Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český fotbalový titul získalo zatím jen pět klubů

Praha - Oslavy titulu v naší nejvyšší fotbalové soutěži si od vzniku samostatné české ligy užilo jen pět klubů. Kromě letošního mistra z Plzně, který trumfoval podruhé, to byla jedenáctkrát Sparta, třikrát Liberec i Slavia a jednou ostravský Baník.

Marek Bakoš
zdroj: ČTK autor: David Taneček

V prvních osmi letech Gambrinus ligy byl mistr vždy známý už před posledním kolem. V úvodním ročníku 1992/1993 slavila Sparta, tři kola před koncem jí stačila remíza s Ostravou.

Do roku 2001 titul vyhrály jen dva týmy - sedmkrát Sparta a jednou Slavia. Sešívaní v roce 1996 prohráli v Drnovicích 0:3, jenže ztratil i jejich konkurent z Olomouce a slávisté se o tom, že pro svůj klub získali po 48 letech titul, dozvěděli v autobuse cestou do Prahy. 

Nadvládu pražských klubů narušil až v roce 2002 Liberec, který v dramatickém závěru ligy slavil navzdory prohře s Bohemians. Éra sparťanské suverenity pomalu končila a s ní skončil i Jiří Novotný. Letenský kapitán vyhrál v Gambrinus lize titul osmkrát, v součtu s federální ligou byl šampionem hned čtrnáctkrát. Naposledy slavil v roce 2003. 

"Byla jiná doba. Hráči nemohli tolik odcházet do zahraničí, takže tady byla vyšší kvalita. Byl jsem akorát součástí týmu, který vyhrával," říká Novotný. 

V dalších letech se pak z titulu mistra ligy radovali i v Ostravě a Plzni. Další dva tituly navíc přidal Liberec, naposledy v minulé sezoně, kdy se poprvé v závěrečném kole střetly dva týmy usilující o trofej. Liberci tehdy s Plzní stačila remíza 0:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Český fotbalový titul získalo zatím jen pět klubů
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články