Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Sparta podala přihlášku do soutěže o využití chátrajícího areálu na Strahově

Pražská Sparta se přihlásila do mezinárodní soutěže Fotbalové asociace ČR (FAČR) o využití areálu na Strahově. Na sociální síti X to oznámil generální ředitel úřadujících ligových šampionů Tomáš Křivda.

Stadion Evžena Rošického
zdroj: fotbal.cz

Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu. Ještě v roce 2022 na něm trénovala česká reprezentace či jiné týmy, od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu nadále hradí FAČR.

FAČR v únoru vypsala soutěž v návaznosti na červnové rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu.

Ve vyhlášené soutěži je variantou i realizace projektu na jiném místě v Praze a okolí současně se směnou strahovského pozemku. 

"Ve 13:35 jsem podal nabídku do soutěže o nejvýhodnější návrh řešení rozvoje lokality stadionu E. Rošického, který vyhlásila FAČR. Věřím, že členové výkonného výboru asociace i delegáti valné hromady asociace posoudí naši nabídku jako nejvýhodnější pro český fotbal," napsal Křivda a připojil fotografii obálky s přihláškou do soutěže.

Výkonný výbor FAČR v červnu zahájil jednání se Spartou, která nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu, na němž by kromě klubu hrála i reprezentace.

Podle tehdejších odhadů bývalého generálního ředitele Letenských Františka Čupra by postavení arény stálo asi čtyři miliardy korun.

Zájem Letenských potvrdil v únoru i předseda FAČR Petr Fousek, o vítězi nicméně rozhodne tendr. Hlavním kritériem je výše nabízené ceny.

Asociace stanovila minimální požadavky pro výstavbu tréninkového centra i stadionu, zájemce je ale může i překročit.

Nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků a splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4. FAČR je kvůli projektu v kontaktu i s pražským magistrátem ohledně dopravní infrastruktury.

Vítěz bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, následně pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2035.

V dalších 30 letech bude majitel stavby na pozemku v nájmu a kromě dalších podmínek musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy. Poté připadne i pozemek majiteli stavby a stane se kompletním vlastníkem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články