Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Liga jde do finále, startuje nadstavba. Sparta bude hájit čtyřbodový náskok před derby na Slovácku

Osmi zápasy odstartuje nadstavbová část fotbalové ligy, která se bude hrát v Česku popáté. Vedoucí Sparta bude v neděli v úvodu skupiny o titul hájit čtyřbodový náskok v čele tabulky před Slavií na stadionu Slovácka a pokusí se udělat další krok k obhajobě trofeje. Červenobílí už dnes vpodvečer přivítají Ostravu. Rovněž třemi zápasy začne šestičlenná skupina o záchranu, v neděli pak úvodními semifinálovými duely odstartuje skupina o Evropu.

Utkání Slovácko – Sparta Praha
zdroj: fcslovacko.cz

Sparta vyhrála poslední tři kola základní části a díky klopýtnutím Slavie má před nadstavbou solidní náskok. Letenští ho chtějí před následným domácím pražským derby v druhém kole minimálně udržet.

Pražané vloni po bezbrankové remíze na Slovácku slavili titul a s týmem z Uherského Hradiště od předloňské porážky ve finále poháru pětkrát po sobě neprohráli. V posledním vzájemném duelu na konci února zvítězila Sparta 3:1.

"Všichni si pamatujeme, co se na Slovácku stalo před necelým rokem. V hlavách máme ale spíše poslední vzájemné střetnutí z konce února. Byl to dobrý zápas z mnoha pohledů. Víme, že to na Slovácku bude složité, ale budeme chtít vstoupit do nadstavby vítězně, i když budeme hrát venku," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Slovácko sedm kol po sobě nevyhrálo a do nadstavby vstoupí z šestého místa se ztrátou tří bodů na pátou příčku, která bude znamenat účast v kvalifikačním utkání o Evropskou konferenční ligu s vítězem skupiny o Evropu.

"Chceme být nepříjemní a herně navázat na zápas v základní části, z něhož jsme ale vyšli bodově naprázdno. Musíme být efektivní v koncovce a připravené šance využít," uvedl asistent trenéra Slovácka Tomáš Palinek.

Slavia na závěr základní části zvítězila v Hradci Králové, ale vinou předchozích dvou zaváhání vstupuje do nadstavby se ztrátou.

Pokud chtějí červenobílí dál pomýšlet na titul, potřebují doma porazit Ostravu, s níž v lize čtrnáctkrát za sebou neprohráli.

Baník v posledních třech kolech nezvítězil a po základní části mu patří s náskokem bodu na pátou Mladou Boleslav čtvrtá pozice, znamenající účast v kvalifikaci Konferenční ligy.

"S Baníkem jsou to vždy skvělé zápasy, skvělá atmosféra, padá hodně gólů. Těšíme se. Chceme doma dobře odstartovat, víme, že nesmíme zaváhat," uvedl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

"Naposledy to proti Slavii bylo u nás úžasné utkání, kterému chyběl jen lepší výsledek. Slavia bojuje o titul, my o čtvrté místo, takže jsou předpoklady, aby to byl pohledný a zajímavý fotbal," podotkl kouč Baníku Pavel Hapal.

zdroj: Facebook FC Baník Ostrava - www.fcb.cz

Plzeň má už po základní části díky velkému náskoku na Ostravu jistotu, že neskončí hůře než na třetím místě, které by jí díky účasti ve finále poháru proti Spartě vyneslo 3. předkolo Evropské ligy.

Na druhou Slavii ztrácí Viktoria 10 bodů, do zápasu s mladoboleslavským soupeřem ale chce jít naplno i proto, že s ním v úvodu jara doma jen remizovala 1:1. Středočeský celek, bojující o Konferenční ligu, v nejvyšší soutěži neporazil Plzeň už devětkrát po sobě.

"Vrchol sezony pro nás je jednoznačně finále poháru. Musíme ale k němu dokráčet dobrými výkony v lize, to nejde oddělit. Musíme do toho jít stoprocentně," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek, který v minulosti vedl Mladou Boleslav.

Z pětikolové skupiny o záchranu přímo sestoupí do druhé ligy jen nejhorší tým, 14. a 15. celek bude čekat baráž o nejvyšší soutěž.

Poslední místo aktuálně patří Českým Budějovicím, které před klíčovým domácím soubojem s Bohemians 1905 ztrácejí bod na patnáctý Zlín a čtrnáctou Karvinou. Klokani jsou jedenáctí a na barážové pozice mají k dobru pohodlných 10 bodů.

Dvanáctý Jablonec bude v domácím duelu s Karvinou hájit pětibodový náskok na slezského nováčka nejvyšší soutěže. Třinácté Pardubice mají před barážovými příčkami k dobru tři body a v důležitém utkání doma přivítají předposlední Zlín.

V neděli začne také skupina o Evropu, v níž se mužstva na sedmé až desáté příčce utkají vyřazovacím způsobem na dva zápasy o právo účasti v kvalifikačním duelu o Konferenční ligu.

V úvodních semifinálových zápasech budou hrát doma hůře postavené celky po základní části – Teplice budou hostit Liberec a Hradec Králové přivítá Olomouc.

Liberečtí stejnou skupinu vloni ovládli po finálovém triumfu nad Hradcem, vzhledem k nižšímu počtu českých zástupců na evropské scéně se ale hrálo jen o prémii milion korun a lepší nasazení do domácího poháru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články