Fotbalová kauza je i politická. Za koho hraje vlivný pražský zastupitel Březina?

Policejní manévry v českém fotbale mají i první politickou oběť. V úterý rezignovala ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová. V dotačním skandálu se stamiliony korun uvízl i její stranický kolega, pražský zastupitel Karel Březina. Jeho reakce? Kolegům na pražském magistrátu sdělil, že v aféře figuruje jen jako svědek, a s novináři odmítá o situaci komunikovat. Na jeho roli v případu se zaměřil v pořadu 168 hodin Jan Novák.

Aféra, která zasáhla český fotbal, nemá od zveřejnění nahrávek „Ivánku, kamaráde“ obdoby. Tři lidé jsou obviněni, dva jsou ve vazbě a policie zkoumá dotační programy, zřízené ministerstvem školství na podporu sportu, za bezmála půl miliardy korun.

Ve vazbě po zásahu policie na začátku května zůstává (nyní již bývalá) náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Právě oni měli podle informací Českého rozhlasu rozhodovat o tom, kdo a kolik dostane z dotací pro české sportovce. Pro dosud „nesmrtelného“ Peltu je zatčení těžkou ranou. Z vazby stáhl svou kandidaturu na znovuzvolení do funkce šéfa asociace.

Přítel pana premiéra

Kauza má ale od počátku ještě druhý, politický rozměr. Policie zadržela i vlivného pražského zastupitele ČSSD Karla Březinu. Odvedla ho v poutech a propustila až o den později. Jeho kancelář na magistrátu prohledávala dva dny. Březina pak vedení města nahlásil, že v kauze figuruje jen jako svědek.

Ministr financí Andrej Babiš, kterého chce ČSSD dostat z vlády, začal Březinou okamžitě vracet úder. „Sedíme ve vládě, kde je pravděpodobně korupce na ministerstvu školství, a nikdo neřekl nahlas, že pravděpodobně organizátorem této korupce mohl být nejbližší přítel pana premiéra - pan Březina,“ upozorňoval pár dní po vypuknutí aféry šéf hnutí ANO.

Následovala rychlá rezignace ministryně Valachové. „Nechci sloužit jako záminka hnutí ANO a Andreji Babišovi k tomu, aby odvracel pozornost od svých závažných problémů,“ vysvětlila své rozhodnutí s odkazem na ministrovy majetkové nesrovnalosti, kvůli nimž se ho premiér snaží odvolat z vlády. 

Neviditelný poradce

Jenže co vysvětlovat má i ministerstvo školství. Předseda klubu pražských zastupitelů ČSSD Karel Březina pro něj pracoval od loňského července. Náplň práce: externí poradce stranické kolegyně ministryně Valachové. Jak ale upozornil Český rozhlas, co přesně Březina na ministerstvu dělal, nelze doložit.

„Vysvětluje to tím, že pan Březina veškeré své poradenství poskytoval ústní formou. To jinými slovy znamená, že o práci pana Březiny pro ministerstvo školství neexistuje prakticky jediný záznam,“ upřesnila redaktorka iRozhlasu.cz Hana Mazancová. 

Ministerstvo aspoň odtajnilo Březinův výdělek. Účtoval si 400 korun za hodinu. Za 20 hodin práce týdně si od července do prosince vydělal 192 tisíc korun. Tedy 32 tisíc měsíčně za poloviční úvazek. „Jeho práce byla vykazována na základě výkazů práce, počtů hodin a v souladu s činností a pracovní náplní,“ vysvětlila Valachová.

168 hodin: „Poradce“ Karel Březina (zdroj: ČT24)

Na ministerstvu školství už ale o rady Karla Březiny není zájem. „S ohledem na skandál, kterému aktuálně čelíme, bylo zcela logické, že jsem tuto dohodu okamžitě vypověděla. Nechci zkrátka, aby nějaké stíny podezření byly v tomto ohledu na ministerstvu,“ potvrdila odcházející ministryně.

Ten, kdo umí

Proč přesně policie Karla Březinu zatkla a vyslýchala, není známo. Stejně jako jeho spojení s dotační kauzou. Sám zastupitel telefony nezvedá, na sms zprávy nereaguje, na e-maily neodpovídá.

„Byl vždycky zdatným zákulisním hráčem v politice i ve sportu a v okamžiku, kdy se něco začne vytahovat ze zákulisí, není až zas tak velké překvapení, že se u toho objeví třeba i Karel Březina,“ podotýká politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Zastupitel každopádně není bez škraloupu - v říjnu 2014 dostal patnáctiměsíční podmínku za neoprávněné pobírání odměn v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

„Myslím si, že kdokoliv jiný, kdyby právě neměl takovéto postavení ve své krajské organizaci, by skončil přinejmenším ve všech funkcích, nebo dokonce i jako člen sociální demokracie. Záhadně to neplatí v případě Karla Březiny,“ potvrzuje silnou pozici svého stranického kolegy senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. 

„Je prostě pro stranu nepostradatelný, protože pražskou ČSSD dokonale takzvaně umí, jak se říká v politice,“ uzavírá politický komentátor Jindřich Šídlo.