Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta si v Budějovicích zajistila druhé místo a Ligu mistrů

České Budějovice - Sparťanští fotbalisté zvítězili nad omlazenou jedenáctkou Českých Budějovic 3:1 a zajistili si konečné druhé místo v tabulce i účast v třetím předkole nemistrovské části Ligy mistrů. Letenští se prosadili v prvním poločase díky slepeným gólům Kadlece a Lafaty. V druhé půli sice sparťané přišli o vyloučeného Costu, ale přesto Kadeřábek zvýšil na 3:0. V závěru ještě na 1:3 snížil Dvořák.

On-line textový přenos

90+1.

Utkání už se dohrává v poklidu a Sparta kontroluje jeho průběh.

87.

Kadlec si nabíhá na odražený míč a střílí vedle levé tyče, ale s tečí Budějovických. Z rohového kopu hostů však nic nevzešlo.

84.

A Aleš Dvořák se svým prvním dotekem s míčem prosazuje a snižuje na 1:3! Levý obránce a syn majitele, který tradičně sbírá pět minut v jednom zápase na sezonu, si naskočil na centr zprava a rybičkou zavěsil za Štěcha.

82.

Ze hřiště odchází Jiří Kladrubský, na trávníku jej střídá Aleš Dvořák.

80.

Pohledná kombinace Budějovic před vápnem Sparty, ale chybí snaha o zakončení.

77.

Švejdík se snažil dostat k centrovanému míči od Váchy, ale Křížek vytahuje na roh. Sparta nyní drží míč a kombinuje hluboko na polovině Budějovic. Jako by Letenští hráli v jedenácti a Jihočeši v deseti a ne naopak.

75.

Břevno! Dočkal se nádherně protáhl na pravé straně, vrátil na sparťanského kapitána, ten však na malém vápně netrefil prázdnou bránu.

73.

Dočkalova diagonální přihrávka na Kadlece, ale hráč s číslem 3 míč nedostihl. Rozhodčí navíc píská ofsajd, který ovšem nebyl.

70.

Další střídání Českobudějovických, ze hřiště odchází Linhart, nahradí jej Pasecký, který nastupuje do prvního zápasu v lize.

68.

Přetažená přihrávka na Linharta, Štěch stačil vyběhnout z brány a sebral míč do náruče.

64.

Vaněk střídá Hálu na straně Českých Budějovic.

63.

Kadeřábek zvyšuje na 3:0! Pravý bek si vyskočil na zadní tyči na přesný centr Dočkala z pravé strany a hlavou zakončuje za Křížka.

61.

Ladislav Krejčí odchází ze hřiště, nahradí jej Jakub Podaný.

57.

Costa dostává červenou kartu! Zimbabwan frustrovaný tím, že nedokázal od Řezáče odebrat míč, stoupl na záložníkova záda a je vyloučen.

56.

Na hřiště přijde Ondřej Švejdík místo zřejmě zraněného Radka Kováče.

52.

Kadlecův přízemní centr, ale Křížek stačil na míč v nebezpečné situaci dosáhnout.

49.

Komická situace na levém kraji hřiště, Costa i Krejčí se chtěli dostat k míči, ale druhý jmenovaný podkopl Zimbabwana, záhy odcentroval a poté také upadl.

48.

Kombinace Sparty na hranici vápna, která končí střelou, ta je však zblokována.

46.

Druhý poločas začíná, Sparta se záhy dostává ke standardní situace, ale centr je odvrácen Českobudějovických.

45+1.

První poločas končí, Sparta vede 2:0.

45.

Dočkal napodruhé nebezpečně odcentroval, Krejčí se dotkl míče ve výskoku, ale míč poslal jen do zámezí.

43.

Nebezpečná situace před bránou Budějovic. Konaté si obhodil Fundu, který se sklouzl na trávníku, hráč z Pobřeží slonoviny poslal jedovatý centr před Křížka, ale po závaru Budějovice míč odkopávají do bezpečí.

40.

Linhart dobíhal míč, který odskočil Kadeřábkovi, ale pouze nešetrně přišlápl nohu sparťanského pravého beka a dostává první žlutou kartu v utkání.

38.

Podmáčený a hrbolatý terén svádí k mnoha nepřesnostem na hřišti, sparťané nemohou rychleji hrát po zemi a tvořit hru.

37.

Pokus o protiútok Sparty končí střelou zpoza vápna, ta však míři vedle pravé tyče.

34.

Velká šance Budějovic, Funda se nádherně uvolnil na levé straně a odcentroval přesně na Řezáče, který vypálil z první, ale vedle levé brány.

30.

Přímý kop pro Budějovice, který zahrál Funda z pravé strany, jeho pokus levačkou raději Štěch vyboxoval mimo pokutové území.

26.

Lafata zvyšuje na 2:0! Sparťanský útočník si naběhl na zadní tyč po centru Dočkala z rohového kopu a přidal druhý gól Letenských.

25.

Kadlec posílá Spartu do vedení! Konatého centr byl odražen Lengyelem, ale pouze na sparťanského útočníka, který nádherným volejem prostřelil Křížka.

20.

Budějovičtí se sympaticky ve velkém počtu snaží aktivně napadat hlubokou rozehrávku Sparty, ale loňský mistr se nakonec i s menšími problémy prokombinoval do útočné poloviny. Kadlec však měl omezené příležitosti k průnikové přihrávce a hra se tak ustálila na budějovické polovině.

19.

Vácha střílel na budějovickou bránu zpoza vápna, ale jeho pokus skončil vedle pravé tyče.

18.

Stoprocentní příležitost Sparty! Budějovičtí šli ve velkém počtu do útočné fáze, ale nevrátili se ve velkém počtu a následoval kontrabrejk Sparty tři na tři. Dočkal vyslal Konatého na pravé straně, ten vrátil zpět na střed pro Lafatu, ale sparťan neprostřelil Křížka.

16.

Sparta se snaží diktovat tempo, ale Budějovičtí ji momentálně nepouštějí do žádných větších příležitostí a vykrývají prostory.

12.

Nacvičený roh nakrátko v podání Sparty, ale Letenští si nakonec poslali přihrávky pouze zpět ke Štěchovi.

9.

Skvělá Kladrubského střela z 25 metrů, míč se rychle snášel k zemi pod břevno a Štěch musel vyrazit na rohový kop. Ten však Sparta záhy odvrací.

8.

Kadeřábek chtěl vyslat kolmicí Krejčího, ale přihrávka neprošla až na sparťanského křídelníka.

6.

Linhart mohl jít sám na Štěcha, ale v samostatném úniku byl zastaven Holkem, rozhodčí neposuzuje zákrok jako nedovolený.

5.

Přízemní centr Konatého před bránu, budějovická obrana odráží na roh. Následná Váchova střela z voleje je zblokována.

4.

Další tutovka Sparty! Kadlece vyslal Dočkal po ťukesu těsně za polovinou hřiště, sparťanský útočník asi dvacet metrů běžel sám na Křížka, ale ten jeho pokus obejít brankáře vystihl.

3.

Obrovská šance Sparty hned na začátku utkání! Krejčí odevzdal Konatému na hranici ofsajdu a ten z otočky vystřelil, ale Křížek skvěle zasáhl.

1.

Dobrý den, vítáme vás u on-line přenosu z utkání České Budějovice - Sparta. Utkání začalo a sparťané se dostali k prvnímu rohovému kopu.

Sestavy

Dynamo České Budějovice: Křížek – Janotka, Novák, Lengyel, Eliáš – Řezáč, Hála, Kladrubský (C), Benát, Funda – Linhart.
Náhradníci: Fryšták – Dvořák, Machovec, Vaněk, Volešák, Varadi, Pasecký.

Sparta Praha: Štěch – Kadeřábek, Kováč, Mario Holek, Nhamoinesu – Konaté, V. Kadlec, Vácha, Dočkal, Krejčí – Lafata (C).
Náhradníci: Miller – Švejdík, Mareček, Matějovský, Shala, Podaný, Řezníček.

Otázka potvrzení druhého místa Letenských v lize byla jedinou tajenkou dnešního zápasu. České Budějovice se staly už v minulém kole jistým sestupujícím a Sparta v pondělí definitivně ztratila šanci na obhajobu titulu.

Zápas v deštivém počasí měl mít podle předpokladů jasný scénář. Domácí totiž inkasovali nejvíce branek v soutěži, zatímco Sparta je druhý nejproduktivnější tým ligy. Ovšem naděje Českých Budějovic v úvodu utkání držel brankář Křížek, který zlikvidoval tři velké šance, do nichž se dostal dvakrát Lafata a jednou Kadlec.

Poté ale právě tito dva hráči těsně za polovinou úvodního dějství rozhodli. Českobudějovický gólman nejprve nestačil na povedenou střelu Kadlece a o chvilku později dorazil do branky míč i Lafata. Vstřelil 19. gól v této ligové sezoně a udržel se na čele tabulky kanonýrů o jednu branku před slávistou Milanem Škodou.

Sparta se tak rychle dostala do dvougólového vedení a o tom, kdo v duelu zvítězí, už od té chvíle málokdo pochyboval. České Budějovice sice do přestávky mohly jednou skórovat, ale Řezáč po centru Fundy minul. Ve druhém poločase Sparťan Costa šlápnul u rohového praporku na Řezáče, za což dostal červenou kartu.

Letenští však i v deseti hráčích dokázali skórovat, když po centru Dočkala hlavičkoval volný Kadeřábek a zvýšil na 3:0. Jihočeši se v závěru dočkali snížení, které zařídil také hlavou střídající Dvořák. Připsal si svůj první ligový gól v kariéře. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kladrubský opustil rozhovor s ČT kvůli hádce s fanouškem

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 1:3 (0:2)

Branky: 83. A. Dvořák - 24. Kadlec, 25. Lafata, 62. Kadeřábek. Rozhodčí: Franěk - Jiřík, Vlasjuk. ŽK: Linhart, Hála, Eliáš, Pasecký - Kadlec. ČK: 56. Costa (Sparta). Diváci: 4659.

Č. Budějovice: Křížek - Janotka, P. Novák, Lengyel, Eliáš - Řezáč, Benát, Kladrubský (81. A. Dvořák), Hála (63. F. Vaněk), Funda - Linhart (70. Pasecký). Trenér: Cipro.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, Kováč (59. Švejdík), Holek, Costa - Konaté, Dočkal, Vácha, Kadlec, L. Krejčí (60. Podaný) - Lafata. Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články