Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V čem je největší síla trenéra Vrby? Horváth a Komňacký to vědí

Asi jen málokdo pochybuje, že hlavním strůjcem spanilé jízdy fotbalistů Viktorie Plzeň je kouč Pavel Vrba. Po šestnácti kolech má plzeňský klub v lize na kontě patnáct výher, jedinou remízu, a před druhou Slavií i třetí Olomoucí náskok čtrnácti bodů. Že získá titul, se už bere jako jasná věc. Faktor Vrba funguje až nečekaně skvěle. Kde je tajemství kouče, který už dva tituly s Plzní při svém předešlém působení získal?

Pavel Vrba (uprostřed) na tréninku Viktorie Plzeň
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Vrbovi, který do Plzně přišel v roce 2008 ze Slovenska, kde dovedl k titulu Žilinu, pomáhal nastartovat Viktorii Pavel Horváth. Fotbalista od pánaboha, který mezitím také přešel na trenérskou lavičku. Nyní vede ve druhé lize stále se lepšící Sokolov a svého bývalého kouče zná jako málokdo.

Podle bývalého tvůrce hry Viktorie jsou důvody plzeňského vzepětí dva. "Hlavní je Vrbičův návrat a pak to, že kádr je dlouhou dobu pohromadě. Naše liga totiž není špatná a nejde složit mužstvo měsíc před sezonou a doufat, že to bude stačit pro to, aby se tým dal dohromady," vysvětluje záložník, jenž milimetrovými pasy na jakoukoliv vzdálenost ničil obrany soupeřů.

Vize umí podat

Za velké Vrbovo plus považuje skutečnost, že přesně ví, co od hráčů chce. "Dbá na to i v tréninku. A ti kluci, když vidí, že to funguje, tak za ním stojí. Pak je daleko lehčí je o tom přesvědčovat. Musíte mít jasnou vizi a umět to podat, a to Vrbič umí," dodává Horváth s tím, že práce v Plzni byla pro staronového kouče o něco snazší v tom, že to s ním už spousta hráčů zažila.

A jsou v něčem Vrbovy tréninky jiné? "Je v nich hodně nácviků. Jak v rozehrávce, tak po zisku míče rychle nahoru. To je taky na hře Plzně vidět. Každý trenér má tyhle vize. Ale pak to musí ty kluky naučit a záleží také, jakou hráči mají kvalitu, aby to zvládli."

Horváth potvrdil, že po takhle úspěšné sérii je kolektiv v naprosté pohodě a dobře se s ním pracuje. "Ale je třeba si toho vážit a dbát, aby se problémy nevyskytly, ani když se třeba přestane dařit."

Lidský přístup předností

A s tím asi v Plzni problémy nebudou. "Je náročný. Žádné velké bratříčkování s hráči nikdy nepěstoval, ale na druhou stranu má pro jejich problémy pochopení a lidský přístup byl vždycky jeho předností. Ti kluci to samozřejmě cítí a to mu přináší plusové body," tvrdí František Komňacký, zkušený kouč, kterému Vrba před mnoha lety dělal asistenta v Baníku Ostrava.

"Tehdy byl ještě celkem mladý, ale trénoval už relativně dlouho, aby bylo vidět, že má vlastní trenérskou představu a filozofii. Pracoval s mládeží a byl i u národního týmu do dvaceti let. Dával jsem mu prostor, aby vedl některé části přípravy a jeho způsob trénování i slovní doprovod se mi už tehdy líbil," vzpomínal Komňacký na spolupráci s Vrbou před třinácti lety.

A kde vidí další plusy svého bývalého asistenta? "Hrál fotbal na vysoké úrovni, což je taky dobrý předpoklad pro to, aby pak ty fotbalové věci od hráčů mohl vyžadovat," konstatoval Komňacký a dodal, že se mu líbí, že Vrba o fotbale stále přemýšlí a věnuje mu hodně času. "Snaží se vstřebávat nové myšlenky a využívat je."

Stejně jako Horváth vyzdvihuje bývalý kouč Baníku, Zlína, Jihlavy, Jablonce, Žiliny, Půchova i Rostova schopnost plzeňského kouče hráče naučit, co po nich chce. "V tom si myslím, že je lepší než další trenéři, protože hráči dokážou na hřišti ty jeho myšlenky realizovat," dodává bývalý asistent u české reprezentace s tím, že vůbec není snadné najít způsob, jak o tom hráče přesvědčit.

A jestli má nějakou slabinu. "Měl rád jídlo, trošku problémy s nadváhou. Ale to je spíš úsměvný postřeh, protože jinak u trenéra, který se svým týmem s takovým náskokem vede ligu, je těžko hledat nedostatek," uzavřel Komňacký téma Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články