Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V LM nastoupí zbylí dva Češi, Chelsea touží po odplatě

Praha - V dnešních úvodních čtvrtfinálových zápasech Ligy mistrů zasáhnou do hry oba dva zbylí čeští fotbalisté v soutěži. Zatímco brankář Petr Čech plánuje s londýnskou Chelsea v anglické bitvě proti Manchesteru United odplatu za penaltovou porážku ve finále v roce 2008, jeho reprezentační kolega Tomáš Hübschman se pokusí se Šachtarem Doněck překvapit na hřišti hvězdné Barcelony. Souboj mezi Chelsea a Manchesterem United poutá pozornost celého fotbalového světa. Nesmiřitelní rivalové spolu v posledních letech svádějí nesmlouvavé bitvy o titul v Premier League, v evropských pohárech se však potkají teprve podruhé. I dosud jediný vzájemný duel na mezinárodní scéně se už ale stihl nesmazatelně zapsat do historie obou klubů.

Na tři roky staré finále Ligy mistrů v Moskvě se mnohem lépe vzpomíná Manchesteru, který tehdy zvítězil 6:5 v penaltovém rozstřelu. Chelsea a Čech přitom měli premiérový titul v nejprestižnější klubové soutěži na dosah, stačilo, aby John Terry proměnil svoji penaltu. Jenže v klíčové chvíli podklouzl, trefil jen tyč a United poté rozstřel vyhráli.

Teď mohou "Blues" soupeři stále palčivou porážku částečně vrátit. "Pokud jde o mě, o žádnou odplatu usilovat nemusím, protože jsem tehdy v Chelsea nebyl. Ale hráči samozřejmě nemají na zápas v Moskvě šťastné vzpomínky. To by mohla být dobrá motivace," mínil trenér Chelsea Carlo Ancelotti, který převzal "Blues" přesně rok po moskevském finále.


Jeho svěřenci po víkendovém klopýtnutí na hřišti Stoke ztrácejí v tabulce Premier League na vedoucí Manchester už jedenáct bodů a Liga mistrů pro ně zůstává poslední soutěží, ve které mohou letos reálně získat vítěznou trofej. To United stále mohou snít o třech pohárech. Chelsea však odmítá, že by kvůli tomu byla pod větším tlakem. Naopak doufá, že ji požene vpřed úspěšná bilance ze vzájemných zápasů.

Z posledních 19 měření sil s Manchesterem prohráli Londýňané jen tři a doma drží proti United neporazitelnost od roku 2002. Manchester nastoupí na Stamford Bridge s úchvatnou venkovní bilancí, jako jediný v letošním ročníku Ligy mistrů ještě na hřištích soupeřů neinkasoval. Proto věří, že prokletí na stadionu Chelsea konečně prolomí. 

Zatímco anglická bitva nemá favorita, souboj mezi Barcelonou a čtvrtfinálovým nováčkem Šachtarem by měl být podle papírových předpokladů jasnou záležitostí. Katalánský gigant láme ve španělské lize rekordy v neporazitelnosti a v Lize mistrů vyhrál na Nou Campu osmkrát za sebou.



Přesto se má před duelem na pozoru. Nečekaná domácí porážka 2:3 se Šachtarem z předminulé sezony je pro "Barcu" varováním, byť už tehdy měla před utkáním jistý postup ze skupiny. Ani celková bilance s ukrajinskými celky nevyznívá pro favorita příliš příznivě, z posledních deseti měření sil pětkrát prohrál.


Šachtar vyhrál v Lize mistrů devět z deseti předešlých zápasů a ve svém jubilejním 150. utkání v evropských pohárech by rád navázal na předchozí povedené výkony proti Barceloně. Naposledy v Superpoháru vyhrál španělský favorit 1:0 až v prodloužení. Barceloně bude stále chybět zraněný pilíř zadních řad Puyol, Šachtaru zase schází Kučer. Naopak fit už je uzdravený hostující záložník Fernandinho a k dispozici by měl být také bek Čigrinskij, který překonal drobné zranění. O souboj proti týmu, kde rok působil, by neměl přijít.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články