Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Kometa nechce opakovat jojo efekt, cílí znovu na první šestku

Brno – Play-out nebo finále. Nic jiného fanoušci Komety Brno od návratu do extraligy před pěti lety neznají. Dvakrát se mohli pod Špilberkem radovat ze zisku stříbrných medailí, když v boji o titul nestačili na Pardubice, respektive Zlín. Naopak třikrát se "modrobílá šlechta" trápila ve skupině o udržení, naposledy předminulou sezonu jako důsledek vystřízlivění po prvním stříbrném opojení. Nyní jsou Brňané ve stejné situaci jako před dvěma lety, zkušený kádr i kvalitní výkony v přípravě dávají tušit, že podobná blamáž by se již opakovat neměla.

V uplynulé sezoně se posílená Kometa držela od počátku na příčkách zajišťujících postup do play-off a do vyřazovacích bojů vstupovala ze šesté pozice, když jí nasazení pro čtvrtfinále uniklo až v posledních třech duelech základní části. Ve čtvrtfinálové sérii proti Plzni sice Brňané zvládli první duel na ledě soupeře, následně však dvakrát neuspěli a ve čtvrtém duelu před zaplněným Rondem byli pod velkým tlakem. Kometa však situaci zvládla, klíčový čtvrtý duel vyhrála těsně 1:0 a následně celou sérii otočila až na konečných 4:2.

Po vyřazení úřadujících mistrů čekal na modrobílé soupeř z nejnenáviděnějších, vítěz základní části Sparta. V semifinále domácí prostředí nepřálo ani jednomu z týmů, Brňané vyhráli ze tří pokusů v Rondu pouze jednou, a to až v prodloužení. Třikrát se Kometa ujala vedení v sérii, třikrát dokázali favorizovaní Pražané vyrovnat. V rozhodujícím sedmém zápase Kometa prohrávala už ve druhé minutě 0:2, třemi brankami ve druhé třetině ale otočila vývoj utkání, a po vítězství 5:4 na ledě soupeře postoupila podruhé během tří let do finále.

Proti rozjetému Zlínu, který hrál titulovou sérii podruhé za sebou, ale neměli Brňané šanci, uhráli pouze jediný duel za prakticky rozhodnutého stavu 0:3 na zápasy.

Během letní přestávky opustil Brno z klíčových hráčů pouze zkušený obránce Tomáš Žižka, který se vrátil do rodného Zlína, Libor Pivko pak zamířil do Pardubic a náhradní brankář Jiří Trvaj přestoupil do Olomouce. Na místo Žižky angažovala Kometa veterána Františka Ptáčka, a už tak početnou kolonii bývalých hráčů Sparty v týmu rozšířil ještě velezkušený střelec Petr Ton, který se v Holešovicích stal po jedenácti letech nadbytečným.

Z Nitry přišel slovenský obránce Peter König, z Chomutova na hostování další bek Tomáš Malec, do útoku pak vedle Tona i talentovaný Dominik Pokorný ze Vsetína a David Ostřížek z Třince. Z hostování v Plzni se vrátil Miroslav Holec, který ovšem obratem zamířil pro změnu do Třebíče. Přetlak v ofenzívě tak odnesl útočník Jakub Koreis, který bude nově působit v rakouském Klagenfurtu. A to ještě sešlo z angažmá další velké posily, když Tomáš Vincour na poslední chvíli dal přednost druhé šanci v NHL v dresu Colorada.

Letní přípravné období se Brňanům nadmíru vydařilo. Z deseti utkání modrobílí prohráli pouze jednou, hned na úvod v Třebíči 1:2, dalších sedm duelů v řadě vyhráli a v generálce na extraligu rozstříleli Nitru 9:4. Hráči Komety ale výsledky nepřeceňují. "Myslím, že liga je něco jiného než příprava. Jsme ale natolik zkušení, aby nás nějaká porážka v sezóně nedostala dolů. Budeme chtít pokračovat ve výkonech, i když začne soutěž," uvedl kapitán Leoš Čermák pro iDnes.

Zdroj
hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články