Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Český tým nedává góly - chybí lepší finální přihrávka a klid v koncovce

Aarhus (Dánsko) - Čeští fotbalisté prožili rok plný turbulencí. Zachránili sice reálnou šanci na účast na kontinentálním mistrovství, ale před zimní pauzou mají stále o čem přemýšlet. Zapracovat musejí hlavně na střílení branek, což naplno potvrdila i středeční remíza 0:0 v letošní derniéře proti Dánům. Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek označil bezbrankovou remízu za spravedlivou. Utkání, ve kterém testoval před březnovým kvalifikačním duelem v rozestavení s pěti záložníky, podle něj splnilo svůj účel, i když si představoval lepší finální přihrávku.

"Utkání nebylo jednoduché. Foukal velký vítr a i z toho pohledu to možná nemělo takovou kvalitu, jak bychom si představovali. Ale určitě to splnilo účel. Sehráli jsme zápas proti velmi dobrému soupeři, účastníkovi mistrovství světa, a to je důležité," řekl Bílek po zápase. Chybělo mu více klidu ve finální fázi. "V první půli jsme tam měli šance, měli jsme tam protiútoky, kde jsme se dostali k postranní čáře, ale nepřišla finální přihrávka," uvedl český kouč. "Ve druhé půli se Michal Kadlec dostal po hezké akci za obranu, ale do pořádného zakončení jsme se nedostali," prohlásil.

Největším přínosem bylo pro trenéra Bílka poznání, že v novém rozestavení 4-5-1 může národní tým občas nastupovat, největší ztrátou naopak skutečnost, že reprezentace nezavršila kalendářní rok vítězstvím. "Záměr byl vyzkoušet nový systém a vyhrát, na zkoušky jsme měli dost času v předchozí etapě. Ukázalo se, že systém s jedním útočníkem můžeme praktikovat častěji," hodnotil dnes kouč zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání ČR - Dánsko

Čech: Chce to větší klid v koncovce

"Musíme si uvědomit, že jsme měli na podzim smůlu v tom, že téměř všichni útočníci nehráli v klubech pravidelně nebo byli zranění. To se taky určitě promítlo do koncovky," snažil se brankář Petr Čech najít důvody střeleckého trápení českého celku. Důležité podle něj je, že se spoluhráči do šancí ve většině zápasů dostanou. "Pozitivem je, že si ty šance vytvoříme. Kdybychom šance vůbec neměli, to by bylo k velkému zamyšlení. Já si myslím, že je to otázka většího klidu v koncovce," mínil Čech.

Rosický očekával vyšší tempo

Kapitána české fotbalové reprezentace Tomáše Rosického sice průběh středečního bezbrankového přípravného duelu v Dánsku příliš nepřekvapil, ale přesto čekal, že bude hrát v trochu vyšším tempu a zápas bude otevřenější. "Ten zápas mě ničím moc nepřekvapil. Hrálo se na těžkém terénu, čekali jsme, že to bude spíš takové bojovné," podotkl Rosický. "Dánové se nikam nehnali. Bylo vidět, že nechtějí inkasovat. Nebylo to tak otevřené, jak všichni čekali," pokračoval záložník Arsenalu.

Národní tým trápí málo gólů

Český tým zaznamenal v posledních čtyřech zápasech pouhé tři góly a kalendářní rok zakončil s nejhorší střeleckou bilancí v samostatné historii. Od rozpadu federace dal pokaždé více než dvanáct branek, jimiž zatížil konta svých soupeřů letos. Trochu ho omlouvá jen fakt, že odehrál nejméně duelů od roku 1994. Podle průměru vstřelených gólů na jedno utkání si však vedla reprezentace hůře už jen před dvěma lety, kdy zaznamenala 1,42 branky na zápas. Nyní to bylo 1,5, přestože mezi soupeři byl i fotbalový trpaslík z Lichtenštejnska.

Český tým se dostal do minima vyložených šancí a Rosický to připisoval také pomalejší rozehrávce. "Ať už já nebo Jarda Plašil se musíme mnohem víc dostat do hry. Když se my dva nedostaneme do hry, tak se nedostane do hry útočník. Musíme si to mnohem líp rozehrávat už do obránců, určitě to chtělo více klidu už odzadu," mínil Rosický. "Kluci se musejí učit, že v nároďáku je fotbal mnohem rychlejší. Každá vteřina je důležitá," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články