Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tetteh se ve Spartě uvedl gólem, Plzeň si zastřílela i díky premiérové trefě Ekpaie

Premiéru v dresu Sparty prožily obě hlavní posily, brankář Milan Heča a Benjamin Tetteh. Ghanský útočník se hned blýskl gólem a nastřelenou tyčí, ale porážku v prvním utkání s Trenčínem 1:2 neodvrátil. V odvetě Pražané vyhráli 4:2, když rozhodli v závěru góly Nicolae Stanciua a Daniela Holzera. Vítězství si připsala i Plzeň, která deklasovala Klatovy 6:0. Premiérový gól za Viktorii vstřelil Ubong Ekpai. Úřadující mistři navázali na úterní triumf 7:0 nad dalším divizním soupeřem Doubravkou.

Benjamin Tetteh
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Heča při premiéře za Spartu udržel čisté konto jen deset minut, než ho střelou z hranice vápna pokořil Ubbink. Sparta ale jinak byla aktivnější a ve 22. minutě přišlo vyrovnání. Kanga kolmicí vysunul aktivního Tetteha, posila z Bohemians zachovala klid v koncovce a nájezd zakončila gólem.

"Snažil jsem se předvést v tom nejlepším světle a jsem rád, že jsem dal branku. Chtěl jsem dát více branek, ale štěstí nebylo na mojí straně," řekl Tetteh. "Máme za sebou náročné tréninky, snažím se s klukama udržet krok. Je to pro mě velký krok v kariéře a šance hrát za Spartu je pro mě velkou výzvou," dodal.

Sparta měla další šance. Kayovu hlavičku vykopl z branky jeden z obránců, Vukadinovič po sólu obešel i brankáře, ale pak minul prázdnou bránu. Ve druhé půli Tetteh nevyužil tři další možnosti, mimo jiné trefil tyč.

V 77. minutě udeřil Trenčín, když se po závaru ve vápně střelou prosadil Čatakovič a zařídil výhru slovenského celku. "Trefili jsme tyč a pak sami dostaneme gól na 1:2. Ale výsledek v této fázi není důležitý," řekl trenér Sparty Pavel Hapal, kterého potěšil Tettehův výkon. "Snažil se a pracoval pro mužstvo. Byly tam ale i další dobré výkony. Třeba Vukadinovič oživil pravou stranu," upozornil.

Do druhého zápasu nastoupila Sparta s jinou sestavou. Už v prvním utkání musel na stoperu nastoupit obvyklý bek Čivič, tentokrát kvůli přetrvávajícím potížím Štetiny hrál na stoperu záložník Kulhánek. V útoku dostal šanci navrátilec z hostování Pulkrab vedle Šurala.

Sparta opět byla lepší v kombinaci, ale Šural svou šanci nevyužil, Stanciův gól neplatil pro ofsajd a další Šuralovu příležitost skvěle chytil trenčínský brankář Chovan. Až v úvodu druhé půle Vatajelu uvolnil Ben Chaima, který obešel gólmana a zamířil do prázdné branky.

Po hodině hry přišla chyba v rozehrávce Trenčína a střelou z dálky po zemi se prosadil sparťanský záložník Ristič. Pak ale Paur využil dvě standardní situace a během tří minut bylo vyrovnáno.

Trenčín však opět chyboval, tentokráte při vhazování autu, Ristič prostrčil míč na Stanciua a rumunský reprezentant dloubáčkem zařídil výhru. Tu ještě potvrdil Holzer po hezké kombinační akci.

"Výsledky nás nezajímají, i když jsme samozřejmě chtěli vyhrát oba zápasy. V prvním případě se to nepovedlo, ve druhém ano, ale hlavní je, že si zahráli všichni hráči. S některými pasážemi jsme nebyli spokojeni, ale to přičítám tomu, že jsme v úvodu přípravy hodně tvrdě trénovali a na hráčích jsem cítil, že toho mají plné zuby," hodnotil dvojutkání Hapal. "Testy, dvoufázové tréninky, takže únava hrála velkou roli, ale pro mě je důležité, aby hráči dokázali zvládat věci i v únavě," potěšilo Hapala vítězství vybojované v závěru.

Plzeň podruhé v řadě vyhrála rozdílem třídy

Plzeňští svěřenci Pavla Vrby se k výhře v Klatovech přiblížili už v prvním poločase, kdy se trefili krajní obránci Jan Kovařík s Milanem Havlem a nejlepší střelec minulé sezony Michael Krmenčík.

V 51. minutě se z první branky v plzeňském dresu mohl radovat Ekpai, který nastoupil na levém kraji zálohy. Výhru hostů ještě zvýraznili útočníci Jakub Řezníček a Tomáš Chorý. "O ty branky tady moc nejde, musíme to mužstvo hlavně připravit na ligu. Zaplaťpánbůh, že se nikomu nic nestalo," řekl asistent trenéra Viktorie Zdeněk Bečka.

Ilustrační foto

"Je dobře, že už jsme měli dvě jedenáctky a téměř všichni hráli na svých postech. Snad kromě Milana (Petržely), který musel do obrany. Roman Procházka šel tedy taky na stopera, ale pro něj to není takový rozdíl," dodal k letní slovenské posile Procházkovi. Ten nejčastěji hraje ve středu zálohy.

Plzeňský tým čeká další přípravný zápas ve středu proti Sokolovu, příští neděli vyzve České Budějovice a 6. července Západočeši odjedou na desetidenní soustředění do Rakouska, kde změří síly s Těrekem Groznyj, Innsbruckem a Dynamem Kyjev.

