Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Plzeň přišla o body v Karviné, Slavia udolala Bohemians. Olomouc a Slovácko koušou prohry

Fotbalisté Slavie jsou nejméně do neděle v čele ligové tabulky, když v Edenu porazili Boheminas 2:1. Viktoria Plzeň ztratila body ve druhém ligovém zápase za sebou, když po prohře s Libercem nyní jen remizovala 0:0 na hřišti Karviné. Neveselá cesta autobusem čeká i na hráče Slovácka a Olomouce. Porážky v Liberci, respektive ve Zlíně, jen prohloubily jarní trápení obou celků. Naopak liberecký Slovan je už na dohled první šestky.

Trenér slovácka Martin Svědík
zdroj: ČTk autor: Petrášek Radek

Slavia vyhrála boj o Vršovice

Slavia ve vršoviském derby potvrzovala roli favoriza, měla víc ze hry, což ale dokázala vyjádřit brankami až po přestávce. To se nedlouho po sobě trefili do soupeřovy branky Ševčík a Chytil. Bohemians pak už jen v nastaveném čase dokázali korigovat skóre, když se trefil Hůlka. Slavia v lize zdolala Bohemians posedmé za sebou. Červenobílí prohráli v nejvyšší soutěži jediný z posledních 30 zápasů a neporazitelnost v ní protáhli už na 13 kol. Klokani utrpěli porážku po pěti ligových duelech a v neúplné tabulce zůstali devátí. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský si připsal 191. vítězství v historii samostatné nejvyšší soutěže a dotáhl se na rekordmana Pavla Vrbu.

Trpišovský byl za výhru rád, ale litoval, že jeho celek nedal víc gólů. "Náš klasický domácí zápas s velkou územní převahou. Hráli jsme proti soupeři, do kterého se těžko dostává, který umí v těchto zápasech zkonsolidovat obranu. My jsme v prvním poločase byli v některých situacích v ofenzivní části nepřesní. Měli jsme v první půli z převahy vytěžit víc. Netradiční střelec nás dostal do vedení, pak přišel hezký gól po centru. Měli jsme přidat třetí gól, místo toho jsme pustili soupeře do šance. Pak přišel nádherný gól Hůlky, naštěstí v závěru. Běžecky strašně náročný zápas, koukal jsem na data a máme dva hráče přes 13 kilometrů. Jsem rád, že jsme to zvládli, ale měli jsme dát více gólů a vytvořit si víc střeleckých pozic."

Kouč Bohemians Jaroslav Veselý uznal, že výhra Slavie byla zaslopužená. "Nějaká naděje na bodový zisk ležela v prvním poločase. Tušil jsem, že k tomu vede jediná cesta – vstřelit první branku. Zejména prvních 30 minut jsme hráli velmi slušně. Byli jsme pod územním tlakem, ale bez větších šancí. Naopak jsme měli několik zajímavých protiútoků, které jsme nedohráli. Vstřelená branka by nám strašně pomohla, domácí by znervózněli. Posledních 10 minut první půle jsme přestali být přesní a dostali jsme se pod velký tlak. Jednou to olízlo břevno, vzdorovali jsme s vypětím sil. V druhém poločase jsme měli vydržet déle. Zase takový tlak v úvodu nebyl, paradoxně jsme si nechali otevřít skóre střelou zpoza vápna. To bylo řešitelné, na tyhle situace jsme se připravovali, ale vždy nějakou chybu uděláte."

Slavia Praha – Bohemians Praha 1905 2:1 (0:0)

Branky: 55. Ševčík, 67. Chytil – 90.+3 Hůlka. Rozhodčí: Všetečka – Caletka, Antoníček – Černý (video). ŽK: Oscar – Soukup, Puškáč, Dostál. Diváci: 19 034.

Slavia: Staněk – Vlček, Holeš, Zima (46. Jurásek), Zmrzlý – Ševčík (86. Masopust), Oscar – Douděra (77. Tomič), Provod, Jurečka (86. Tecl) – Chytil (71. Zafeiris). Trenér: Trpišovský.

