Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta ukončila žalostnou sérii, v Karviné excelovala ve druhém poločase. Skóroval i Karabec

Do kabin odcházela za stavu 0:1, ale po změně stran výsledek razantně otočila. Sparta vyhrála v 26. ligovém kole v Karviné 4:1, zastavila šňůru pěti utkání bez skalpu soupeře a posunula se na šesté místo před Slovácko. Pod zisk plného počtu bodů se gólem podepsali David Moberg Karlsson, Adam Hložek, Bořek Dočkal a poprvé v kariéře i Adam Karabec. Domácím, kteří na jaře poprvé inkasovali, trefa Ondřeje Lingra nestačila. 

Zápas v Karviné se kvůli ohnisku nového koronaviru v tamním Dole Darkov hrál v přísnějším režimu než ostatní utkání, kterých se po restartu ligy zatím smí zúčastnit včetně hráčů, trenérů a rozhodčích 300 osob. Přesto se do hlediště dostalo 20 až 30 domácích fanoušků z "kotle", kteří vytvářeli slušnou kulisu.

Už po 34 sekundách slavili po brejku a Taiwově přesném zakončení, ale radost jim nevydržela dlouho, protože videorozhodčí Adam odhalil předchozí faul na Hložka a sudí Zelinka po zhlédnutí záznamu branku odvolal.

Od té doby začala dominovat Sparta, která po středeční porážce s Plzní (1:2) zamíchala se složením pravé strany. Na pozici beka se zasunul Michal Sáček a na kraji záložní formace dostal šanci Karlsson.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Karviná - Sparta

V 10. minutě ve skluzu minul Tetteh, poté karvinský brankář Bolek vytáhl dalekonosnou Kangovu ránu. Tetteh neuspěl ani v 18. minutě, kdy v samostatném úniku trefil domácího gólmana, a po půlhodině střílel po zemi těsně mimo Frýdek.

Krátce nato naopak nečekaně udeřilo na druhé straně. V době, kdy Sparta chvíli hrála bez zraněného Krejčího, nacentroval z pravého křídla Ndefe, Lingr se obtočil kolem Sáčka a pohotově otevřel skóre  1:0.

Druhá půle v letenské režii 

Po přestávce si vyměnili místo krajní záložníci Pražanů a hostům to brzy přineslo obrat. "Pomohlo to jak Davidovi (Karlssonovi), tak mně. Tento tah byl výborný," řekl Hložek.

Nejprve ve 49. minutě potáhl zleva míč na střed Karlsson a povedenou technickou ranou na zadní tyč zpoza vápna srovnal  švédský halv skóroval ve čtvrtém soutěžním utkání za sebou. Karviná v lize inkasovala po 503 minutách.

V 56. minutě už hosté vedli. Hložek se před vápnem dostal k míči a další povedenou střelou pod břevno překonal bezmocného Bolka. V lize se trefil poprvé od začátku září.

Hned za minutu dostal míč do sítě i Tetteh, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Pojistku tak Pražané přidali až v 64. minutě, kdy odražený balon napálil do sítě po Hložkově nezištné asistenci Dočkal. Český reprezentant skóroval poprvé po jarním návratu po zranění.

"Je to kruté, ale můžeme si za to sami. Ten druhý poločas, to byla z naší strany ostuda. Nechápu, co jsme tam vlastně dělali. Nerozumím tomu, že nás zlomil hned první gól soupeře na 1:1. Pak dávali další góly, trefovali šibenice a my jsme bránili laxně," prohlásil Lingr.

Sparta se uklidnila a mohla vstřelit další góly. Neprosadili se však Krejčí, Kanga ani Hancko, až v třetí minutě nastaveného času stanovil konečný výsledek ranou pod břevno střídající Karabec. V 16 letech si připsal premiérový zásah v nejvyšší soutěži a stal se třetím nejmladším ligovým střelcem v historii.

"Dostal jsem dobrý balon a situace byla na to, abych si to vzal jeden na jednoho nebo vystřelil. Je to vysněný nástup a jsem za něj strašně rád," řekl Karabec.

MFK Karviná - Sparta Praha 1:4 (1:0)

Branky: 32. Lingr - 49. Karlsson, 56. Hložek, 64. Dočkal, 90.+3 Karabec. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Dobrovolný - Adam (video). ŽK: Ndefe, Lingr, Rundič - Krejčí, Štetina. Bez diváků.

Karviná: Bolek - Ndefe (61. Ba Loua), Santos, Šindelář, Rundič - Janečka (65. Marek Hanousek), Smrž (79. Želizko), Qose - Moravec, Lingr (79. Guba), Taiwo (79. Vukadinovič). Trenér: Jarábek.

Sparta: Heča - Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek - Krejčí - Karlsson (82. Matěj Hanousek), Kanga (90. Karabec), Dočkal (82. Trávník), Hložek (90. Vindheim) - Tetteh (76. Drchal). Trenér: Kotal.

Juraj Jarábek (trenér Karviné): "Velká škoda. Odehráli jsme dvě diametrálně odlišné půle. V té první jsme plnili taktické věci a chtěli jsme skórovat. To se podařilo, ale velká škoda hned úvodní minuty a zásahu videorozhodčího. Možná, že kdyby tu nebyl, vedeme už od samotného začátku. Do druhého dějství jsme šli s tím, že musíme přežít úvodních 15 minut. To se nám absolutně nepodařilo, na druhou stranu Sparta vstřelila dva fantastické góly. Když dala třetí, už si to užívala. Druhý poločas jsme nezvládli, nemůžeme zůstat takhle opaření. Gólům Sparty předcházely naše chyby v defenzivě. Připravovali jsme se na Tetteha, proto ty změny v obraně. Musím uznat, že to nebylo správné rozhodnutí."

Václav Kotal (trenér Sparty): "Věděli jsme, že musíme něco změnit, že výkon v zápase s Plzní nebyl optimální. Vrátili jsme se ke stoperské dvojici Hancko, Štetina a Frýdek na beka. Začátek utkání nám zase nevyšel, naštěstí rozhodčí ten gól neuznal. Potom jsme měli několik příležitostí skórovat, ale nakonec nás potrestal soupeř v době, kdy byl ošetřovaný Láďa Krejčí. O půli jsme si řekli, že to musí přijít, že herně je to celkem v pořádku. Přehodili jsme v poločase křídla kvůli tomu, že levý obránce Karviné měl potíže. Nakonec oba dva křídelní hráči dali gól. Rozhodlo to, jak rychle jsme se po poločase dostali do vedení. Klukům potom narostlo sebevědomí, velmi dobře kombinovali. Vytvářeli jsme si další šance, byly připravené, nebyla to žádná náhoda. Všechny góly byly moc pěkné. Výhra je strašně důležitá pro psychiku hráčů. Přesvědčili se, že když budou makat na 100 procent, tak to vyjde."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy