Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pekhart rád zůstane žolíkem

Viborg (Dánsko) - Fotbalový útočník Tomáš Pekhart prý bude na mistrovství Evropy jednadvacítek dál trpělivě snášet roli žolíka z lavičky, pokud se ve zbývajících dvou zápasech zopakuje scénář z nedělního souboje s Anglií. V něm totiž nejlepší střelec "lvíčat" společně s dalším náhradníkem Janem Chramostou zařídili vítězný obrat a nasměrovali český tým vstříc zítřejšímu semifinále Eura se Švýcarskem.

Pekhart netají, že by se znovu rád vrátil do základní sestavy, ale bez reptání se prý smíří i s místem na lavičce. I ve středečním semifinále proti Švýcarům. "Beru to sportovně. Kdyby se mi povedlo totéž co s Anglií, zlobit se určitě nebudu," líčil Pekhart s úsměvem při setkání s novináři. "Jsme tady jako tým, nedívám se na žádné statistiky, i když gól v utkání jako proti Anglii je hezká věc. Nemáme tady ale hráče, který projde přes pět hráčů a dá gól. Navíc v našem systému to je pro útočníka těžké," připomněl Pekhart.

Podle Pekharta musejí Češi nahradit své nedostatky týmovým výkonem. "Nemůžeme si dovolit hrát fotbal, jaký praktikují třeba Španělé. Nejsme na tom tak dobře při práci s míčem, ale sílu máme v něčem jiném. Každý tým má sílu v něčem jiném a musí tady využít svých předností," řekl Pekhart.

Brankář Tomáš Vaclík je optimista. "Jedno vítězství nás dělí od toho, abychom si splnili svůj sen. Kdyby se to povedlo už ve středu, bylo by to skvělé," řekl Vaclík. "Víme, že to ještě bude boj. Na druhou stranu jsme už blízko našemu cíli. Největší tlak z nás spadl, když jsme v neděli postoupili ze skupiny, ulevilo se nám. Ale v koncentraci nepovolíme ani na okamžik," uvedl. Dobře si prý také uvědomuje, s kým se reprezentace v semifinále popasuje. Nenápadný tým Švýcarska v základní skupině porazil domácí Dány, Island i Bělorusko a se suverénním skóre 6:0 postoupil jako jediný celek do semifinále, aniž ztratil bod a inkasoval.

Švýcary prý jejich suverénní jízda nepřekvapuje

Semifinálový soupeř české jednadvacítky prý není překvapen svými suverénními výkony, které zatím na turnaji v Dánsku předvádí. Obránce Philippa Kocha výhry potěšily, ale už před šampionátem očekával podobný scénář. "Když Euro začínalo, nikdo nepočítal s tím, že bychom do semifinále prošli s takovou lehkostí. Ale my tím překvapení nejsme. Už dlouho víme, jaká kvalita v nás je," citoval švýcarského zadáka server Uefa.com. "Snad jsme ukázali, čeho jsme schopni," dodal hráč FC Curych.

Koch dosavadní úspěchy přičítá tomu, že Švýcaři sázejí na týmové pojetí. "Všichni myslí jen na společný úspěch. Držíme spolu," pochvaloval si Koch. Vyzdvihl ofenzivní hvězdy Shaqiriho, Emegharu a Mehmediho, ale klíčovým hráčem je podle něho brankář a kapitán Yann Sommer. Ten zatím jako jediný gólman na turnaji neinkasoval a do duelu s českým týmem si přinese neprůstřelnost. "Všichni víme, jaké na něj je spolehnutí. Je to naše poslední instance. Jako obránce vím, o čem mluvím," dodal Koch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články