Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Španělé ve Skotsku vyhráli, ale jako ostatní favorité se trápili

Praha - Fotbalisté Španělska vyhráli v duelu evropské kvalifikace ve Skotsku po divokém průběhu 3:2 a potvrdili si tak vedoucí pozici ve skupině I. Úřadující světoví šampioni sice promarnili v Glasgow dvougólový náskok, ale očekávané vítězství jim zajistil až jedenáct minut před koncem střídající Llorente. Španělé po třech zápasech vedou bez ztráty bodu "českou" skupinu I, svěřenci Michala Bílka se díky vítězství v Lichtenštejnsku posunuli na druhé místo. Skotové jsou s dvoubodovou ztrátou na český celek třetí.

Skotský kouč Levein upustil od nezvyklého rozestavení 4-6-0, kterým se jeho tým prezentoval v pátek v Praze, a na hrot tentokrát poslal útočníka Millera. I tak se domácí v první půli hlavně bránili. Ve 44. minutě zahrál Whittaker ve vápně rukou, Villa z penalty otevřel skóre a zároveň se stal s 45 brankami nejlepším střelcem španělské historie. Když deset minut po pauze zvýšil Iniesta, zdálo se, že je rozhodnuto. Skotové však předvedli nečekané vzepětí a během osmi minut srovnali díky Naismithovi a vlastní brance Piquého.

Favorita pak dlouho trápil skvěle chytající McGregor, kterého překonal až v závěru po třech minutách na hřišti střídající Llorente. Útočník Bilbaa, který se dvakrát trefil v pátek proti Litvě, dal ve dvanáctém reprezentačním utkání sedmý gól. Skotům překazil nápor na konci vyloučením Whittaker.

Fotbalisté Černé Hory a Ázerbajdžánu se blýskli skvělými výsledky   

Senzační tažení podzimním úvodem kvalifikace korunovala Černá Hora bezbrankovou remízou ve Wembley s Anglií. Balkánský celek, který hraje pod samostatnou hlavičkou teprve tři a půl roku, nedostal ve čtyřech zápasech ani gól a překvapivě vede skupinu G. Albion je druhý s jedním utkáním k dobru.

Velké překvapení se zrodilo také v Ázerbájdžánu, kde domácí outsider porazil Turecko 1:0. Rozhodující ránu zasadil favoritovi v 38. minutě domácí kapitán Rašat Sadygov, který v srpnu zamířil do tureckého klubu Eskisehirspor.

Němci se trápili, Nizozemci triumfovali  

Půl zápasu se trápili také Němci. Bronzoví medailisté z letošního světového šampionátu se v Kazachstánu prosadili až po přestávce, kdy se postupně trefili Klose, který zaznamenal 58. reprezentační gól, Gomez a Podolski. Němci vyhráli i čtvrtý kvalifikační zápas, vévodí skupině A a mají namířeno na závěrečný turnaj do Polska a na Ukrajinu.

Bez zaváhání procházejí kvalifikací také Nizozemci. "Tulipány" i bez několika opor porazily v souboji o první místo ve skupině Švédy hladce 4:1 a stejně jako Němci získaly ze čtyř duelů plný počet dvanácti bodů. V každém utkání se gólově prosadil kanonýr Huntelaar, který dnes stejně jako spoluhráč Afellay vstřelil dvě branky a s osmi trefami vede střeleckou tabulku kvalifikace. Kaňkou duelu bylo pro Nizozemce zranění Kuijta.

Lucembursko i Slováci ztratili další body   

Francie podle předpokladů triumfovala nad Lucemburskem 2:0 a po úvodní porážce od Běloruska si připsala třetí výhru za sebou. Svěřenci nového kouče Laurenta Blanka vedou skupinu D. Podruhé za sebou zvítězilo Portugalsko, které se díky výhře 3:1 na Islandu posunulo ve skupině H na druhé místo za vedoucí Nory.

Slováci po páteční porážce v Arménii znovu ztratili body, když doma remizovali 1:1 s Irskem. Ostrovany brzy poslal do vedení St. Ledger, ještě do poločasu srovnal po rohu Ďurica. Svěřenci Vladimíra Weisse nakonec mohli být rádi za bod, neboť v závěru první půle zahodil hostující Keane penaltu a irský kanonýr pak selhal i při velké šanci čtyři minuty před koncem. Remízy v Žilině využilo Rusko, které po výhře 1:0 v Makedonii poskočilo do čela tabulky.

Francie - Lucembursko
zdroj: ČTK/AP
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články