Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

V Evropské lize je blízko k pyrenejskému semifinále

Praha - Hned tři týmy může mít Portugalsko v semifinále fotbalové Evropské ligy. Porto s Benfikou Lisabon by po výhrách 5:1 nad Spartakem Moskva, respektive 4:1 nad PSV Eindhoven o postup už přijít neměly a šanci má i Braga, která si do čtvrteční domácí odvety přivezla remízu 1:1 s Dynamem Kyjev. Semifinále by tak mohlo být čistě záležitostí Pyrenejského poloostrova, jelikož za postupem míří i španělský Villarreal. Utkání Spartak Moskva - FC Porto vysílá od 19:00 přímým přenosem ČT4 a ct4sport.cz, od 21:05 následuje duel Braga - Dynamo Kyjev.

Jedinou vyrovnanou odvetou je souboj Bragy s Dynamem Kyjev. Ukrajinský celek však po domácí remíze 1:1 musí na půdě soupeře skórovat, což může být neřešitelný úkol. Braga totiž doma v evropských pohárech už 360 minut neinkasovala a uhlídala mimo jiné i Arsenal. "Jediné, co potřebujeme, je jeden gól. Když ho dáme, postoupíme," uvedl záložník Dynama Ognjen Vukojevič.

Kouč domácích Domingos Paciencia má však velké problémy s úzkým kádrem. Kvůli zraněním a disciplinárním trestům může nasadit jen 13 hráčů. "Třináctka je moje šťastné číslo, dnes je třináctého, a proto jsem optimista," prohlásil v předvečer historického utkání. Po něm mohou Portugalci slavit premiérový postup do semifinále evropských pohárů.

Nejblíže k postupu má favorizované Porto, které se zároveň může postarat o vyřazení posledního českého zástupce v Evropské lize Marka Suchého. Ani reprezentační stoper nezabránil soupeři, aby v úvodním duelu rozstřílel Spartak Moskva 5:1. "Ten zápas nám vůbec nevyšel. Teď se ale budeme doma snažit uhrát lepší výsledek než v Portugalsku a pokusíme se o zázrak," řekl Suchý serveru gazeta.ru.

Porto v této sezoně prohrálo jen jediný z deseti duelů v Evropské lize a v domácí soutěži je dokonce stále neporažené, díky čemuž si s předstihem zajistilo titul. Proti Spartaku bude znovu spoléhat hlavně na střelce Falcaa, který v prvním souboji předvedl hattrick a vede tabulku kanonýrů s deseti zásahy.

"Žlutá ponorka" může doplnit portugalské trio

Stejný výsledek v první duelu uhrál i Villarreal, který doma vyprovodil Twente Enschede. Přesto Španělé nechtějí odvetu podcenit. "Víme moc dobře, že Twente je dobrý tým. Doma to budou chtít ukázat. My sice máme slušný náskok, ale stále musíme předvést kvalitní výkon, abychom postoupili," varoval záložník Bruno Soriano.

Historie evropských pohárů však jednoznačně hovoří pro Porto a Villarreal. Dosud totiž pouze tři celky postoupily poté, co první duel prohrály o čtyři branky. Naposledy se to povedlo před 25 lety Realu Madrid v Poháru UEFA. Ve stejné soutěži to předtím dokázaly i Partizan Bělehrad a portugalský celek Leixoes v Poháru vítězů pohárů v roce 1961.

Našlápnuto za postupem má i Benfica, která jde do odvety s tříbrankovým náskokem. PSV se však před odvetou nevzdává. "Musíme dokázat, že umíme hrát lépe a donutit presinkem soupeře k chybám. Do odvety nejdeme v nejlepší pozici, ale stále máme šanci a hodláme ji využít," prohlásil brankář Andreas Isaksson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články