Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta chce zapomenout na porážky a zvítězit, Plzeň otestuje formu Jablonce a Slavii čeká Liberec

Po třech vysokých porážkách za sebou se chce vrátit do role lídra ligy Sparta. Její fotbalisté ve 25. kole první ligy narazí v neděli v Praze na jedenáctý Hradec Králové. Jen o bod druhá Slavia se chystá v Edenu na Liberec a i ona si bude chtít spravit chuť po vyřazení z Evropské ligy. Zato třetí Plzeň v Evropě pokračuje, a že má formu, s níž v minulém kole vyřídila Spartu, chce předvést také v neděli v Jablonci. Poslední Karviná začíná dobu po odvolaném trenéru Juraji Jarábkovi zhurta, v sobotu ji na jejím stadionu čekají předposlední České Budějovice.

Peter Vindahl
zdroj: Reuters autor: Eva Korinkova

Sparta má za sebou nevydařené dva týdny. Po bezbrankové remíze v derby se Slavií na úvod osmifinále Evropské ligy prohrála s Liverpoolem 1:5 a následovaly další debakly 0:4 v domácí soutěži v Plzni a 1:6 v odvetě na Anfieldu.

"Zápasy s Liverpoolem tak trochu dáváme stranou, je to zkrátka jiný svět. Plzeň ale samozřejmě nemůžeme opomenout. Teď je naším úkolem dostat se zpátky, stavět můžeme třeba na podpoře fanoušků v domácím prostředí," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske, jemuž bude chybět kvůli trestu za červenou kartu kapitán Ladislav Krejčí.

Hradec v nejvyšší soutěži pětkrát po sobě bodoval a minule ve východočeském derby s Pardubicemi si připsal první vítězství pod koučem Davidem Horejšem (2:0). Na Letné v samostatné lize ze 17 zápasů šestnáctkrát prohrál a jednou remizoval.

V případě dalšího zaváhání obhájců titulu by se mohla poprvé od 13. kola posunout do čela tabulky Slavia. Vršovický celek podlehl ve čtvrtek AC Milán doma 1:3 a v součtu s venkovní porážkou 2:4 z Evropské ligy vypadl, v domácí soutěži má ale aktuálně dobrou formu. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského, jenž před angažmá v Edenu vedl mezi lety 2015 až 2017 Liberec, bodovali desetkrát po sobě a v posledních pěti domácích ligových zápasech zvítězili.

Osmý Slovan prohrál poslední tři ligová venkovní utkání a na stadionech soupeřů čeká na premiérový tříbodový zisk v ročníku. "Nedávno jsme hráli na Spartě. Slavia samozřejmě hraje trochu jinak, ale co se týče síly týmu, bude to asi podobný zápas. Nemyslím si, že po Milánu úplně protočí všechny hráče, před reprezentační pauzou nemívají ve zvyku je šetřit," řekl asistent trenéra Liberce Josef Petřík. Hlavní kouč Slovanu Luboš Kozel v minulosti hrával za Slavii.

Plzeň je jako jediný český tým ve čtvrtfinále Konferenční ligy, když udolala po penaltovém rozstřelu Servette Ženeva. Viktorii se daří i v lize, v níž zvítězila pětkrát po sobě a minule rozdrtila Spartu. I Jablonec ale má na jaře slušnou formu. Z posledních čtyř kol získal osm bodů a posunul se na desáté místo.

"Čeká nás náročné utkání, protože Jablonec se na jaře zvedl. Už na konci podzimu předváděl velmi dobré výkony a teď na to navazuje. Začal dávat hodně gólů, dal tři branky Slavii," upozornil asistent plzeňského trenéra Jan Trousil. Oba celky se na severu Čech utkají i ve čtvrtfinále poháru, které bylo kvůli mlze z konce února odloženo na začátek dubna.

Karviná po sérii jedenácti ligových zápasů bez výhry odvolala v týdnu slovenského kouče Jarábka, který v září nahradil Jozefa Webera. V důležitém souboji s Českými Budějovicemi povedou nováčka soutěže dosavadní trenéři třetiligové rezervy Marek Bielan s Radimem Grussmanem. Dynamo, které má na Karvinou dva body k dobru, je venku nejhorším týmem a spolu s Libercem tam v této ligové sezoně ještě nevyhrálo.

Kromě tohoto zápasu o zlaté body znamenající záchranu se v sobotu střetnou dva týmy s ambicemi na účast v nadstavbové skupině, hrající o titul mezi šestou Mladou Boleslaví a sedmou Olomoucí. Zlín přivítá Bohemians 1905, kteří už devět kol nevyhráli.

Šest zápasů bez porážky drží na svém stadionu v lize Teplice, které nyní přivítají čtvrté Slovácko, jež na jaře prohrálo čtyři z pěti zápasů. V nedělním programu doplní zápasy prvních tří týmů tabulky ještě duel třináctých Pardubic s pátou Ostravou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články