Bohemians si zastříleli, Příbram padla

Fotbalisté Bohemians 1905 na úvod letní přípravy nastříleli sedm branek. "Klokani" v prvním semifinále turnaje v Benátkách nad Jizerou rozdrtili druholigový Hradec Králové 7:2 a postoupili do finále. V něm prohráli po penaltovém rozstřelu s Mladou Boleslaví, v normální hrací době zápas skončil 0:0.

Mladá Boleslav v Benátkách nad Jizerou i podruhé uspěla na pokutové kopy, v semifinále díky nim vyřadila Slovan Bratislava. V normální hrací době Středočeši remizovali se slovenským soupeřem 2:2.

Za Bohemians se proti Hradci dvakrát prosadili Martin Dostál a Lukáš Juliš, který přišel v létě do Ďolíčku na hostování ze Sparty. V prvním poločase za Pražany nastoupil Martin Hašek mladší a v druhém dějství jeho bratr Filip, to vše za dohledu jejich otce a trenéra Bohemians Martina Haška staršího.

Čtvrtý celek uplynulé ligové sezony Olomouc i díky dvěma gólům Jakuba Plška zdolala druholigový slovenský Liptovský Mikuláš 3:1. Nedařilo se Karviné, která podlehla Cracovii Krakov 2:4.

Z ligových týmů proti soupeřům z nižších soutěží na úvod neuspěla Příbram. Nováček nejvyšší soutěže prohrál 1:2 s druholigovými Českými Budějovicemi. Další nováček z Opavy naopak dvakrát zvítězil. Nejprve porazil Vítkovice 2:1 a pak zdolal Žilinu 1:0.

Přípravná fotbalová utkání:

Sparta Praha - Trenčín 1:2 (1:1)

Branky: 22. Tetteh - 10. Ubbink, 77. Čatakovič.

Sestava Sparty: Heča - Wiesner (28. Sáček, 53. Mandjeck), Kaya, Čivič, Frýdek - Mandjeck (46. Dao), Kanga - Vukadinovič, Néstor (72. Hložek), Plavšič (46. Holzer) - Tetteh. Trenér: Hapal.

Sparta Praha - Trenčín 4:2 (0:0)

Branky: 48. Ben Chaim, 63. Ristič, 82. Stanciu, 85. Holzer - 72. a 75. Paur.

Sestava Sparty: Bičík (46. Vorel) - Zahustel, Kulhánek, Costa, Vatajelu - Stanciu, Vácha (46. Mavuba), Ristič, Ben Chaim (72. Hložek) - Pulkrab (72. Dao), Šural (46. Mustedanagič). Trenér: Hapal.

SK Klatovy - Viktoria Plzeň 0:6 (0:3)

Branky: 14. Kovařík, 22. Krmenčík, 27. Havel, 51. Ekpai, 59. Řezníček, 66. Chorý.

Sestava Plzně: I. poločas: Kozáčik - Havel, Řezník, Pernica, Kovařík - Kopic, Hrošovský, Kolář, Navrátil - Bakoš, Krmenčík. II. poločas: Hruška - Petržela, Hubník, Procházka, Limberský - Štursa, Hořava, Čermák, Ekpai - Řezníček, Chorý. Trenér: Vrba.

Baník Ostrava - Ružomberok 1:0 (0:0)

Branka: 75. Jirásek.

Sestava Ostravy: Budinský (46. Lapeš) - Pazdera (61. Bolf), Šindelář (46. Stronati), Azackij (46. Pokorný), Fleišman (61. de Azevedo) - Bolf (31. Mešaninov), Kaloč (31. Willwéber), Hrubý (61. Kaloč), De Azevedo (31. Jirásek) - Macej (61. O. Šašinka), O. Šašinka (31. J. Šašinka). Trenér: Páník.

Sigma Olomouc - Liptovský Mikuláš 3:1 (1:0)

Branky Olomouce: 76. a 86. Plšek, 7. Manzia.

Sestava Olomouce: I. poločas: Buchta - Surzyn, Radakovič, Kotouč, Vepřek - Moulis, Kalvach, Texl, Hála - Manzia, Yunis. II. poločas: Mandous - Sladký, Štěrba, Polom, Hýbl - Zahradníček, Zmrzlý, Plšek, Spáčil, Falta - Dvořák. Trenér: Jílek.

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:1 (2:1)

Branky: 24. Kalousek, 45. Čermák - 23. Soldát.

Sestava Příbrami: Kočí - Nitrianský, Kodr, Soldát, Polidar - Polák (56. Hloušek), Kilián, Januška, Breda - Matoušek (76. Petrlík) - Jandera (62. Klán). Trenér: Csaplár.

MFK Karviná - Cracovia Krakov 2:4 (0:2)

Branky: 76. Wágner, 83. Piroch - 4. Helik z pen., 43. Hernández, 67. Douglas Dias, 86. Serafin.

Sestava Karviné: I. poločas: Pastornický - Moravec, Dreksa, Janečka, Tusjak - Šisler - Štepanovský, Budínský, Panák, Kalabiška - Mustafič. II. poločas: Berkovec - Čolič, Piroch, Menich, Letič - Mareček - Ramírez, Suchan, Weber, D´Avila Ba - Wágner. Trenér: Nádvorník.

Bohemians Praha 1905 - Hradec Králové 7:2 (4:1)

Branky: 7. a 45. Dostál, 24. a 42. Juliš, 56. F. Hašek, 69. Záviška, 85. Kabajev - 36. Vlkanova, 76. Zorvan.

Sestava Bohemians: I. poločas: Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Vondra - Reiter, Švec, Martin Hašek ml., Vodháněl - Mašek, Juliš. II. poločas: Fryšták - Bartek, Bederka, Šmíd, Vondra - Záviška, Jindřišek, F. Hašek, Vodháněl - Nečas, Kabajev. Trenér: Martin Hašek st

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články