Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalisté se zkusí naladit na Španělsko

Pula (Chorvatsko) - Reprezentační výběr českých fotbalistů dnes podstoupí poslední test, který má ukázat jejich připravenost na blížící se souboj s týmem úřadujících mistrů světa a Evropy. Tým kouče Michala Bílka se v první zkoušce letošního kalendářního roku představí v přípravném duelu v Chorvatsku, což bude generálka na zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy ve Španělsku. Na istrijském poloostrově v Pule, na nově zrekonstruovaném stadionu Alda Drosiny, bude česká reprezentace téměř kompletní. Z tradičních opor bude chybět jen rekonvalescent a největší útočná hvězda Milan Baroš. Zápas začne v 17:45, přímý přenos vysílá ČT4 a web ct4sport.cz.

"Mít za sebou úspěch v Chorvatsku, to by bylo vhodné posílení sebevědomí," řekl Bílek při pondělním srazu. Chorvaté sice na loňském MS v Jihoafrické republice chyběli, ale jejich poslední výsledky vzbuzují oprávněnou pozornost. Už třináct zápasů za sebou neprohráli, naposledy smutnili v září roku 2009, kdy utrpěli pětibrankový debakl v Anglii. To je vizitka kouče Slavena Biliče, někdejšího hvězdného stopera, který chorvatský tým systematicky buduje už téměř pět let.

Češi, kteří se s Chorvaty utkají podruhé v historii a po čtrnáctileté odmlce, mají před duelem v Pule základní plán. Rádi by znovu ukázali pevnou obranu, která v čele s brankářem Petrem Čechem v posledních třech zápasech uhájila čisté konto. Bílek zřejmě vsadí na rozestavení 4-5-1, s nímž asi vyrukuje i do duelu ve Španělsku. A jeho funkčnost hodlá otestovat právě v Chorvatsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška

Staronovým lídrem defenzivy zřejmě opět bude stoper Tomáš Sivok. Zadák Besiktase Istanbul se do národního týmu vrací poprvé od loňského června, protože celý podzim zmeškal kvůli operaci kolena. I Sivok vítá možnost konfrontace s Chorvatskem, aktuálně devátým týmem světového žebříčku. "Nejprve jsem si říkal, že rok začínáme dost těžkým zápasem, ale bude to ideální zkouška před Španělskem. Chorvaté hrají podobným stylem, také na tom jsou skvěle technicky, hrají rychle a po zemi. Navíc zápasem otevíráme nový stadion, bude tam skvělá atmosféra," těšil se Sivok.

Přípravný duel v Dánsku skončil bezbrankovou remízou a Češi by prý nyní kromě dobré defenzivy rádi předvedli víc i před soupeřovou brankou. "V Dánsku to z naší strany v útoku nebylo nic moc. Musíme se víc dostat do přípravné kombinace a pokoušet se častěji o zakončení, to nám naposledy chybělo," řekl záložník Jaroslav Plašil.

Chorvatům bude scházet Modrič

Chorvaté jsou po dobré výsledkové sérii z posledních měsíců natěšení i na středeční přípravu. I když jim náladu kazí, že budou postrádat největší hvězdu Luku Modriče. Tvůrce hry z Tottenhamu Hotspur je po operaci slepého střeva, z obvyklých opor bude chybět i útočník Wolfsburgu Mario Mandžukič. Premiérového startu v reprezentaci se nedočká ani obránce pražské Sparty Manuel Pamič. Ten sice dodatečnou pozvánku dostal, ale na konci minulého týdne se omluvil kvůli pohmožděnému kolenu.

Předpokládaná sestava ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman - Plašil, Polák, Rosický, Pudil - Necid.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články