Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Plzeň hlásí první posilu, z Olomouce přichází Hořava

Plzeň - Úřadující mistr z Plzně zpečetil jeden z největších letních přestupů na domácí fotbalové scéně. Posilou Viktorie se podle očekávání stal záložník Tomáš Hořava z Olomouce. Člen širšího kádru české reprezentace a účastník předloňského Eura jednadvacítek se Západočechům upsal na čtyři roky.

Tomáš Hořava podepsal Plzni
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

"Cítím, že jsem udělal krok správným směrem, a jsem moc rád, že jsem se do Plzně dostal. Na Olomouc budu vzpomínat rád, ale byl jsem tam deset let a teď jsem cítil, že je asi čas na změnu. V mém věku jsem toto léto cítil jako hraniční dobu, kdy jít pryč," uvedl Hořava, za kterého na účet Hanáků poputuje údajně až 15 milionů korun. Záložník se za poslední roky vypracoval do pozice jednoho z nejžádanějších hráčů v domácí soutěži a Plzeň o něj stála dlouhodobě.

"Teď konečně nastala doba, kdy šlo přestup realizovat a bylo to výhodné pro všechny strany. Tomáše jsme chtěli několik let," řekl šéf Viktorie Tomáš Paclík, který odmítl komentovat částku, kterou musel západočeský klub za Hořavovo získání vyplatit. "Ale konečná suma se bude odvíjet i od toho, jak bude Plzeň úspěšná například na evropské scéně. A záležet bude i na tom, jak se v Plzni bude dařit Tomášovi. Každopádně tento obchod je jeden z největších, které jsme v Plzni udělali," podotkl Paclík.

Premiéru v dresu Viktorie si Hořava odbyl v utkání s Doubravkou, které Plzeňští vyhráli 8:0 Pětadvacetiletý středopolař odehrál první poločas. V utkání se blýskl hattrickem útočník Jakub Hora, který strávil jarní část sezony na hostování v Českých Budějovicích.

Na zádech měl a bude nosit sedmičku. "Je to moje oblíbené číslo," pochvaloval si Hořava, kterého při angažmá v Plzni požene vpřed i touha zahrát si Ligu mistrů. Viktoria o ni začne bojovat v červenci v jejím druhém předkole. "Před dvěma lety jsem Plzeň sledoval, když Ligu mistrů hrála poprvé. Teď je mým snem být u toho také. Myslím, že to je uskutečnitelné," řekl Hořava.

Talentovaný středopolař se v Plzni potká s velkou konkurencí, ve středu plzeňské zálohy nastupují Pavel Horváth s reprezentantem Vladimírem Daridou. Po vážném zranění kolena je už také připravený hrát Marek Hanousek. "Jisté je, že s příchodem Tomáše se naše kvalita výrazně zvýší. A není vyloučena třeba ani změna v našem herním rozestavení, abychom pro soupeře byli méně čitelní," uvedl kouč Pavel Vrba.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Netajil, že Hořava pro něj byl vysněnou letní posilou. "Velmi podstatné je to, že Tomáš je univerzální hráč, kterému nedělá problém měnit posty. Toho se dá využít ve chvíli, když v zápase třeba budeme potřebovat zareagovat na vývoj zápasu," řekl Vrba. Kouč by teď rád v mužstvu co nejdříve viděl ještě jednu ofenzivní posilu. Plzeň se netají zájmem o jabloneckého univerzála Milana Kopice či libereckého útočníka Michaela Rabušice.

Vedení klubu také oznámilo prodloužení spolupráce s firmou Puma na dodávku kompletního materiálního vybavení. Na začátku července vstoupí v platnost nová smlouva, spolupráce mezi Plzní a oděvní firmou trvá už od roku 2007. "Jednali jsme s několika firmami, ale Puma nám nabídla nejlepší podmínky. Co se týče materiálu, dostaneme se teď na úplnou špičku. Budeme mít totožné věci, jaké dostává třeba Borussia Dortmund," pochvaloval si Paclík.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň získala první posilu - olomouckého Hořavu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články