Bohemians: Soukup – A. Kadlec, Křapka, Hybš – Köstl (25. Dostál), Hůlka, Hrubý, Kovařík – Prekop (68. Kozák), Hála (84. Huf) – Ristovski (68. Puškáč). Trenér: Veselý.

Plzeň veze z Karviné "jen" bod

Málokdo pochybuje, že by Plzeň po konci sezony nefigurovala na třetím místě tabulky, a nic na tom patrně nezmění ani trochu nečekaná ztráta v Karviné, kde Viktoria remizovala s domácím týmem 0:0. Naopak v tabulce předposlední Slezané si připisují bod, s nímž asi nikdo nepočítal, a který se může velmi hodit v konečném účtováním.

Marek Bielan (asistent trenéra Karviné) přiznal, že v první půli to jeho týmu nešlo, ale… "Druhý poločas byl od nás lepší, zvládli jsme ho i silově, byli jsme na balonu více než v prvním. Plzeň měla jednu velkou šanci díky Metsokovi. Chorého stopeři, a musím je pochválit, skvěle uskákali, uhráli to s ním. Chyběl nám hodně Doležal, který v minulých zápasech patřil k nejlepším, ale na tréninku mu Bergqvist přišlápl kotník."

Asistent plzeňského kouče Koubka Marek Bakoš, který byl pro žluté karty na tribuně, řekl, že Plzeň přijela do karviné vyhrát. "Neexperimentovali jsme se sestavou. Karviná byla velmi dobře připravená, hrála jednoduchý fotbal, a mají bod, se kterým budou asi spokojení. Je to paradox, že jsme Karvinou v této sezoně neporazili. U nás vyhráli 1:0, teď zase uhráli zápas, ve kterém nedostali gól. Nevím, zda je to shoda náhod, nebo něco, nad čím se zamyslet. V obou zápasech rozhodla účelnost zakončení. Nedali jsme gól, ale největším negativem je zranění Honzy Sýkory, odjíždíme zklamaní."

MFK Karviná – Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Trska – Paták, Machač – Machálek (video). ŽK: Kopic, I. Traoré (oba Plzeň). Diváci: 3026.

Karviná: Holec – Krčík, Svozil, Bergqvist – Raspopovič (68. Kačor), Boháč, Moses, Fleišman – Čavoš (90.+4 A. Traoré), Regáli (77. Iván) – Akinyemi (77. Ezeh). Trenér: Vlk.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Cadu (62. Kopic), Kalvach, Červ (62. I. Traoré), Sýkora (15. Souaré) – Šulc, M. Vydra (62. Metsoko) – Chorý. Trenér: Bakoš.

Mizérie Slovácka trvá i po duelu v Liberci

Trápení Slovácka, zdá se, nebere konce. Výsledková vzpruha nepřišla ani na hřišti Slovanu Liberec, kde hráči klubu z Uherského Hradiště padli výsledkem 1:4 a připsali si tak šestou porážku z osmi zápasů, které na jaře v lize odehráli. Slovácko tak hazarduje se svým umístěním v první šestce ligové tabulky, s jednobodovou ztrátou na něj ze sedmého místa dotírá právě Liberec.

Liberecký kouč Luboš Kozel byla samozřejmě spokojený. "Podali jsme nejlepší výkon minimálně na jaře. První půli jsme byli poctiví dozadu a nebezpeční dopředu, hráli jsme kolmo za obranu a z prvních dvou střel jsme dali góly. Musím ocenit mužstvo, jak zareagovalo na vlastní gól, od stavu 3:1 už to bylo na jednu bránu. Momentálně mají hráči sebevědomí, je to znát. S lepším počasím je i lepší hřiště, což je pro náš způsob hry důležité, i to nám pomohlo ke zlepšené ofenzivě v posledních zápasech."

