Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Česká jednadvacítka už je v Kodani a pomýšlí na olympiádu

Praha - Česká fotbalová reprezentace do 21 let odletěla dnes dopoledne na mistrovství Evropy do Dánska, kde bude usilovat o postup do semifinále. Vítězství by českým fotbalistům velmi zkrátilo cestu na olympijské hry v Londýně, které se budou konat v příštím roce. Český celek je na turnaji elitních osmi týmů po čtyřech letech, do boje pak vstoupí nedělním utkáním s Ukrajinou. Všechna utkání české reprezentace bude vysílat ČT4 a web Sportživě.cz.

Češi ve skupině B kromě Ukrajiny narazí na tým Anglie a Španělska. Díky silné generaci může český výběr myslet na to, že po devíti letech usedne na trůn jako jeho předchůdci v čele s Petrem Čechem v roce 2002 ve Švýcarsku. Hlavní cíl je jasný: postoupit z nabité skupiny alespoň do semifinále a udržet při životě naději na účast na olympiádě v příštím roce.

brankář Lukáš Vaclík

"Náš hlavní cíl je postoupit na olympiádu a s tím tam jedeme."

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští reprezentanti odletěli do Dánska

Šampionát jednadvacítek totiž slouží i jako kvalifikace pro olympijský turnaj v Londýně. Pokud mezi semifinalisty bude i pořádající Anglie, mají další tři týmy cestu na hry jistou. Když Anglie vypadne ve skupině, poražení semifinalisté si to rozdají ještě o klíčové třetí místo.

"Nepostup ze skupiny by byl neúspěch, protože jsme si za poslední dobu už nějaký respekt vydobyli. Musíme se ale dívat i na to, že naše skupina je extrémně těžká," prohlásil kouč Jakub Dovalil. Turnaj, na kterém obhájily účast z roku 2009 jen výběry Anglie, Běloruska a Španělska, začne sobotními zápasy ve skupině A. Češi se představí o den později v duelu s Ukrajinou a Španělé vyzvou v souboji velmocí Anglii.

Fotbalistům se dostalo vřelého přijetí

V hotelu Best Western Golf, kam přijeli čeští reprezentanti krátce před čtvrtou hodinou odpolední, přichystali zastupitelé Viborgu s českými vlaječkami v rukách velkolepé přivítání. Českým mladíkům v recepci pustili známý fotbalový hit "Zelená je tráva". U vstupu do hotelu plápolají české zástavy, které zdobí celý hotelový prostor. "Vítáme českou fotbalovou reprezentaci do 21 let," stojí na dvou nápisech na hlavních dveřích. "Hodně si vážíme toho, že tady Čechy máme. Teď je to náš domácí tým, kterému budeme fandit, jak jen to půjde. Ať dojdou co nejdál. Klidně až k titulu," řekl šéf kulturního odboru radnice ve Viborgu Kai Skou Hansen.

V městě s 35 tisíci obyvateli čeští fotbalisté nalezli důstojné zázemí. Hotel jim skýtá všechny vymoženosti: V přízemí mají hráči k dispozici regeneraci, z těl mohou vyhánět únavu v bazénu, sauně a velké vířivce. Relaxovat mohou v salonku s kulečníkem a nerušeně procházet se mohou u nedalekého jezera Söndersö. Pět minut pěšky je vzdálené i malebné centrum Viborgu. "Máme tady fantastické podmínky. Nepamatuju, že bychom v posledních deseti letech někde měli podobné," pochvaloval si fyzioterapeut Edwin Mahr.

Složení základních skupin

Skupina A: Dánsko, Švýcarsko, Island, Bělorusko.

11. června: Bělorusko - Island (18:00, Aarhus), Dánsko - Švýcarsko (20:45, Aalborg)

14. června: Švýcarsko - Island (18:00, Aalborg), Dánsko - Bělorusko (20:45, Aarhus)

18. června: Island - Dánsko (20:45, Aalborg), Švýcarsko - Bělorusko (20:45, Aarhus)

Skupina B: Anglie, Španělsko, ČR, Ukrajina.

12. června: ČR - Ukrajina (18:00, Viborg), Španělsko - Anglie (20:45, Herning)

15. června: ČR - Španělsko (18:00, Viborg), Ukrajina - Anglie (20:45, Herning)

19. června: Anglie - ČR (20:45, Viborg), Ukrajina - Španělsko (20:45, Herning)

Semifinále:

22. června: 1B - 2A (18:00, Viborg), 1A - 2B (21:00, Herning)

Finále:

25. června: 20:45 (Aarhus)

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články