Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Exemplární trest. Kweuke dostal za faul rekordní stopku na 12 zápasů

Praha - Sparťanský útočník Léonard Kweuke dostal od disciplinární komise FAČR trest na dvanáct zápasů za to, že faulem přivodil zlomeninu nohy obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi ve středečním odvetném utkání semifinále Poháru České pošty. Komise projednala případ z podnětu Sparty a na vlastní žádost hráče bez jeho přítomnosti už dnes. Vyšší trest za faul ještě nikdy neudělila. Řízení bylo zahájeno s trojicí Baroš, Kušnír a Štajner za výroky po utkání Ostravy s Příbramí v lize a Liberce proti Jablonci v poháru.

Kamerunský útočník přijde o poslední čtyři zápasy této ligové sezony a dalších osm duelů vynechá na startu příštího soutěžního ročníku. A trest se podle mluvčího disciplinárky Petra Kováře přenáší i pro případ, kdyby Kweuke v létě přestoupil do jakékoliv zahraniční soutěže. Kweuke tak nechtěně překonal dosavadní rekord teplického obránce Milana Matuly, jenž v roce 2009 za úder loktem obdržel osmizápasový distanc.

Disciplinárka sice původně měla konečný verdikt vynést až příští týden poté, co si chtěla předvolat i Kweukeho, ale nakonec rozhodla operativně už dnes. Kweuke totiž prostřednictvím Sparty požádal, aby komise projednala případ bez jeho přítomnosti. A tribunál, vedený předsedou Romanem Brnčalem, vzápětí Kweukeho potrestal stopkou na 12 utkání.

"Když Léonard Kweuke projevil zájem, aby na zasedání komise nemusel, šlo už o poměrně jasnou záležitost. Fakta byla jednoznačná, Kweuke se dopustil surové hry, dostal červenou kartu a protihráči přivodil těžké zranění s dlouhou dobou rekonvalescence. Nemělo tedy smysl s vynesením verdiktu čekat do dalšího týdne," řekl mluvčí komise Kovář.

Disciplinární komise v případech surové hry může viníka potrestat trestem zákazu činnosti v rozmezí od šesti týdnů až po osm měsíců. Kweuke zranil Dosoudila ostrým faulem na začátku druhého poločasu středečního utkání, v němž nakonec Mladá Boleslav vyhrála 2:1 a postoupila do finále poháru.

Dosoudil vzápětí v pražské motolské nemocnici podstoupil operaci, vyšetření k jeho štěstí odhalilo "pouze" frakturu holenní kosti, zatímco lýtková Kweukeho atak vydržela. Dosoudil se podle předběžných odhadů zapojí do hry nejdříve na začátku příštího kalendářního roku.

Dosoudilovi se okamžitě po utkání za celou Spartu omluvil kouč Pražanů Vítězslav Lavička, dnes to samé udělal i kamerunský forvard Kweuke. A projevil zájem Dosoudila v nemocnici osobně navštívit.

Zraněný boleslavský stoper ale prý neví, jak bude na Kweukeho gesto reagovat. "Asi si kolem krku moc nepadneme... Uvidím, jestli sem přijde, ale hrotit to také nechci. Je to všechno čerstvé, celou noc jsem nespal a musím si všechno sám pro sebe zpracovat. Pro mě ale není co řešit, od Kweukeho to byla likvidační věc," řekl Dosoudil, kterého prý zajímá jen to, aby se co možná nejrychleji vrátil do profesionálního kolotoče.

Nejvyšší tresty Gambrinus ligy:

12 zápasů:

Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul

8 zápasů:

Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest)

6 zápasů:

Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři)

Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem

Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul

4 zápasy:

Rudolf Otepka (Příbram, únor 2006) - úder loktem

Petr Smíšek (Jablonec, březen 2006) - úder loktem

Pavel Lukáš (Bohemians 1905, srpen 2007) - úder pěstí

Michal Hubník (Olomouc, září 2009) - úder loktem

Baroš, Kušnír i Štajner mohou dostat pokutu

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Milanem Barošem z Baníku Ostrava, Ondřejem Kušnírem z Liberce a jeho spoluhráčem Jiřím Štajnerem kvůli jejich výrokům na adresu rozhodčích. Všichni tři ve svých prohlášeních do médií naznačili, že řízení sudích bylo ovlivněno. Podnět disciplinárce dala komise rozhodčích.

Barošovi se v posledním ligovém utkání s Příbramí nelíbilo, že údajně bezdůvodně dostal čtvrtou žlutou kartu, kvůli níž přijde o důležitý souboj s Teplicemi. "Přijde mi, že to bylo na objednávku. Tohle českému fotbalu obrovsky škodí," citoval Baroše deník Sport.

Kušnír se Štajnerem zase kritizovali výkon rozhodčího Michala Patáka ve středeční odvetě Poháru České pošty s Jabloncem, z něhož Liberec po prohře 0:2 vypadl. "Od první minuty bylo vidět, kam to rozhodčí směřuje. (Jablonečtí) měli na hřišti dvanáct hráčů," zlobil se Kušnír. Později na Twitteru uvedl: "Počet hráčů na hřišti 14:11."

Na Twitteru nešetřil kritikou ani Štajner. "Dnešní zápas v Jablonci byla velká prasárna," napsal. Všem třem hrozí finanční pokuta.

"My jako komise jsme zaujali stanovisko k výrokům a žádáme o vysvětlení," řekla předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. "Nicméně především u výroku Milana Baroše mě zaráží, že na to nereaguje místopředseda za ligu pan Svoboda, neboť padlo obvinění, že karta byla na objednávku. A tady zřejmě jde o klubové záležitosti," dodala Damková po zasedání komise rozhodčích.

Barošovi podle komise udělil sudí Petr Ardeleánu kartu správně. "Již během utkání měl Milan Baroš několik gestikulací směrem k rozhodčímu, až nakonec po odpískání faulu mu zatleskal. Je to vidět na videu," uvedla Damková. Pohárový zápas v Jablonci bude komise rozebírat na příštím zasedání, dnes ještě neměla k dispozici zprávu delegáta a videozáznam.

Křetínský ani Pelta v ohrožení nejsou

Komise se zabývala rovněž podnětem člena výkonného výboru znojemského okresního svazu Zdeňka Kolesy na zahájení disciplinárního řízení s předsedou FAČR Miroslavem Peltou a majitelem Sparty Danielem Křetínským za údajné poškození dobrého jména fotbalu v souvislosti s kauzou, ve které oba do médií mluvili o nekalostech v řízení profesionálního fotbalu, ale důkazy nepředložili.

"Vzhledem k tomu, že pan Kolesa komisi nepředložil žádné nové skutečnosti a s odkazem na to, že tato kauza je zahrnuta v případu, který momentálně šetří Policie ČR, disciplinární komise se rozhodla disciplinární řízení nezahajovat," stojí v prohlášení komise.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články