Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Teplice si po Plzni chtějí vyšlápnout i na vedoucí Spartu

Praha – Bitva prvního s druhým láká na sobotní večer fotbalové fanoušky na Letnou. Domácí Sparta zatím proplouvá ligou suverénně bez jediné porážky, Teplice udivují krom skvělých výsledků i líbivou pohlednou hrou. V minulém kole si Severočeši poradili v pohledném utkání s mistrovskou Plzní a v případě vítězství by se mohli Spartě přiblížit na rozdíl pouhých tří bodů. Sparta je však letos na domácí půdě stoprocentní. Přímý přenos utkání Sparta–Teplice sledujte od 20:15 na ČT sport a našem webu, předzápasové "superstudio" začíná již v 19:00.

Vedoucí Sparta má před Teplicemi šest bodů k dobru, případné sobotní vítězství by poslalo letenské hráče do trháku. "Každopádně je před námi hodně exponovaný zápas s velkou důležitostí pro oba celky. Utkání bude mít velký vliv i na další vývoj na čele tabulky," prohlásil kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Jeho tým v sezoně vyhrál všech šest domácích duelů a na Letné doufají, že se na tomto faktu nebude nic měnit ani po utkání s Teplicemi. "Nechci, aby to vyznělo neskromně, ale my zase půjdeme za vítězstvím. Nechceme hrát na bod, i když Teplice mají fazonu. O to větší výzvou pro nás je vyhrát. Věřím, že budeme směrem k Teplicím v lepším postavení, než jsme teď," podotkl záložník Ladislav Krejčí.

Pozor na Mahmutoviče

S výjimkou Plzně a posledního kola v Liberci se Sparťané v lize neutkali s mužstvy ze špičky tabulky, v obou zmiňovaných utkáních navíc uhráli jen remízu. Teplice, které ještě v minulé sezoně bojovaly o záchranu, tak nepojedou na Letnou v pozici outsidera. "V Teplicích udělali velký kus práce. Dobře doplnili kádr, povedly se jim nákupy a také start do soutěže, který jim dodal patřičné sebevědomí," konstatoval Lavička.

Teplickou ofenzivu táhne především trojice zahraničních hráčů Litsingi–Nivaldo–Mahmutovič. Především deset gólů bosenského střelce budí na Letné respekt. "Je velmi nebezpečný a v letošní sezoně ještě víc vyrostl s výkony týmu. Jeho krytí ale není záležitostí jen naší obranné čtyřky. Musíme pracovat už v hloubi pole na tom, aby na Mahmutoviče nechodily cílené přihrávky, které by pro nás znamenaly ohrožení," naznačil Lavička, že po svých hráčích bude vyžadovat důsledný presink v hloubi pole směrem k hráčům, kteří Mahmutoviče zásobují kolmými pasy.

Speciální zápas pro trenéry

Jak pro Lavičku, tak i pro trenéra Teplic Zdeňka Ščasného půjde o speciální zápas. Právě Ščasný jako hlavní trenér Sparty si Lavičku v roce 1998 vybral jako asistenta. "Zdeněk mi dal šanci trenérsky přijít do Sparty, dodnes jsme přátelé," líčil Lavička.

Sparta před zápasem řeší jediný otazník spojený se zdravotním stavem mužstva. Nejistý je start klíčového stopera Maria Holka, který kvůli problémům s achillovkou zmeškal už minulý duel v Liberci. Kdyby Holek hrát nemohl, v sestavě by jej podle Lavičky znovu zastoupil Ondřej Švejdík. Stoperskou dvojici by vytvořil s Jakubem Brabcem.

Teplicím bude chybět – stejně jako v předchozích utkáních – celá stoperská dvojice. David Jablonský má pozastavenou činnost kvůli údajné účasti v sázkařské aféře a Michal Lüftner se zranil v přátelském utkání mládežnické reprezentace. Teplickým navíc kvůli zranění chybí i stabilní brankářská jednička Tomáš Grigar.

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články