Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČP ve vodním slalomu 2024

Třetí dobývání obranného valu - Češi se představí v Lichtenštejnsku

Vaduz - Potřetí a letos naposledy budou čeští fotbalisté bojovat o body v kvalifikaci mistrovství Evropy a v úterý v Lichtenštejnsku je znovu čeká především perné dobývání soupeřovy obrany. To se jim v předchozím zápase se Skotskem nakonec podařilo, druhá výhra by nyní přinesla klidnější zimu a optimističtější vyhlídky národního mužstva do dalšího průběhu kvalifikace. Delegováni byli ruští rozhodčí, jako hlavní Stanislav Suchina, jenž rozhodoval loni na podzim pohárový zápas Teplic v Tel Avivu. Jeho asistenty budou Tichon Kalugin a Vitalij Drozdov. Zápas začne ve 20:00.

Česká reprezentace už dávno nepatří ve světovém žebříčku mezi nejlepší, ale soupeři ji stále mají zafixovanou jako favorita. A tak každý kvalifikační zápas - s výjimkou obou duelů proti Španělsku - bude podle všeho především zkouškou trpělivosti a variability v ofenzivě. Páteční výhra nad Skotskem sice ukázala, že si s tím mužstvo dokáže poradit, ale aby setřáslo tlak, musí dál vítězit. Úterní soupeř svým jménem patří mezi fotbalové trpaslíky, ale pro vysoké výhry se do Vaduzu už dávno nejezdí. Španělsko zde nedávno sice vyhrálo 4:0, ale i mistři světa po utkání připouštěli, že rozhodující byl brzký gól.

Bílek: Klíčové je zachovat koncentraci a trpělivost

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním s Lichtenštejnskem

I proto trenér Michal Bílek už od soboty hráče nabádá, aby se připravili na další těžkou zkoušku. "Bude to složité. Klíčové bude znovu zachovat koncentraci a trpělivost proti defenzivnímu bloku, přestože si myslím, že soupeř bude chtít více hrát fotbal než naposledy Skotové. Je jim to totiž vlastní," upozornil před duelem český kouč.

Možná že o to více bude třeba dávat pozor i v zadních řadách, aby se neopakoval scénář z duelu proti Litvě. Bílek podle všeho vsadí až na složení útočné dvojice na stejnou sestavu jako se Skoty, žádné velké experimenty se nedají čekat. Jedinou otázkou je, kdo se postaví na hrot k Necidovi. V úvahu přichází nasazení mladíka Václava Kadlece, případně přesunutí Štajnera ze zálohy. Jenže proti tomu zase mluví sobotní účast na hannoverské exhibici; těžko počítat s tím, že na hřiště půjde fotbalista, který celý víkend u mužstva nebyl. "Nemám důvod do sestavy zasahovat, pouze ještě zvažuji, koho do útoku k Necidovi. Máme tři možnosti a ještě alternativu se Štajnerem," vypočítal kouč.

O možnostech snaživého soupeře vypovídají výsledky z posledních let. Remízu si z Lichtenštejnska odváželi před šesti lety Portugalci, posléze Slováci a Finové; nevyzpytatelný Island zde dokonce prohrál 0:3. Naposledy dokázal zdejší výběr zkomplikovat Skotsku jeho roli dokonce na jeho stadionu, kde před měsícem prohrál až gólem z 97. minuty.

Obléhání v chladném večeru na břehu Rýna

Lichtenštejnci podle všeho nemohou počítat s žádnou masivní podporou fanoušků. Na utkání se Španělskem byl sice takřka plný stadion, ale podle očitých svědků 95 procent diváků fandilo hostujícímu týmu. Tentokrát bude v šestitisícové aréně na břehu Rýna asi podstatně chladnější atmosféra, a to nejen kvůli tomu, že nádherné slunečné dny ve Vaduzu střídají večery s teplotami těsně nad nulou.

Češi si budou muset dát pozor především na útočníka Maria Fricka ze St. Gallenu, jenž se blíží ke stovce startů v reprezentaci a vstřelil v ní už 15 gólů. Pro českého fandu bude určitě zajímavý i start bratrské dvojice Martina a Michaela Stocklasových, což jsou potomci českých emigrantů. Také oni mají na svém kontě více reprezentačních zápasů než většina českých fotbalistů.

I proto věří, že favorita zaskočí. "Chceme to každému soupeři co nejvíce ztížit. Dali jsme si za cíl bodovat alespoň ve dvou kvalifikačních zápasech. A to hlavně doma," řekl trenér Hans-Peter Zaugg, jenž si přeje, aby jeho svěřenci předvedli ještě lepší výkon. "Chceme se ještě zlepšit. Z naší hry mám dobrý pocit. Pokud budeme v obraně tak pozorní jako v posledních zápasech, tak můžeme překvapit," dodal.

Předpokládané sestavy:

Lichtenštejnsko: Jehle - Rechsteiner, Michael Stocklasa, Martin Stocklasa, Oehri - Burgmeier, Erne, Wieser, Polverino - Frick, D. Hasler.

Česko: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Rosický, Hübschman, Plašil, Polák - Necid, V. Kadlec.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články