Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mráz úřaduje dál. Zápas v Ďolíčku ale proběhne podle plánů

Vzhledem k současným mrazům a s tím souvisejícím problémům s terény se vznášel otazník nad dvěma utkáními nadcházejícího 19. kola první fotbalové ligy. Po inspekci zástupců Ligové fotbalové asociace (LFA) bylo rozhodnuto, že pražské derby mezi Bohemians 1905 a Duklou se odehraje podle plánu v pátek od 20:15. O osudu sobotního duelu mezi Ostravou a Plzní se stále jedná a rozhodne se až v pátek. 

Hráči Bohemians 1905 na zmrzlém trávníku v Ďolíčku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

O zápase v Ďolíčku se pochybovalo kvůli pozdnímu výkopu. "Vyhřívají naplno, byli jsme se tam asi šestkrát podívat. Jakmile zapadne slunce, blíží se sedmá osmá hodina, hřiště svrchu tvrdne. Je to naprosto logické, protože vyhřívání je nějakým způsobem limitované, víc se zapnout třeba nedá," řekl Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA, která řídí profesionální soutěže.

Po večerní prohlídce však bylo hřiště označeno za perfektní a způsobilé k sehrání zápasu. K odložení tak nebyl důvod. A k posunu na dřívější čas pak nebyl prostor vzhledem k televiznímu přenosu a také k bezpečnostní a dopravní situaci v Praze v pátek odpoledne. "Posunutí utkání v čase variantou bylo, ale na páteční odpoledne v Praze není úplně jednoduché uspořádat pražské derby," doplnil Bárta.

V Ostravě má mít duel Baníku s Plzní výkop v sobotu v 15:00. "I když vyhřívání běží na sto procent, tak vzhledem k nízkým teplotám, které jsou přes noc a drží na minus osmi devíti stupních i přes den, je hřiště ve stavu, kdy budeme zvažovat, jestli zápas neodložíme. Zítra se tam vydám osobně kolem poledne i v doprovodu rozhodčího," uvedl Bárta. 

Kvůli mrazům se nehrály už středeční pohárové zápasy Hradec Králové - Zlín a Mladá Boleslav - Baník Ostrava. Teploty hluboko pod minus deset stupňů Celsia neumožnily připravit ani většinu trávníků ve druhé lize. I proto, že vzhledem k vysokým nákladům nemají druholigové kluby povinnost vyhřívat hrací plochu.

"Hlavně jde o náklady. Ty jsou v podobném extrémním počasí vysoké. Navíc ani vyhřívání v těchto teplotách nezaručí komfort hrací plochy," řekl šéf správy sportovišť Hradce Králové Milan Ptáček. "Za uplynulý týden tráva komplet promrzla a dnes by po ní hráči běhali jako po betonu. Holomrazy jsou pro trávu to nejhorší," dodal.

Delegáti provedli měření a na základě jejich doporučení se nakonec kluby na zasedání Ligové fotbalové asociace domluvily na plošném odložení kola. Jedinou výjimkou je pražské derby Žižkova s Olympií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články