Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český fotbal není důvěryhodný, myslí si většina lidí

Praha - Více než polovina lidí si myslí, že český fotbal není důvěryhodný. Vyplývá to z průzkumu, který si v uplynulých týdnech nechala udělat Fotbalová asociace České republiky (FAČR) a její marketingový partner společnost STES. Oba subjekty ve spolupráci s Českou televizí uspořádají 8. listopadu konferenci Fotbal a stát, na které se bude diskutovat nejen o tomto průzkumu. Přímý přenos přinese ČT4.

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka
zdroj: ČT24

Sociologický průzkum, který dnes asociace představila na tiskové konferenci v Praze, zmapoval postavení fotbalu ve společnosti, jeho vnímání lidmi i vztah k dalším sportům. Výzkumu agentury STEM/Mark se v průběhu září zúčastnilo tisíc lidí, jako sekundární data pak byl použit výzkum od agentury Median, která v první třetině roku oslovila asi 7 500 lidí.

"Pro nás je opravdu důležité, abychom věděli, jaká je současná situace. Právě proto se zacílilo. Chceme vědět některá data, abychom se z nich mohli nějakým způsobem odpíchnout, stanovit si nějaké strategické cíle a pak je plnit," řekl ČTK generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Z výzkumu vyplynulo, že 57 procent oslovených lidí považuje český fotbal za nedůvěryhodný. Nejvíce ho podle názoru dotázaných poškozují různé kauzy a korupce. "Nejsou to dobrá čísla, to nebudu zastírat. Překvapilo mě to. Probíhala tu určitá kauza, kvůli níž procenta asi narostla," připomněl Řepka korupční kauzu kolem Olomouce a Bohemians Praha.

Ze studie také vyšlo najevo, že fotbal je společně s hokejem stále nejpopulárnějším sportem v Česku. Nejoblíbenějšími kluby jsou pražská "S" Sparta a Slavia, s odstupem následují Baník Ostrava a Viktoria Plzeň. Fotbal pravidelně hraje nebo hrávala třetina mužů.

FAČR chce však přivést k pohybu především mládež. "Nejprve musíme výzkum prostudovat, přinést ho na výkonný výbor a stanovit si cíle. Každopádně půjde o zaměření na mládež, na posílení tělesné výchovy ve školách, přinést tam ten fotbal," uvedl Řepka. Asociace chystá řadu projektů: už spustila Fotbal proti obezitě, zaměřený na druhý stupeň základních škol, nebo Pohár Josefa Masopusta. Už dlouho pak probíhá McDonalds Cup pro první stupeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články