Jeho protějšek Martin Svědík má plnou hlavu starostí. "Ráz zápasu určil první gól, po kterém se projevilo rozpoložení obou mužstev. Na domácích bylo vidět sebevědomí, nám naopak momentálně chybí vlastnosti, se kterými jsme se dostali na vrchol. I taková hrdost, že hraji za Slovácko. Každá přihrávka za obranu, každý náběh pro nás znamenal problém. Branek jsme mohli dostat ještě víc, obranná fáze nám nefungovala. Musíme si sáhnout do svědomí, vždycky nás zdobila náročnost, disciplína, dostupování soupeře, ale dnes tam nebylo vůbec nic. Náš výkon byl hrůzostrašný, Liberec vyhrál naprosto zaslouženě."

Liberec – Slovácko 4:1 (2:0)

Branky: 6. Kulenovič, 23. Tupta, 56. Prebsl, 85. Fukala – 53. vlastní Purzitidis. Rozhodčí: Petřík – Pečenka, Kotalík – Klíma (video). ŽK: Varfolomejev – Kalabiška. Diváci: 3451.

Liberec: Vliegen – Mikula, Chaluš, Purzitidis – Penner (68. Fukala), Žambůrek (83. Varfolomejev), Prebsl, Preisler – Višinský (77. Doumbia), Tupta (83. Kok) – Kulenovič (77. Horský). Trenér: Kozel.

Slovácko: Fryšták – Reinberk (83. Bartoš), Hofmann (46. Mihálik), Kalabiška (73. Břečka), Blahút – Sinjavskij, Kohút (77. Holásek), Havlík, Juroška (77. Holzer) – Vecheta, Kvasina. Trenér: Svědík.

Slončík sestřelil Olomouc

Až nečekaně jednoznačnou výhru si připsali fotbalisté sestupem ohroženého Zlína, kteří doma na Letné porazili Olomouc 3:2. Hrdinou zápasu byl mladý ofenzivní záložník Tom Slončík, který dva góly dal a na jeden přihrál. Sigma tak jen potvrdila, že přinejmenším výsledkově ji nedávná změna trenéra příliš nepomohla, když připisuje již třetí prohru v řadě.

Zlínský kouč Bronislav Červenka se radoval z vítězství. "Pro mě to jsou skvělé tři body, pět kol jsme je nesbírali, takže je to úleva. Jsme moc rádi, že jsme to zvládli, na konci jsme si sami způsobili komplikace. Mrzí mě ty góly v závěru, byly hodně laciné, už bychom mohli taky někdy vyhrát s čistým kontem. Ale výhra je pro nás povzbuzením do další práce, Olomouc beru stále za kvalitní tým, nebylo to jednoduché se proti nim prosadit. Jsem za to strašně rád, že se nám to povedlo."

Jiří Saňák, kouč poražených, byl hodně zklamaný. "Tato porážka bolí moc, protože jsme dostali strašně laciné branky. Vstoupili jsme dobře do zápasu, drželi jsme organizaci a kontrolu nad utkáním. Při prvním gólu jsme nechali Slončíkovi moc prostoru a pak jsme inkasovali ze standardky, což se nám dva roky nestalo. To nás srazilo hodně dolů. Když přišel třetí gól, byl to pro nás tvrdý direkt a měl jsem obavy, že bychom mohli dostat další góly. Trápíme se, což nám svazuje nohy. Musíme se víc semkout a společně se z toho dostat."

FC Zlín – Sigma Olomouc 3:2 (1:0)

Branky: 36. a 66. Slončík, 55. Černín – 83. Singhateh z pen., 90.+3 Pospíšil. Rozhodčí: Szikszay – Volf, Hrabovský - Berka (video). ŽK: Bartošák – Vraštil, Saňák (trenér). Diváci: 3021.

Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Simerský, Pidro (90.+1 Čelůstka) – Bužek, Bartošák – Vukadinovič (76. González), Slončík (86. Didiba), Fantiš (90.+1 Kolář) – Schánělec (76. Tkáč). Trenér: Červenka.

Olomouc: Stoppen – Pokorný, Vraštil, Novák (68. Uriča) – Chvátal, Spáčil (61. Zifčák), Breite, Zorvan (61. Pospíšil), Sláma (61. Singhateh) – Vodháněl, Juliš (79. Langer). Trenér: Saňák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články