Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Slavia si poradila s Ostravou a po pěti letech vede ligu

Praha - Fotbalisté Slavie zažívají nejlepší start do sezony od roku 2007. Pražané porazili ve 2. ligovém kole Ostravu 3:1, navázali na úvodní výhru na Slovácku a poprvé od mistrovského ročníku 2008/09 vedou tabulku. Už ve třetí minutě navázal na trefu z prvního utkání Milan Škoda a druhý gól přidal v 76. minutě Jaromír Zmrhal. Ostravský Jan Baránek sice o šest minut později snížil, ale rozhodující slovo měl domácí kapitán Martin Latka.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Slavia porazila Baník po pěti letech a ukončila jeho sérii sedmi ligových duelů bez prohry. "Nastartovali jsme sebe jako tým, nastartovali jsme fanoušky. Na tabulku se ale nekoukám, šest bodů nic neznamená. Jsme pořád na začátku cesty. I dneska jsme tam měli věci, které nebyly takové, jak bychom chtěli," brzdil euforii slávistický trenér Miroslav Beránek.

Červenobílí povzbuzeni sobotní výhrou na Slovácku vstoupili do utkání hodně aktivně a rychle se ujali vedení. Trenér Beránek si mohl gratulovat k tomu, že poprvé nasadil do základní sestavy záložníka Baéze. Argentinská posila napálila za vápnem odražený balon a Škoda jej hlavou umístil za ostravského gólmana Pavlenku. Dal svůj druhý gól v sezoně. "Jsem rád, že mi to tam padá," pochvaloval si Škoda.

Baník v lize inkasoval po 281 minutách, a v součtu s letní přípravou dokonce po 545 minutách. Z obdržené branky se chvíli vzpamatovával a Slavia působila první půlhodinu aktivnějším dojmem. Po třiceti minutách se hosté oklepali, nakonec ale mohli jít do kabin dokonce s dvougólovým mankem, kdyby Škoda po centru další slávistické posily Vukadinoviče nemířil těsně mimo.

Po změně stran postupně Baník zvyšoval tempo a v 64. minutě ho dělily centimetry od vyrovnání. Greguš zakroutil přímý kop do břevna, od něhož se odrazil míč do brankáře Hrubeše a pak do zámezí. Slezané se stále častěji tlačili dopředu a v 76. minutě nabídli Slavii po ztrátě ve středu pole brejk dvou na jednoho. Škoda si ke vstřelené brance připsal asistenci a skórující Zmrhal druhým ligovým gólem stylově oslavil sobotní 21. narozeniny.

Utkání Slavia Praha - Baník Ostrava
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Ostrava zápas ještě zdramatizovala, když se v 82. minutě trefil hlavou Baránek, ale hned za tři minuty se po standardce také hlavičkou poprvé po návratu do Slavie prosadil kapitán Latka. Červenobílým vyšla odveta za prohru 0:2 v posledním kole minulé sezony na Bazalech a nadšení fanoušci v Edenu po dlouhé době bouřlivě křičeli "Tak jsme první, no a co!".

Naopak Baník z úvodních dvou kol na Dukle a v Edenu vytěžil jen bod a navíc přišel o dlouhou sérii neporazitelnosti, která v součtu s přípravou trvala čtrnáct zápasů. "Z úvodních dvou kol jsme si představovali více než bod. Už minulý týden na Dukle jsem říkal, že příprava je jedna věc a mistrovské zápasy druhá. Neřekl bych, že se na hráčích projevilo nějaké uspokojení z dobré přípravy. Ale musíme tomu prostě dát ještě víc," uvedl ostravský trenér Tomáš Bernady.

Slavia Praha - Baník Ostrava 3:1 (1:0)

Branky: 3. Milan Škoda, 76. Zmrhal, 85. Latka - 82. Baránek. Rozhodčí: Marek - Vlasjuk, Peřina. ŽK: Baéz - De Azevedo, Greguš. ŽK: 7612.

Slavia: Hrubeš - Mikula (38. Nitrianský), Latka, Bílek, Juhar - Vukadinovič (79. Piták), Baéz, Zmrhal, M. Černý - Milan Škoda - Balaj (58. Gecov). Trenér: Beránek.

Ostrava: Pavlenka - Sukup, Frydrych, Baránek, Holzer (77. Petrus) - Kukec, Šichor, Greguš, De Azevedo (61. Štěpán) - Svěrkoš (46. Mensah) - Narh. Trenér: Svědík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články