Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FIFA dočasně odstavila dva členy podezřelé z korupce

Curych - Mezinárodní fotbalová federace postavila dočasně mimo funkci dva členy výkonného výboru, kteří jsou podezřelí z korupce při volbě pořadatele mistrovství světa v letech 2018 a 2022. Vina nikomu prokázána nebyla, případ je vyšetřován. Pozastavenou činnost na třicet dní, během kterých by mělo být vyšetřování uzavřeno, mají Nigerijec Amos Adamu a prezident Oceánské fotbalové konfederace Reynald Temarii z Tahiti. Vyšetřování se týká i čtyř nižších funkcionářů Slima Alúlúa, Amadoua Diakiteho, Ahongalua Fusimalohiho a Ismaela Bhamjeeho.

"Dnešek je černý den pro fotbal a pro FIFA," prohlásil na tiskové konferenci Sulser. "Rozhodnutí dočasně pozastavit činnost těmto funkcionářům je plně oprávněné a nemůže být zpochybněno. Dnes se k nám dostaly důkazy, které nás vedou k tomuto předběžnému opatření. Naším zájmem je co nejlépe ochránit regulérnost volby pořadatelů. Prosazujeme nulovou toleranci při jakémkoli porušení etického kodexu," uvedl.

FIFA zároveň vyšetřuje, zda některé z kandidátských zemí nepodplácely funkcionáře a zda se jednotliví adepti nedomlouvali na výměně hlasů. "Je třeba zajistit důvěryhodnost a férovost volby," řekl Sulser, podle kterého FIFA vyřadí z kandidatury ty země, u kterých se prokáže porušení pravidel.

Členové výkonného výbory zřejmě prodávali své hlasy

Na kupčení s hlasy upozornili novináři deníku Sunday Times. Ti pod falešnou identitu přistihli při korupčním jednání Adamua a Temariiho, kteří byli ochotni prodat své hlasy za peníze, již měly putovat na výstavbu stadionů s umělým povrchem v Nigérii a sportovní akademii v novozélandském Aucklandu.

Temarii se cítí nevinen.  Již se sešel s prezidentem FIFA Seppem Blatterem a chce, aby mu pomohl očistit jméno. "Jsem si jistý svou poctivostí, udělal jsem však chybu, když jsem se nepřesně vyjádřil," uvedl třiačtyřicetiletý bývalý fotbalista, který si podle skrytých záběrů výměnou za hlas řekl o tři miliony novozélandských dolarů (asi 40 milionů korun) na založení akademie v Aucklandu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články