Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svoboda: Je to o nalezení řešení tragické situace, ne o dohadování se s Berbrem

Praha - Podle Dušana Svobody, který je předsedou Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže, je nastalá situace v českém fotbale tragická. Řekl to v reakci na fakt, kdy byla na předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu uvalena vazba a fotbalové dotace z ministerstva školství byly pozastaveny. Zároveň se domnívá, že prvoligové kluby se budou snažit najít nové vedení FAČR v součinnosti s místopředsedou asociace Romanem Berbrem, který ze své funkce zastupuje Peltu.

"Profesionální kluby vnímají, že to je poměrně tragická situace, která může vyeskalovat v kritickou, co se týká financování celého českého fotbalu. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem v případě krizových scénářů nabídnout pomoc Fotbalové asociaci," řekl Svoboda po mimořádné schůzce majitelů prvoligových klubů.

"Profesionální fotbal dnes zastřešuje LFA a mohli bychom se do jisté míry tvářit, že se nás problém na FAČR týká jen okrajově. My ale naopak chceme FAČR nabídnout veškeré naše možnosti a prostředky, abychom problém společně vyřešili," dodal zástupce profesionálních klubů.

Podle Svobody se majitelé klubů shodli na tom, že je třeba, aby vzniklo důvěryhodné vedení fotbalu. LFA nyní začne jednání s možnými kandidáty na nového předsedu FAČR, který by se měl volit 2. června, ale ráda by se na tom shodla se zástupci výkonnostního fotbalu a s Berbrem.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Budeme hledat řešení v součinnosti s FAČR

"Není to o dohadování se s Romanem Berbrem, je to o nalezení řešení pro situaci, která nastala. Chceme navrhnout nějaká jména do hry, ale ve shodě s výkonnostním fotbalem. Nechceme nikoho protlačovat," řekl Svoboda. "Není to jedno jméno, je jich víc. Ale dokud není věc prodiskutována s dotyčnými osobami, nebudeme ji komentovat," dodal.

Aktuální situaci v českém fotbalu se věnoval Fotbal fokus podcast:

"Nabídneme pomocnou ruku. Uvidíme, jestli o to bude vůbec zájem. Bylo by dobré, abychom se dohodli na jednom jméně. Aby to na valné hromadě nebylo o tom, že někdo vyhraje a někdo prohraje," doplnil Svoboda. Kluby se podle něj nebavily na téma, zda by pro ně Berbr, který nevyloučil kandidaturu na předsedu, byl, nebo nebyl přijatelným uchazečem. "Není to jen o otázce předsedy, víte, že kluby mají možnost mít dva další členy za ligu. Jde o to nastavit skupinu lidí, která by splňovala požadavky o zajištění zvýšení důvěryhodnosti fotbalu," podotkl Svoboda.

Ministryně školství Kateřina Valachová těsně před svou úterní rezignací vzhledem k aféře okolo Pelty a FAČR pozastavila veškeré dotace do sportu. "Velkým problémem to bude primárně pro malé kluby výkonnostní úrovně, ale je to do jisté míry problém i pro řídicí složky fotbalové asociace. Není to jen o lidech ze Strahova. Aby si ti v uvozovkách kluci v trenkách mohli fotbal zahrát, tak jim tu soutěž někdo musí zorganizovat. Pozastavení dotací má poměrně vážný dopad i na tyto sekretariáty," uvedl.

"Doufám, že se podaří financování fotbalu co nejdříve obnovit. Troufám si říct, že současný problém se postupně dotkne každého, kdo se ve fotbale pohybuje. Musíme přesvědčit další představitele státu, že je třeba to řešit prioritně. Ale nemyslím, že by to bylo řešitelné v horizontu týdnů. Spíš delším," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články