Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prvoligové kluby jsou proti československé lize

Praha - Většina klubů první fotbalové ligy se staví odtažitě k myšlence vytvoření československé ligy. Na dnešním setkání s novináři to řekl zástupce prvoligových celků ve výkonném výboru ČMFS Dušan Svoboda. Předseda ČMFS Ivan Hašek však celý projekt federální ligy se stolu smést nechce. Podle Svobody se nyní pracuje především na organizační změně ve fungování Gambrinus ligy, která by se stala samostatnou organizací.

"O vytvoření československé ligy jsme vedli rozsáhlá jednání. Pravda ale je, že většina klubů se k tomu staví negativně," řekl Svoboda, který si nemyslí, že by myšlenka československé ligy byla nyní aktuální. "Je škoda říkat, že tento projekt není životaschopný. České kluby nejsou jeho příznivci, protože by snížil počet klubů v lize, ale kluby neznají projekt detailně," zdůraznil Hašek.

Ivan Hašek, předseda ČMFS, o projektu československé ligy:

"Máme podporu UEFA, FIFA i Evropské unie. Je třeba celý projekt rozpracovat a dát klubům ke schválení. Obě federace se pak musejí rozhodnout, jestli do toho půjdou nebo ne. Zatím je vše pouze v rovině teorie."

V současnosti je ale aktuální snaha prvoligových klubů o osamostatnění profesionálního fotbalu, o kterém budou kluby se svazem v úterý jednat. "Šlo by však především o organizační změnu. Role ČMFS by zůstala nezastupitelná. Hlavní změnou by bylo, že by se liga mohla řídit jako každá jiná obchodní firma. Fotbal všude na světě je byznys, proto je třeba, aby i u nás byl jako byznys řízený," vysvětlil Svoboda, který převzal pravomoci po zmizelém místopředsedovi svazu Miroslavu Křížovi a má tak přípravu osamostatnění ligy na starosti.

Podle Svobody je tento krok potřeba, aby se mohlo bojovat se současnými problémy první ligy. "Potřebujeme nový impulz. V současnosti nás trápí ekonomické problémy klubů, nedaří se v evropských pohárech, chodí málo diváků a celkový mediální obraz českého fotbalu je špatný. Věřím, že tato změna by pomohla," míní Svoboda.

Hašek názor na ligovou emancipaci přehodnotil

Ne všichni lidé ve fotbalovém svazu jsou však v otázce osamostatnění profesionálního fotbalu tak pozitivní. Předseda Hašek sice ještě před svým zvolením byl pro, v současnosti se však dívá na celou záležitost střízlivějším pohledem. "Když jsem se blíže seznámil se všemi okolnostmi, musel jsem svůj názor trochu přehodnotit. Je totiž třeba důkladně zvážit všechny důsledky, které toto rozhodnutí má," uvedl Hašek, který však nechtěl být konkrétnější. "Nejprve musíme všechna pro a proti probrat na svazu, pak s nimi seznámíme i veřejnost," dodal.

Současně se však jedná i o tom, jak první ligu zatraktivnit pro diváky. "Určitě bychom chtěli více zajímavých zápasů. Padají návrhy jako méně klubů v první lize a hraní na více kol, zařazení play-off či například zavedení Ligového poháru," naznačil varianty Svoboda. "K pohárové variantě se přikláním i já, ale zas je otázkou, aby se z Ligového poháru nestal jen chudší příbuzný Ondrášovka Cupu, který stále ještě nemá takovou prestiž, jakou bychom chtěli," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články