Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Jednadvacítka v přípravě na Euro vyzve soupeře ze skupiny

Praha - První přípravný zápas na evropský šampionát a zároveň konfrontace s týmem, s nímž se utká na červnovém turnaji v Dánsku v základní skupině. To je pro českou fotbalovou reprezentaci do 21 let dnešní duel s Ukrajinou v Uherském Hradišti. Čechy a Ukrajince svedl minulý týden do skupiny los ME, sedm měsíců před turnajem se tak oba týmy popasují v zápase, v němž se na výsledek ještě tolik hledět nebude. Zápas začíná v 15:00, přímý přenos vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Česká jednadvacítka, která už dva roky kráčí všemi zápasy bez porážky, dnes nenastoupí v kompletní sestavě. Na pondělním srazu v Praze chyběl záložník Kaiserslauternu Jan Morávek a obránce s kanadskými kořeny Jacob Lensky z nizozemského Utrechtu. "Honza Morávek odstoupil se zraněným kotníkem ze zápasu se Stuttgartem a Jacob Lensky se potýká s dlouhodobějšími potížemi. Sice hraje, ale není úplně fit," citovaly internetové stránky fotbalového svazu Jana Suchopárka, asistenta trenéra Jakuba Dovalila.

Trenéři zatím o povolání náhradníků neuvažují. K dispozici mají stále 16 hráčů do pole, a protože se může střídat v přípravě maximálně šestkrát, s takovým počtem by si ve středu vystačili. I tak kouč Dovalil dodatečně povolal sparťanského defenzivního univerzála Lukáše Hejdu, který může nastupovat jako stoper nebo střední záložník.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na utkání ČR - Ukrajina

Na premiéru v jednadvacítce čeká ofenzivní talent ze Sparty Václav Kadlec, který už před měsícem debutoval i v seniorské reprezentaci v Lichtenštejnsku, kde dokonce skóroval. Teď si osmnáctiletý hráč zkusí říci o pozornost u "lvíčat", kde by měl bojovat o nominaci na Euro. "Chceme mu dát v zápase velký prostor," uvedl Suchopárek.

Soupeři mají čeští mladíci co vracet

Před dvěma lety na konci kvalifikace Ukrajině právě v Uherském Hradišti podlehli 0:2, čímž přišli o šanci postoupit do baráže o účast na ME. Zápas pamatují Tomáš Pekhart, obránci Radim Řezník s Ondřejem Mazuchem a záložníci Tomáš Hořava s Bořkem Dočkalem, trenér Dovalil tehdy dělal asistenta Jiřímu Kotrbovi. "I teď to bude nepochybně hodně přínosný zápas. Ale chceme rok zakončit dobrým výsledkem," přál si Dovalil.

Ukrajinci v přípravě zjevně nechtějí odkrýt všechny karty. Trenér Pavlo Jakovenko na zápas vzal asi jen třetinu hráčů z týmu, který odehrál barážové dvojutkání s Nizozemskem. Barážová odveta s "oranjes" byla jedinou prohrou Ukrajiny v kvalifikaci.

Také Dovalil předpokládá, že před vzájemným utkáním na Euru ve středu neodhalí všechny taktické varianty. "Třeba neukážeme všechno z našich standardních situací. Jinak v dnešní době obecně platí, že utajit se toho dá už velmi málo. Navíc na mistrovství se potkáme až déle než za půl roku, do té doby se může ještě hodně stát," řekl Dovalil. 

Předpokládaná sestava ČR:

Vaclík - Řezník, Mazuch, Hošek, Čelůstka - Gecov - Vácha, Dočkal, Hořava, Kadlec - Pekhart.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články