Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Každý rok malinký krůček. Udělá Boroš ve Valkenburgu další?

Michael Boroš je v současnosti nejenom nejkvalitnějším českým cyklokrosařem. Je také nejlepším závodníkem ze zemí mimo tradiční cyklokrosové destinace Belgii a Nizozemsko. Na velmi náročné trati ve Valkenburgu bude moci svou sílu potvrdit. Přímý přenos závodu mužů kategorie elite sledujte v neděli 4. 2. od 14:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michael Boroš
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Na Michaela Boroše padla velmi nevděčná úloha. Poté, co Zdeněk Štybar definitivně přešel na silnici a bojuje s nejlepšími na jarních klasikách i Tour de France, byla pozice domácí cyklokrosové jedničky neobsazena. Jenže Martina Bínu trápil únavový syndrom, Tomáš Paprstka s Janem Nesvadbou se zase v mezinárodní konkurenci ztrácejí.

A protože kariéru Radomíra Šimůnka, zdá se, ukončil těžký pád na loňském MČR, je Boroš v současnosti zřetelnou českou jedničkou. Před dvěma týdny obhájil v Mladé Boleslavi mistrovský dres a na rozdíl od svých krajanů slaví úspěchy také v zahraničí. V Belgii usazený cyklokrosař dokázal v letošním Světovém poháru hned třikrát dojet mezi nejlepšími deseti.

Tak jako v Hoogerheide, kde byl přitom od prvních metrů v defenzivě. "Ze začátku to nebylo úplně ideální, protože se mi nepovedl start. Byl jsem hodně vzadu a na takhle rychlé trati se dopředu dojíždělo strašně špatně. Vrátil jsem se do boje o tu desítku, ale je to škoda, protože skupinka přede mnou byla hratelná," popisuje Boroš závěr SP.

V celkovém hodnocení se jeho jméno objevilo na dvanácté příčce a pohled do pořadí prozradí to, co říká už reprezentační trenér Petr Dlask: v současnosti není lepšího závodníka, který se narodil mimo cyklokrosová centra v Belgii a Nizozemsku. Sedmá místa, která dokázal zajet na SP v Nommay a na domácím ME v Táboře, navíc naznačují možnost dalšího pokroku.

Pětadvacetiletý cyklokrosař souhlasí. "Myslím, že sezona to byla dobrá. Každým rokem tam je malinký krůček – nejde to extra rychle, ale jsem rád, že tam nějaké zlepšení pořád je," přemýšlí. V Táboře to přitom dokonce vypadalo, že ze hry nejsou ani stupně vítězů. "Bylo to kousek na medaili, ale i tak jsem byl rád," říká Boroš skromně.

Poslechněte si cyklokrosový speciál Velo fokus podcastu:

Tratě jako tu ve Valkenburgu mám rád

Nyní na Boroše čeká Valkenburg a fyzicky i technicky náročná trať, která se točí na svazích slavného Caubergu. Pro některé závodníky ze startovního pole nic příznivého, pro jiné – a sem patří český jezdec – velmi atraktivní propozice. Na světový šampionát, jehož trať označil například slavný Sven Nijs za "nejkrásnější dějiště MS za posledních dvacet let", se těší.

"Jsem docela rád, že se jede zrovna tam, protože trať je opravdu náročná a vyhraje ten nejlepší. Nebudou žádné výjimky, rozhodne výkonnost. Takovéhle tratě mám radši než ty rychlé, kde se za vámi někdo může vyvézt a pak na tom vydělat. To tady nebude. Ve Valkenburgu se každý rok pravidelně jezdí SP, závodil jsem tu mnohokrát," souká za sebe.

Napadá mě, zda Boroš nezměnil pro takto těžký závod odlišný plán přípravy, rychle mě však vyvádí z omylu. "Extra speciální přípravu jsem neměl, v Belgii se kopce natrénují těžko (smích). Je to závod jako každý jiný. Když to blbě řeknu, jen si na sebe vezmu jiný dres. Ti lidé budou pořád stejní," ví sedmý muž z loňského šampionátu v Bielesu.

Podobné umístění je v jeho silách i letos, sám se však drží toho, o čem už hovořil – malinkých krůčků. "Top desítka v dnešní konkurenci je vždy super. Určitě bych rád vylepšil loňské sedmé místo. Uvidíme, co s tou medailí, ta je pořád otevřená," věří Boroš, který byl ostatně medaili blízko už v listopadu v Táboře.

Petr Dlask: "V Hoogerheide se opět prokázalo, že od Vánoc mu forma stoupá nahoru, což bylo vidět už na MČR, kde obhájil titul (//sport/cyklistika/367205-ceskymi-mistry-v-cyklokrosu-jsou-boros-a-havlikova), nebo o předminulém víkendu v Nommay, kde skončil sedmý (//sport/cyklistika/367685-v-nommay-slavili-comptonova-a-van-der-poel-junior-kopecky-dojel-treti). Okruh na mistrovství mu sedí, je to taková horská blecha, má na to super postavu, Určitě se tu dá zajet daleko lepší výsledek než loni, to znamená vylepšit sedmé místo."

Michael Boroš
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Na pódiu taky nemusí být ani van der Poel, ani van Aert

"Ti dva (Mathieu van der Poel a Wout van Aert) jsou trošku někde jinde, ale třetí místo je otevřené, obsadí ho vždy někdo jiný. Může se stát cokoliv. Belgičanů také nebude tolik, i když vypadli spíš lidé, co jsou za mnou. Snad jen Kevin Pauwels, se kterým jsme se vždy pohybovali kolem sebe, jinak ta desítka bude stejná," popisuje své vyhlídky.

Tip na vítěze jasný nemá. "Van der Poel vždy vyhrával s náskokem minuty nebo tři čtvrtě minuty, ale teď v Hoogerheide to zase tak jasné nebylo. Celý závod vedl o 10-15 vteřin a těžko říct, jestli jel naplno, nebo si to jen kontroloval a šetřil se na neděli. Těžko říct. Taky na pódiu nemusí být ani jeden z nich," přemítá.

Stejně jako obě zmíněné hvězdy i on po skončení sezony bude zkoušet štěstí na silnici. Svou budoucnost ale i nadále vidí v terénu. "Do konce února máme ještě cyklokrosovou sezonu, v březnu pak budu mít konečně volno. A pak zase na silnici. Program ještě nevím, na to je brzy," popisuje Boroš.

"Tour de France byl vždy sen každého cyklisty, ale má kariéra se vyvíjí směrem k cyklokrosu. Plány na přechod na silnici zatím nemám, zůstanu v cyklokrosu, když vidím, že to jde sice pomalu, ale aspoň nějak nahoru. Ještě to budu zkoušet tady, dokud na to mám podmínky," líčí. "Ale člověk nikdy neví," nechává si otevřená vrátka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články