udeřila podruhé a jejím hrdinou byl znovu Krejčí, který tentokrát zužitkoval Matějovského roh a poprvé v ligové kariéře zažil "dvougólový" zápas.

Krejčí byl hlavní postavou utkání. Ani po svých trefách neztratil chuť do hry a dvacet minut před koncem ještě připravil další branku pro skvěle mířícího Sionka. Natěšení sparťané udeřili ještě počtvrté: Kadlec ve třetí šanci už před Sňozíkem nezaváhal a navázal na minulou trefu v Olomouci. Sparta potvrdila skvělou letošní bilanci ve venkovních zápasech, když vyhrála i osmý zápas. Bohemians naopak mají o čem přemýšlet poté, co z posledních čtyř utkání získali jediný bod.

Hašek: Byl to rizikový zápas

Kouč Sparty Martin Hašek byl rád, jak jeho tým malé pražské derby zvládl i po reprezentační pauze. Bezprostředně po ní třeba před měsícem prohráli Letenští domácí zápas s Libercem 0:3. "Zápasy po repre pauzách jsou pro Spartu většinou rizikové, Sparta s tím má problémy nějakých deset, patnáct let. Takže jsme se dnes připravovali s maximální soustředěností a vnutili soupeři svoji sílu," řekl Hašek.

Sparta podle něj jasně dominovala. "Dobře jsme se pohybovali, byli silní na míči. Vyhráli jsme 4:0, navíc šlo o pražské derby a venkovní zápas, takže to je skvělý výsledek," prohlásil Hašek. Je rád i za to, že Sparta si už v předstihu zajistila titul půlmistra. "Když jsem byl hráč, tak jsem si zapálil doutník, když jsme byli mistry nebo půlmistry. Teď to nebude jinak, ale ještě si počkám, až za sebou budeme mít poslední dva podzimní zápasy," uvedl s úsměvem.

Medynský: Dostali jsme pěkný příděl

Trenér Bohemians 1905 Pavel Medynský byl po prohře skleslý, jeho tým vyhořel podobně jako před týdnem v Příbrami, kde prohrál 0:3. "Takový zápas se mi nehodnotí lehce, ze Sparty jsme byli ustrašení od samého začátku a kromě brankáře Sňozíka tam nebyl nikdo, kdo by se s tím dokázal vyrovnat. Dostali jsme pěkný příděl," řekl bez vytáček Medynský. Na začátku druhého poločasu, kdy Krejčí vstřelil svoji druhou branku, mu bylo jasné, že Bohemians se Spartou těžko mohou bodovat. "Je těžké otáčet zápasy s takovým týmem. A naši hráči navíc udělali jen málo pro to, aby to dokázali," uvedl Medynský.

Jeho tým získal z posledních čtyř utkání jediný bod, nepomohl mu ani návrat zkušeného obránce Marka Nikla, který od poloviny září v lize nenastoupil. "Měl to těžké, ani spoluhráči mu nepomohli. Mára (Nikl) za posledních třináct dní trénoval asi jen šestkrát, nemohli jsme čekat, že bude hrát prim. Ani mu góly za vinu nedávám," řekl Medynský. Ten si hodně slibuje od zimní pauzy, až se do týmu z hostování ve Slovanu Bratislava vrátí útočník Lukáš Hartig a uzdraví se záložník Kaufman. "Na jaře zase budeme řádit jako černé ruky," věří.

Bohemians 1905 - AC Sparta Praha 0:4 (0:1)

Branky: 8. a 51. Krejčí, 72. Sionko, 82 Kadlec. Rozhodčí: Kocourek - Filípek, Kovařík. ŽK: Matějovský (Sparta). Diváci: 4382.

Sestavy:
Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl (77. Michálek), Růžička - Moravec, Budínský (62. Šumský), Borek (46. Kraus), Bartek - Nešpor, Škoda. Trenér: Medynský.

Sparta: Švenger - Vidlička, Brabec, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Sionko, Grajciar (86. Mareš), Matějovský, Krejčí (82. Kweuke) - Kadlec. Trenéři: Hašek a Chovanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články