Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi na Kirin Cupu remizovali s Peru, gól nepadl

Macumoto (Japonsko) - Čeští fotbalisté hráli v Japonsku poprvé v historii proti Peru. Utkání skončilo bezbrankovou remízou. V prvním poločase měl výrazně navrch soupeř, ale nevyužil velkou šanci a po pauze se už hra vyrovnala. O vítězství na turnaji se svěřenci trenéra Michala Bílka utkají v úterý s pořádajícím Japonskem v Jokohamě. Konfrontace s jihoamerickým fotbalem byla pro trenéra Bílka další příležitostí k hledání vhodných adeptů pro národní tým, v jeho výběru tentokrát debutují Kamil Vacek a Petr Trapp. Pro Peruánce start na turnaji představuje test před červencovým šampionátem Copa América.

Podle Bílka šlo z české strany o upracovaný výkon, kterému chyběla kvalita a častější přesná střelba. Výsledek zápasu je tak podle něj nakonec příznivý a dává jeho svěřencům ještě možnost, aby zamíchali kartami v pořadí celého turnaje. Na malou aklimatizaci v Japonsku se vymlouvat nechtěl, i když někteří hráči bezprostředně po zápase naznačovali, že fyzicky se necítili zrovna nejlépe. "Chtěli jsme hrát kombinačně, ale aby to více vycházelo, k tomu nám chyběl lepší pohyb a přesnost, nedokázali jsme se ideálně odpoutat od protihráče," dodal. 

Ve slušně zaplněném hledišti měli převahu Peruánci a podobně vypadala i sebevědomá hra jihoamerického celku. Ve středu hřiště nestačili čeští hráči rychlým kombinacím, a tak často musela za záchranou brzdu zatáhnout defenzivní čtveřice, která především na stoperských postech působila hodně jistě. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kirin Cup 2011

Čech předvedl skvělé zásahy a svůj tým zachránil

Možný směr české hry naznačil už v páté minutě Petržela, který svým typickým způsobem zatáhl míč po pravé straně až do šestnáctky, ale po jeho přihrávce plzeňský spoluhráč Kolář místo střely hledal spoluhráče. To bylo na delší dobu všechno, co český tým předvedl. V následujících minutách odvracel jednu rychlou akci Peruánců za druhou. Nejprve se podařilo Kadlecovi na posledních chvíli zastavit křížnou přihrávku před opuštěnou branku, ale vzápětí tentýž hráč zazmatkoval a pustil Guevaru do šance, jenže ten v plné rychlosti pálil nepřesně.

Michal Bílek:

0"Honza Rajnoch je kvalitní stoper a to svým výkonem dnes znovu potvrdil. Příjemně mě navíc překvapil svým výkonem při své premiéře Theodor Gebre Selassie, který se předvedl ve velmi slibném světle."

Mezi střelce se dvakrát málem nechtěně zapsal Kušnír, který v obranném zákroku pálil mimo vlastní tyče. Tam se vesměs trefoval také soupeř, který si přes optickou převahu těžce vytvářel šance a první ránu na branku nasměroval až ve velké šanci Advincula. Brankář Čech však předvedl skvělý zásah a svůj tým zachránil. Ve 22. minutě sudí možná upřel českému týmu buď penaltu, nebo nadějný trestný kop za faul na Necida. 

Druhý poločas vypadal z české strany vydařeněji, i když Čech musel hned na úvod vytáhnout další svůj zákrok. S větrem v zádech byli ale jeho spoluhráči odvážnější také dopředu a v 61. minutě měl s Necidovou dělovkou peruánský gólman potíže. Peru po příchodu Farfána vsadilo na kolmější akce a deset minut před koncem právě útočníkovi Schalke zmařil v poslední moment šanci Rajnoch. Vzápětí hlavička Farfána dokonce orazítkovala tyč. Zápas měl dramatický závěr, ale dospěl do remízy, jejíž hodnotu ukáže až duel s Japonci.

Fotbalisté uznali, že je soupeř přehrál

Čeští fotbalisté po remíze 0:0 uznali, že je soupeř přehrál typickou jihoamerickou technikou a také rychlým pohybem v kombinaci. Podle svěřenců trenéra Michala Bílka byli Peruánci dlouho lepší a měli i více šancí. Částečně se na výkonu některých hráčů sice projevila nedostatečná aklimatizace, na to se však vymlouvat nechtěli, neboť každý z nich se s tím dokázal vyrovnat odlišně. Nejspokojenější muselo být všech pět dnešních reprezentačních debutantů, kteří se v průběhu utkání na trávník dostali.

"Dá se říct, že jsem vcelku spokojen, snad jsem nic nezkazil. O svém střídání jsem se dozvěděl už v průběhu prvního poločasu, a tak jsem měl dostatek času se rozcvičit a na hřišti jsem se rychle dostal do tempa," řekl liberecký Theo Gebre Sellasie, podle kterého bylo vidět, že Peruánci sází na odlišný styl hry, než na jaký jsou Češi zvyklí. "S míčem toho umí opravdu hodně, ale po pauze jsme dokázali jejich přednosti více eliminovat," uvedl čtyřiadvacetiletý fotbalista, který prý překvapivě neměl ani trému.

Stejně starý Kamil Vacek s ním souhlasil. "Strach jsem neměl, přece jen už jsem v pohárech se Spartou něco odehrál, ale spíše jsem byl zvědavý, s čím na nás vyrukuje soupeř. Bylo to moje první setkání s neevropským fotbalem na této úrovni a je třeba říct, že Peru hrálo opravdu výborně. Remíza je proto nakonec pro nás lichotivá a zachránil nám ji především Petr Čech," pochválil nejzkušenějšího hráče tohoto výběru.

Jedinou českou střelu na branku soupeře vyslal až po hodině hry Tomáš Necid, který by si představoval, že tým lépe podrží míč. "I proto jsme se nedostávali do tolika šancí, jak by bylo potřeba. Ale o tolik více jich soupeř zase neměl," domníval se útočník CSKA Moskva, pro kterého není zvlášť důležitý páteční výsledek z Lichtenštejnska, kde domácí porazili 2:0 Litvu. "Já ten zápas nijak zvlášť nesledoval, nezajímal mě," odpověděl.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články