Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Lafata je po kanonádě proti Jihlavě opět král střelců. Na čele smetl Ďuriše

Praha - Prakticky celou sezonu se držel na čele nejlepších střelců Michal Ďuriš, který svými 16 góly dovedl Plzeň k titulu. Ale na poslední chvíli jej na prvním místě předskočil David Lafata i díky pěti gólům, které v závěrečném kole nasázel Jihlavě. Čtyřiatřicetiletý útočník se tak s 20 brankami stal popáté za posledních šest let nejlepším střelcem ligy.

"Z médií jsme věděli, že Sparta bude hrát na Lafatu, aby se stal nejlepším střelcem a připravovali jsme se na to," řekl trenér Jihlavy Michal Hipp. "Proto je pro mě jako pro trenéra alarmující, že i přesto nám dokázal dát pět branek. Může dát třeba dvě, tři, ale pět rozhodně ne," dodal.

Lafata je se 178 góly nejlepším střelcem v historii soutěže a v posledních letech nemá konkurenci. Pošesté za sebou nastřílel alespoň 16 branek. Pouze v sezoně 2013/14 se musel sklonit před tehdejším spoluhráčem ve Spartě Josefem Hušbauerem.

V tomto ročníku sice Lafata nebyl až tak dominantní a nesbíral hattricky, přesto především na podzim pravidelně překonával obrany soupeře. Na jaře k 11 podzimním brankám i kvůli zdravotním potížím dlouho góly nepřidal, ale vše si vynahradil exhibicí proti Jihlavě, kdy střelecky explodoval a pěti góly vytvořil nové maximum soutěže.

"Nejvíc mě potěšil asi ten poslední gól, protože byl z dálky. Z větší vzdálenosti jsem gól nikdy nedal," řekl Lafata. "Ale dneska to nebylo o mě. Bylo to o Radkovi Kováčovi, protože hrát poslední zápas kariéry je jiný kafe. Jsem rád, že jsem mu to takhle mohl zpříjemnit," dodal. "Je potřeba Davidovi pogratulovat, protože to, co dokázal v sezoně, je ojedinělá věc," prohlásil trenér Sparty Zdeněk Ščasný. 

Bývalý hráč Jablonce a Českých Budějovic se navíc stal popáté v kariéře nejlepším střelcem ligy, což se rovněž dosud nikomu v historii samostatné ligy nepovedlo. Lafata obhájil loňské prvenství a navázal na ročníky 2010/11, 2011/12 a 2012/13. "Nechci to srovnávat, vážím si všech. Možná o trochu víc ale toho posledního, protože je mi nejvíc let a už to docela bolí," uvedl Lafata.

Cenu pro nejlepšího střelce Lafata převezme na nedělním Galavečeru Synot ligy. Brankářům vládl Matúš Kozáčik z Plzně, který stejně jako loni vychytal 14 čistých kont.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články