Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Poslední kolo rozhodne o sestupu. Zachrání se Slavia?

Praha – O mistrovi i týmech, které si za rok zahrají evropské poháry, už je dávno rozhodnuto, a tak fotbalová veřejnost v posledním kole Gambrinus ligy upírá zrak k bojům na opačném konci tabulky. Hned čtyři kluby jsou stále ohroženy sestupem. Krom Znojma, Bohemians a Olomouce má sestupové starosti i Slavia, která má ale nejlepší výchozí pozici. Dnes od 17:30 můžete sledovat na ČT sport a našem webu vysílání speciálního Studia fotbal, jež nabídne přímý přenos utkání Bohemians 1905 – Viktoria Plzeň, bude monitorovat vývoj ostatních duelů a na závěr přinese živé obrázky z předání mistrovské trofeje pražské Spartě.

Zklamaný Jan Vošahlík
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Pražští Bohemians mají situaci ve vlastních rukou, to ale neznamená, že by je čekal snadný úkol. Udržení jim zajistí domácí výhra nad druhou Plzní. V případě porážky by ale museli doufat, že Sigma prohraje a zároveň Znojmo nezvítězí. "Vidím v hráčích odhodlání utkání zvládnout. Důležité je udržet to v rovině, aby to nebylo ani moc, ani málo. Teď je na nás, abychom namíchali ten správný mix sebedůvěry, aby výkon byl optimální," uvedl kouč Bohemians Luděk Klusáček.

Zbyde černý Petr na Znojmo?

V nejhorší pozici je poslední Znojmo. Moravany dělí od Bohemians, které drží poslední nesestupovou pozici, dva body a o naději bude usilovat v zápase proti pražské Dukle. Znojmu ale nemusí k jistotě stačit ani vítězství. V nejhorší pozici by byli totiž i v případě, kdyby spolu se Slavií a Klokany skončili se stejným bodovým ziskem a o sestupujícím by rozhodovala minitabulka.

"Musíme porazit Duklu a čekat, jak dopadnou ostatní zápasy," je si vědom trenér Leoš Kalvoda, jehož tým důležitý duel odehraje v Jihlavě. Dosud kvůli nevyhovujícímu domácímu stadionu nastupoval v Brně. "V Jihlavě se nám dlouhodobě nedaří, ale vliv na hráče to mít nebude, vždyť hrajeme s jiným soupeřem. Jen bych si přál, aby se nehrálo před prázdnými tribunami," dodal.

Olomouc nemá záchranu ve vlastních rukou

Ani předposlední Olomouci nemusí k udržení ligové příslušnosti stačit výhra z Liberce. Oproti Znojmu však mají Hanáci výhodu, že v případě tříbodového zisku sestoupí jen za předpokladu, že by Slavia i Bohemians vyhráli. Sigma má totiž se všemi konkurenty lepší vzájemnou bilanci.

"Bohužel to nemáme ve vlastních rukou, ale cítím, že po minulém utkání se mužstvo psychicky zvedlo a výhra nad Znojmem nám pomohla," řekl trenér Ladislav Minář. Pokud však chce jeho tým pomýšlet na záchranu, musí v Liberci ukončit černou sérii - venku totiž na jaře nebodoval. "Je pravda, že na jaře se nám na hřištích soupeřů vůbec nedaří, ale pevně věřím tomu, že tu nemohoucnost přerušíme v pravý čas," prohlásil.

Slavii dá jistotu vítězství na Baníku

Naopak nejlépe je na tom před posledním kolem Slavia. Od sestupového pásma ji dělí dva body, a pokud vyhraje na půdě již zachráněné Ostravy, nemusí se ohlížet na výsledky konkurentů. K záchraně ji ale stačí, aby Olomouc nevyhrála, protože s ostatními soupeři má celek z Edenu lepší vzájemnou bilanci.

"Všichni vědí, o co v zápase půjde. Při posledním utkání jsem měl pocit, že hráči byli trochu nervózní. A když jste nervózní, trpí tím kvalita hry," řekl trenér Alex Pastoor. "Před pár lety, když jsem byl v Excelsioru, jsme byli ve stejné situaci. V sobotu ze sebe musíme vydat to nejlepší a soustředit se jen na náš cíl, na nic jiného," dodal nizozemský kouč, kterého na Baníku čeká poslední zápas na lavičce Slavie před odchodem do Alkmaaru.

SESTUPOVÝ RÉBUS

Znojmo (16. místo, 27 bodů)
Udrží se jedině v případě, že zvítězí nad Duklou Praha a zároveň Olomouc nevyhraje v Liberci a Bohemians 1905 prohrají s Plzní. Každá jiná kombinace výsledků pošle nováčka zpět do druhé ligy.

Olomouc (15. místo, 28 bodů) 
Když zvítězí v Liberci, sestoupí jen za předpokladu, že by vyhrála jak Slavia, tak i Bohemians. Sigmě může stačit i remíza, v tom případě ale nesmí Znojmo porazit Duklu a Bohemians 1905 musejí prohrát s Plzní. Pokud Olomouc prohraje, bez ohledu na zbylé výsledky sestoupí.

Bohemians 1905 (14. místo, 29 bodů) 
Výhra nad Plzní znamená záchranu. Pokud Klokani remizují, aby se zachránili, nesmí zvítězit ani Olomouc, ani Znojmo. V případě porážky Bohemians nesestoupí, když Sigma prohraje a zároveň Znojmo nezvítězí.

Slavia (13. místo, 30 bodů) 
Slavia sestoupí jedině za předpokladu, že nevyhraje v Ostravě a Bohemians i Olomouc ve svých zápasech zvítězí. 

Sparta dostane pohár, chce také rekord  

Sparta si titul zajistila už před čtyřmi týdny, proti Jihlavě však má i přesto motivaci. Pokud totiž neprohraje, vylepší vlastní rekord v počtu bodů za sezonu. Letenští navíc můžou vyhrát všechna domácí utkání v ročníku.

"Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. My tu možnost máme, takže věřím, že jsou všichni nastavení tak, abychom to maximum ještě o stupínek posunuli," řekl asistent trenéra Sparty Zdeněk Svoboda, který bude postrádat "vykartovaného" nejlepšího střelce ligy Josefa Hušbauera. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články