Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalistům Znojma hrozí propad z první ligy. Kvůli stadionu

Znojmo - Znojemským fotbalistům hrozí sestup z první ligy. Stále totiž nesehnali dost peněz na opravu stadionu, který nesplňuje parametry nejvyšší fotbalové soutěže. Tamní klub zatím musí hrát své zápasy v Brně, což ho stojí peníze i přízeň fanoušků.

Sen o nablýskaném stadionu a prvoligových utkáních na domácí půdě se fotbalistům Znojma postupně ztrácí. Na plánovanou rekonstrukci nejsou peníze a žádost o dotaci na ministerstvu financí klubu nevyšla. Ministerstvo ji odmítlo s tím, že by se jednalo o nedovolenou podporu a zvýhodnění komerčního klubu.

Dát stadion do pořádku je přitom pro znojemského prvoligového nováčka nutností, aby se v  soutěži udržel, bez ohledu na sportovní výsledky. Před sezónou dostal klub od fotbalového svazu výjimku s tím, že stadion do června přizpůsobí podmínkám první ligy. Pokud termín nestihne, hrozí mu nejen vyřazení z nejvyšší soutěže, ale i třímilionová pokuta.

Požadavky na úroveň a vybavenost prvoligových stadionů jsou dány dvěma dokumenty: Stadiony 2003 a Stadiony 2012. Proti těmto pravidlům lze podat žádost o výjimku. Mezi základní parametry prvoligových stadionů patří:

Majitel klubu proto vyrazil spolu se znojemským starostou do Prahy na setkání s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Právě na tento úřad se teď fotbalisté obrátili s novou žádostí o státní příspěvek. Zatím stihl klub ve spolupráci s městem i bez příslibu dotace obnovit trávník a částečně udělat vytápění, stále ale chybí kotelna, osvětlení a tribuny.

"Na ministerstvo školství jsme poslali veškerou dokumentaci, vzájemná komunikace je zatím velice dobrá. Do konce týdne bychom rádi měli minimálně nějaké potvrzení o tom, zda to vyjde," řekl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) s tím, že město je připraveno přispět až deseti miliony korun. Na opravu je potřeba zhruba 100 milionů korun.

Městský stadion Znojmo

Součástí oprav bude i výměna tribun

Kapacita: 5 000 diváků

Rozměry hřiště: 105 x 68 metrů

Znojemským fotbalistům se zatím stal dočasným domovem brněnský stadion Na Srbské. Na zápasy do 70 kilometrů vzdálené krajské metropole se ale řadě znojemských fanoušků nechce, utkání se tak často konají před prázdnými tribunami. "Samozřejmě je to hendikep, protože tady ve Znojmě by asi přišlo víc diváků. Ale zvykli jsme si," řekl trenér Leoš Kalvoda. Pronájem stadionu v Brně navíc stojí znojemský klub nemalé peníze.

Fotbalisté Znojma si vybojovali místo v nejvyšší soutěži vloni a hrají ji vůbec poprvé. V konkurenci 16 týmů aktuálně zaujímají 10. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Filipa Zdražila

Hlavní zprávy

Nejčtenější články