Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slavia má na dosah mistrovský titul, stačí jí remíza nebo další ztráta Sparty

Praha - Fotbalisté Slavie Praha jsou již jen krůček od mistrovského titulu. K tomu, aby po 12 letech mohli na novém stadionu v Edenu slavit vítězství v lize, jim stačí v posledním ligovém kole proti Jablonci remizovat, případně čekat na klopýtnutí druhé Sparty, která bude hrát současně v Liberci. Drama se dá očekávat také na opačném pólu tabulky. Bohemians 1905 zachrání pouze výhra v Ostravě a současně musejí doufat, že Kladno nevyhraje v Teplicích. Diváci mohou zápasy sledovat na ČT 2 a ČT4 SPORT.

Příznivci fotbalu mohou navíc zasednou i k internetu, kde bude vůbec poprvé vysílat portál Fotbal živě utkání mezi Teplicem i a Kladnem. Jde o pilotní přenos, od příštího ročníku Gambrinus ligy bude Česká televize kromě dvou televizních přenosů zbývající utkání vysílat právě tímto způsobem. Už dnešní přenos bude realizovaný jednou kamerou a doprováz komentářem redaktorů ČT. Internetový stream bude navíc v kvalitě PAL, takže si příznivci fotbalů budou moci zápas vychutnat ve vysoké kvalitě.

V Edenu platí přísná bezpečnostní pravidla

V Edenu budou platit přísná bezpečnostní opatření, u vchodů budou důkladné kontroly. Sektor hostů bude od zbylé části stadionu oddělen. "Přímo na stadionu zasedne přestupková komise, bude připraven i trestní senát. Přestupky a podezření z trestného činu budou řešeny neprodleně, viníci se mohou vrátit domů z fotbalu až po výkonu trestu," varoval mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

"Slavia rozhodně nenechá několik jedinců zničit fotbalový zážitek, který je určen pro desetitisíce slušných fanoušků," uvedl slávistický mluvčí. Zástupce majitele Edenu Jan Jakubec věří, že utkání bude především oslavou fotbalu, lístky byly prodány během devíti hodin. Přesto bude na utkání posílena pořadatelská služba. Obavy vzbuzuje zejména fakt, že na stadionu Slavie není hrací plocha oddělena od hlediště plotem. "Za celou kabinu prosím fanoušky, aby v průběhu utkání a ani po jeho skončení nevstupovali na hrací plochu," řekl záložník Vladimír Šmicer. Kapitán Slavie Erich Brabec věří, že k excesům nedojde.

Sparta musí doufat v zaváhání Slavie 

Situace Sparty je mnohem komplikovanější, Slávistům totiž stačí získat jen bod, což se jim zatím pokaždé podařilo. Na vlastním trávníku slávisté Severočechy šestkrát porazili a sedmkrát uhráli remízu. Sparta musí každopádně zvítězit v Liberci - na stadionu Slovanu ale získala z posledních čtyř zápasů jen jedinou výhru.  

Televizní diváci uvidí přímé přenosy ze tří zápasů. Program ČT2 bude v sobotu 17. května od 15:00 vysílat utkání Slavia Praha - Jablonec. Česká televize zároveň na tomto kanálu nabídne přímé vstupy z utkání Slovanu Liberec se Spartou Praha. Na ČT4 SPORT pak fotbaloví fanoušci mohou sledovat přenos zápasu Baník Ostrava - Bohemians 1905. I tyto duely začnou v 15:00.

Dramatický boj o pohár UEFA 

Nejsložitější je boj o třetí místo, které zaručuje účast v Poháru UEFA. Již
nyní je jisté, že předkolo Ligy mistrů si zahrají Slavia se Spartou, do
Poháru UEFA postoupil také Liberec coby finalista Poháru ČMFS. Ve hře je stále ještě jedno místo v Poháru UEFA a také další příčka, která zaručuje právo startu v Poháru Intertoto.

Ke třetímu místu má nakročeno Ostrava, pro kterou hrají dokonce hned čtyři faktory: v tabulce je na třetím místě, má nejlepší vzájemný poměr zápasů se svými pronásledovateli, nejlepší bilanci z minitabulky všech tří klubů a také o dva body více než čtvrté Teplice. Navíc hraje doma stejně jako Severočeši, zatímco Brno, které má stejně bodů, jede do Zlína.

Bilance týmů hrajících o titul:
Vzájemné výsledky: Slavia - Sparta 2:0, 1:1.
30. kolo: Slavia - Jablonec, Liberec - Sparta.
  
Bilance týmů hrajících o 3. místo:
Vzájemné výsledky: Ostrava - Brno 2:1, 0:0
Ostrava - Teplice 0:0, 1:1
Brno - Teplice 2:2, 1:0
30. kolo: Ostrava - Bohemians 1905, Teplice - Kladno, Zlín - Brno.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články