Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Spokojený trenér Bílek: Hráči si sáhli na dno

Jokohama (Japonsko) - Trenér českých fotbalistů Michal Bílek byl s výkonem svých svěřenců proti Japonsku o poznání spokojenější než v sobotním duelu s Peru. Jeho tým sice musel s domácím výběrem znovu častěji myslet na defenzivu, ale na rozdíl od prvního utkání na Kirin Cupu má podle něj dnešní výsledek (0:0) větší váhu, protože ho nově poskládaný celek uhrál proti mistru Asie. Bezu ohledu na výsledek budou čeští fotbalisté na duel s Japonskem v Jokohamě zřejmě vzpomínat do konce života. Atmosféra, která provázela závěrečný zápas přípravného turnaje Kirin Cup totiž překonala očekávání, které před utkáním měli.

Národní tým působil alespoň v prvním poločase aktivněji a živěji. "Bylo to možná způsobeno i tím, že se hráči dokázali už dokonale aklimatizovat. Zápas odpracovali na sto procent, zpřesnili jsme i kombinaci a dostávali jsme se více do hry. Je třeba vidět, že mužstvo v tomto složení odehrálo maximum, hráči si sáhli na dno," uvedl český kouč.

Pochválil především defenzivní práci mužstva. "Obrana včetně Čecha odehrála skvělý zápas. Líbil se mi Roman Hubník na kraji obrany, škoda jen, že jsme museli kvůli obnovenému zranění zad Sivoka sáhnout ke změně, ale Gebre Selassie si určitě také odvedl své," prohlásil Bílek.

Michal Bílek o ofenzivě:

"Je těžké pro nové hráče se hned napoprvé na takové mezinárodní scéně vyrovnat fotbalovostí, ale nebudeme si zastírat, že když nehrají Rosický s Plašilem, budeme mít vždy problém. V této chvíli jsou pro nás takoví hráči nenahraditelní."

Také trenér Japonců Alberto Zaccheroni chválil českou obranu v čele s Čechem. "Chtěli jsme vyhrát. Vytvořili jsme si více šancí než soupeř, ale jejich obrana a skvělý brankář nám nedovolili skórovat," prohlásil osmapadesátiletý Ital. "Celkově to byl z naší strany lepší výkon než proti Peru. Už jsme lépe zvládali nový systém rozestavení, ale stále mi chybí větší pohyb v křídelních prostorech. Zvláště když na to soupeř o poločase zareagoval a lépe nás po krajích bránil," dodal Zaccheroni.

Fotbalisté měli radost, že dokázali držet krok s mistry Asie

Sáhli jsme si na dno svých sil, ale určitě jsme nezklamali. Tak viděli čeští fotbalisté remízu s Japonskem, po které se stali jedním ze tří vítězů Kirin Cupu a navázali na český triumf před třinácti lety. Dnes byli fotbalisté rádi za remízu a podle svých slov pro výsledek udělali maximum, co bylo v jejich silách. "Snad jsme dokázali všem pochybovačům doma, že můžeme i s Japonskem hrát vyrovnaný zápas, přestože jsme tady byli v kombinované sestavě. Soupeř měl celý týden volno, ale kluci odvedli skvělou práci. Hráli jsme týmově a Japoncům jsme hodně vzdorovali," mínil Tomáš Sivok, jenž musel hřiště opustit už v poločase kvůli bolavým zádům.

Na poslední chvíli uzdraveným obráncem byl Michal Kadlec byl přesvědčen, že český tým měl i na výhru. "Ne že bychom je přehráli, ale pokud bychom dokázali v klidu dotáhnout některé slibné šance, mohli jsme i vést a pak by měli Japonci velký problém vyrovnat. V defenzivě jsme jim toho mnoho nedovolili," uvedl obránce Leverkusenu.

Češi neodjedou s prázdnou

Kirin Cup má po třech bezbrankových zápasech tři vítěze, kteří si rozdělí na třetiny prémii 160 tisíc dolarů (2,6 milionu korun). Každý z českých hráčů dostane 53 tisíc korun. Deset tisíc dolarů, tedy zhruba 20 procent odměny, Češi věnovali na pomoc obětem březnového ničivého zemětřesení v Japonsku.

Záložník Kamil Vacek svým podílem na "černé práci" ve středové řadě také čistému konto hodně pomohl a přiznal, že toho měl v závěru plné zuby. "Přece jen jsem začal se Spartou sezonu už loni v červenci a v těch posledních zápasech jsem cítil, že mi síly ubývají," svěřil se sparťan, který si pořádně zahrál především dozadu. Pochvaloval si výbornou zkušenost. "Jsem hrozně rád, že jsem tu mohl být a že mám za sebou reprezentační starty. Ten zápas byl pro nás odměnou a jen tak na něj nezapomenu," dodal Vacek.

Dárek na konci sezony: fotbalové divadlo v Jokohamě

Divadlo v Jokohamě bylo velkolepé. Od pěti hodin se čtvrť Ši-Jokohama začala plnit modrými dresy. Na fotbal mířily celé rodiny navlečené do modrých dresů, malými sotva cupitajícími dětmi počínaje a stařičkými babičkami konče. Český tábor fanoušků se v modrém moři takřka ztrácel, sedmdesát fanoušků nedokázalo domácí obrovskou převahu překřičet. Přesto se jim stejně jako proti Peru čeští fotbalisté vydali poděkovat, i díky nim budou mít na Japonsko nádherné vzpomínky. Zvlášť, když se podělili o celkové vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články