Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Favorité v Evropské lize bojují o přežití

Praha - Osmifinále Evropské fotbalové ligy by se mohlo stát pohřebištěm favoritů. Ve čtvrtečních odvetách budou překvapivé vyřazení odvracet Manchester City, Liverpool či vítěz Poháru UEFA z roku 2008 Zenit Petrohrad. Hrozba vypadnutí visí i nad Leverkusenem a CSKA Moskva, za které nastupují čeští reprezentanti Michal Kadlec a Tomáš Necid. Naopak Marek Suchý se Spartakem Moskva má po výhře 1:0 nakročeno k postupu přes Ajax. Zápasy Manchesteru City s Dynamem Kyjev a Liverpoolu s Bragou vysílá v přímém přenosu ČT4 a web ct4sport.cz.

Reprezentant do 21 let Suchý však v domácí odvetě s Ajaxem nemůže nastoupit, protože si bude odpykávat trest za žluté karty. Nemůže tak rozšířit svou sbírku úspěchů proti amsterodamskému celku, s nímž v předchozích čtyřech zápasech nikdy neprohrál.

Ve velkých problémech je Petrohrad. Ruský mistr, který jako jediný prošel základní skupinou bez ztráty bodu, doma nečekaně selhal v souboji s Twente Enschede. V odvetě s nizozemským šampionem musí dohánět tříbrankové manko. "V podobné situaci jsme byli už v předchozím kole, když jsme v jednu chvíli odvety s Bernem také museli dát tři góly a povedlo se. Teď máme jen o půlhodiny méně času," řekl trenér Zenitu Luciano Spalletti.

Mizerně je na tom i Manchester City

Zřejmě nejbohatší tým současnosti na půdě Dynama Kyjev padl 0:2. "Je to pro nás samozřejmě nepříznivá situace, ale anglické celky už v minulosti dokázaly, že podobná utkání dokážou zvrátit," řekl trenér Roberto Mancini, jehož svěřenci doma v Evropské lize ještě neprohráli.

Český obránce Kadlec je před odvetou s Villarrealem realistou. Ví, že Leverkusen to bude mít v odvetě těžké, jelikož musí ve Španělsku vyhrát alespoň o dvě branky, nebo při svém vítězství vstřelit minimálně tři góly. "Je jasné, že to bude hodně složité. Ztracené to není, ale Villarreal asi není náhodou čtvrtý ve španělské lize, kde si Barcelona s Realem Madrid hrají svoji vlastní soutěž," řekl Kadlec po prvním utkání, v němž se zapsal mezi střelce.

Velkým úspěchem může osmifinále skončit pro Portugalsko, které má ve hře Porto, Benfiku Lisabon a Bragu. Všechny tři týmy v prvních zápasech vyhrály a mají blízko do čtvrtfinále.

Čtvrteční program odvetných zápasů EL:

19:00 Paris St. Germain - Benfica Lisabon (první zápas 1:2), Manchester City - Dynamo Kyjev (0:2), Zenit Petrohrad - Twente Enschede (0:3), Spartak Moskva - Ajax Amsterodam (1:0).

21:05 FC Liverpool - Sporting Braga (0:1), FC Porto - CSKA Moskva (1:0), Glasgow Rangers - PSV Eindhoven (0:0), Villarreal - Bayer Leverkusen (3:2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články